Disneyland Paris – tips inför besöket!

När vi går in genom entrén till Disneyland Paris är det exakt som jag hade förväntat mig. Förväntningar ligger i luften, ”Main Street” är kantad av små affärer och restauranger och i änden av gatan reser sig Törnrosaslottet – ikonen för Disneyland.
IMG_3363
Vi kom till parken tidigt, strax innan öppning och hämtade upp varsitt vip-fast-pass. Detta får man normalt tillgång till om man bor på de finare rumskategorierna i något av Disneylands egna hotell inne i parken (men då vi är här och gör reportage för bloggen kunde vi få det ändå). Med detta går man in i många av attraktionerna i en egen, kortare kö obegränsat antal gånger.
Även om man inte bor så man kan få ett vip-fast pass kan man vid ankomst utan extra kostnad hämta ut ett vanligt fast pass, som delas ut från öppning till de tar slut  – det finns bara ett visst antal. Med detta kapar man stor del av kön till många av de populäraste attraktionerna. Man går till attraktionen, tar en lapp ur en automat och får en viss tid när man kan ta en genväg in till attraktionen via en speciell fast-pass ingång. Under tiden man väntar kan man åka andra attraktioner (men man kan bara stå i en ”fast-pass”- kö i taget). Detta bör ni inte missa vid ert besök här!

Attraktioner i parken

Parken är uppdelad i fyra delar – Adventureland, Frontierland, Fantasyland och Discoveryland. Dessa olika delar har som namnet antyder lite olika inriktning, där fantasyland har mest för lite mindre barn. Vi började där, i Fantasyland och ”It’s a small world” som min fru åkte på Disneyland i USA när hon var tonåring och älskade den. Detta är en vacker sagotunnel i storformat där sången ”It’s a small world”  trummas in i huvudet och varken man vill eller ej så nynnar man på den resten av dagen.
IMG_3385

I Fantasyland hade vi även tänkt att åka ”Peter Pans flight” – men den var stängd denna dag. Det visade sig att flera av de saker vi hade tänkt att åka var stängda. Förutom Peter Pan även berg-och-dalbanan ”Big Thunder Mountain”, det stora trädhuset ”La cabane des Robinson” och  attraktionen ”Star Tours” med Star Wars tema (som görs om helt och öppnar först 2017).  Hade vi varit lite smartare hade vi kollat upp vika attraktioner som var stängda i förväg och sluppit att gå till dem i onödan, men framför allt inte byggt upp en förväntan hos barnen om att det skulle gå att åka en viss attraktion.

Men, det var nog många attraktioner öppna för att vi skulle ha en toppendag och här kommer några av de vi gillade mest!

IMG_3392
Buzz Lightyear Laser Blast – där man skjuter med en laserpistol på olika mål
Disneyland Paris
Berg-och-dalbanan Indiana Jones – med en loop.

Pirates of the carribean – en färd i en båt i en gigantisk piratmiljö inomhus.
Phantom Manor – ett hus där man transporteras ner i källaren och tas med på en åktur genom ett hus bebott av osaliga andar…
 IMG_3408
Space Mountain, Mission 2
Space Mountain, Mission 2 – en galet vild inomhus berg-och-dalbana i mörker med en 360-graders  vridning som startar med att man skjuts uppåt i raketfart. Hela familjens favorit!

Underhållning i parken

Flera gånger per dag kommer hela Disneygänget med Kalle och Kajsa, Mimmi och Musse, Piff och Puff samt många fler samt ett stort gäng dansare och uppträder på torget framför slottet eller längs Main streeet. Missa inte! Schema för när de olika uppträdandena är finns att hämta vid entrén. Det finns även många tillfällen under dagen att krama eller fota sig ihop med någon av alla Disneykaraktärerna.
 IMG_3417 IMG_3422 IMG_3456
Tack vare att vi hade våra vip-fast pass kunde vi  hinna med de attraktioner vi ville åka och ändå ha tid att även besöka systerparken ”Walt Disney Studios” som ligger intill denna park. Den hade vi inte hört talas om tidigare, men var verkligen riktigt bra den också – mer om den i ett separat inlägg här. Men, efter Walt Disney studios återvände vi till Disneyland för det klassiska fyrverkeriet innan parken stänger!
Disneyland Paris Fireworks

Tips för att slippa köerna på Disneyland Paris

Det blir långa köer på Disneyland, speciellt om man åker en helg i högsäsong, upp till 90 minuter eller mer. Så, en strategi för att slippa de värsta köerna är bra att ha inför ert besök. Här kommer våra tips!

  • Se till att vara där när parken öppnar och skaffa ett fast-pass
  • Om ni har möjlighet  – bo på något av Disneylands hotell. Då får ni gå in i parken innan alla andra gäster och kan åka de attraktioner som det brukar vara längst kö till. Dessutom kan ni enkelt ta en paus på hotellet mitt på dagen när det är som mest folk, vila lite och sedan vara kvar ända till parken stänger.
  • Köp biljetterna online innan – billigare och ni slipper stå i kö när ni är framme vid parken.
  • Kolla upp attraktionerna innan så ni bara står i kö för attraktioner ni verkligen vill åka. På disneylandparis.com finns info och filmer om respektive attraktion.
  • När parken öppnar – spring lägst in i parken och åk de attraktioner där det brukar vara mest kö, t ex Pirates of the caribbean – innan alla andra hinner dit
  • Ladda ner Disneylands app innan besöket, där finns det dels info om kötider i realtid, dessutom kan man där se vilka attraktioner som är stängda och se vilka tider som det är uppträdanden i parken etc
  • Åk i lågsäsong och gärna på en vardag –  självklara tips men tål att upprepas. Dels är köerna mindre till allt, dels kommer hotellpriser vara klart lägre.
  • Runt 20.30-tiden försvann plötsligt alla människor! Då kunde vi åka vår favorit Space Mountain gång efter gång utan någon kö alls! Så om ni har möjlighet att stanna kvar sent kommer ni kunna åka er nöjda!
  • Tänk på att köerna ofta ser kortare ut än de egentligen är! Kön fortsätter ofta inne i attraktionens byggnad i slingrande gångar.

Har du varit på Disneyland Paris? Vad är dina favoriter och har du några tips vi missat? Kommentera gärna.

Edit: Jag fick en fråga på Instagram om det inte var så dyrt som många säger. Det finns massor av tips om man vill göra en budgetresa på bloggen Disneysemester – länk här!

Edit 2: kolla så det ni tror är lågsäsong inte råkar vara en helgdag eller skollov i Frankrike!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...