fbpx
Matochresebloggen
Mat

Allt du behöver veta inför grillsäsongen 2016

”Ställ fram grillen – ställ fram klockan”

”Ställ fram grillen – ställ fram klockan” – är detta ett sätt för dig att veta om man ska ställa klockan en timme framåt eller bakåt när det blir sommartid? I så fall har du säkert redan ställt fram gillen och är redo för grillsäsongen 2016. Vad är då  de senaste trenderna vad gäller grillning – både vad gäller själva grillen och vad man lägger på sin grill?

Matochresebloggen var med ett gäng andra matskribenter på ett event i veckan som Caj P och Landmann hade ordnat. Dessa bolag kan väl anses vara marknadsledande inom sina respektive områden (Caj P för grilloljor, såser och kryddor. Landmann för grillar och grilltillbehör) så deras trendspaningar kändes intressanta, om än såklart vinklade åt deras egna produkter.

Så: här kommer allt du behöver veta inför grillsäsongen 2016 vad gäller produktnyheter och tips om hur du gör de godaste hamburgarna.

Grilltrender 2016 – slowcooking och rök

Grillar:

Svenska folket har aldrig köpt så mycket grillar som nu eller lagt så mycket pengar på grillar och kringprodukter. Fyra typer som är populära bortsett från de klassiska runda klotgrillarna:

 • Portabla gasolgrillar istället för engångsgrill om man vill ta med en grill på utflykten. Snabbare att få grillfärdig, bättre för miljön. Denna har dessutom två separata värmezoner om man vill t ex grilla på ena delen och hålla något varmt på andra delen av grillen. Finns även med ställning.
  Kompaktgrill
 • Olika typ av låg-temp BBQ– grillar med olika delar för grillkol respektive köttet, samt en skorsten som skapar drag.
  BBQ smoker
 • Riktigt exklusiva grillar för de som vill imponera på grannarna. T ex Big Landmann keramisk grill – en Kamado-grill för 10.000.
P1030554

Kamadogrillen gick varm vid eventet!

 • Lite mer exklusiva gasolgrillar i starka färger, t ex denna värsting 
  Gasolgril

Vill man inte köpa en ny grill men ändå ha ett resultat med sin gamla klotgrill som är ok är mitt bästa tips att lägga kolen på ena halvan av grillen och köttet eller fisken på ett galler över den andra sidan. Ett recept som vi gör ofta på sommaren är att tillaga lax på detta sätt, och just innan vi lägger på laxen så lägger jag ett stort knippe enris på kolen, sedan på med locket och så får det hela gå ca 15 minuter. Perfekt sätt att få en rökig och god smak på fisken!

Beer can chicken

Hårdvarutillbehör? En annan grillrätt som jag gjorde med framgång förra sommaren var beer can chicken – man öppnar en ölburk, trycker över en hel kyckling, knådar in goda kryddor i kycklingen och sedan stoppar man kycklingen stående på burken i grillen eller i ugnen. Ölen förångas upp i kycklingen och gör den extra saftig och god. Man kan även stoppa ner kryddor etc i ölburken. Och vill man inte använda en gammal ölburk (som kan släppa ifrån sig både färg och annat skräp) kan man köpa ett tillbehör gjort just för beer can chicken  som man fyller med kryddor och vätska. Nedan har ni en film som visar detta i detalj!

Burgartrender:

1) Bygg på höjden – framför allt för att det ska se snyggt ut i sociala medier!

https://www.instagram.com/p/59AVHQRCyg/?tagged=tallburger

2) Små sliders – bjud på flera olika små hamburgare.

P1030565

3) Grilla annat än nötkött – variera med lammburgare, laxburgare, kikärtsburgare eller pumpaburgare.

Tre tips för ännu godare hamburgare:

 1. Toppa brödet. Innan ni grillar på hamburgerbrödet inför servering, pensla sidan som ska grillas med vitlökssmör, en god olja eller liknande.
 2. Ostburgare: Skippa de färdiga cheddarskivorna och köp istället en god ost som ni hyvlar på vanligt sätt. Lägg på osten en stund innan hamburgaren är klar, gärna med ett lock över så osten verkligen smälter in i köttet.
 3. Gör ett eget picklat tillbehör – senapsfrön, gurka eller lök. Recept nedan!

Recept på egna picklade tillbehör:

Picklade senapsfrön

 • 1,75 dl vit vinäger av god kvalitet
 • 0,75 dl vatten
 • 50 g socker
 • 5 g salt
 • 100 g gula senapsfrön

Gör så här:

Vispa samman vinäger, vatten, socker och salt. Blanchera senapsfröna sex gånger, låt dem sedan rinna av. Slå på lagen och låt det mogna i kyl i minst en dag. Ersätt senap på burgaren med dessa goda picklade frön!

Picklad gurka

 • 10 cm slanggurka
 • 2 dl salladslök, tunt skivad
 • 0,5 tsk ättika 24 %
 • 3 tsk strösocker
 • 1 msk flingsalt
 • 1-3 tsk Cholula Hot Sauce

Gör så här:

Skölj och skiva gurkan tunt. Blanda lök, ättika, socker, salt och Cholula-sås i en rymlig bunke. Vänd i gurkan och se till så att allt blir väl blandat. Lägg över i en tajt burk och ställ gurkan under press kallt i 30 minuter. Slå bort överskottsvätska och servera på burgarna.

Vad är ditt bästa grilltips? Kommentera gärna!

Du kanske också är intresserad av...

4 Comments

 • Reply
  Lanclin
  10 april, 2016 at 16:46

  Något jag inte kan vara utan oavsett vilket rätt som grillar för dagen är Halloumi! Och den gröna sparrisen går ju inte heller att vara utan nu när sparrissäsongen dragit igång här i Bayern 😉
  /Linnea

  • Reply
   christianmuda
   10 april, 2016 at 17:09

   Ja, halloumi och sparris är ju supergott att grilla! ???

 • Reply
  Helena FREEDOMtravel
  10 april, 2016 at 17:41

  Vi har en grill på däck, men vi har inte invigt den ännu! Hoppas på invigning snart 🙂 Kan tänka mig att grilla allt möjligt, men favoriter är lamm, halloumi och fisken seabream 🙂 Nu provar jag först att kommentera med bloggadressen. Om det inte funkar skickar jag igen utan den – kolla i så fall gärna i skräpkorgen och godkänn, så att jag kan kommentera på normalt sätt nästa gång 😉

 • Reply
  Grillad lunch och middag! - Köttbloggen av T-rex
  29 juni, 2016 at 09:26

  […] är igång. Så efter en riktigt lyckad midsommarafton med mycket skratt och snaps så tar jag nu grillsäsongen på allvar. Snart går jag på semester dessutom, vilket öppnar upp för grillning till både […]

Lämna gärna en kommentar