Basta Urban Italian i Falun – den första restaurangen i Bastakedjan

Dela inlägget:

Jag var på premiären av Basta Urban Italian i Stockholm i våras – högst upp i Åhlens City-varuhuset i city. Supertrevligt och gott! De berättade då bland annat att det finns fler Basta-restauranger, bland annat i Falun – där den första Basta-restaurangen öppnade. Vi bor nästan hela sommaren på vårt sommarställe en bit från Torsång som ligger vid sjön Runn – mittemellan Borlänge och Falun. Så en kväll när vi inte var sugna på att laga mat bokade jag bord på Basta Urban Italian i Falun och tog med familjen!

Basta Urban Italian i Falun – den första restaurangen i Bastakedjan

Basta Urban Italian i Falun var den första Basta-restaurangen och öppnade 2017. Den ligger i centrala Falun längst ner i ett 5-våningshus och har en stor inglasad uteservering. Vi valde dock att sitta inne, inte minst för den mysiga miljön, I somras fick Basta i Falun en ansiktslyftning och är numera invändigt väldigt lik den snygga restaurangen i Stockholm. ’

Massor med växter, upplysta spritflaskor längs väggarna och textilier med citroner – ett mönster som går igen på både menyer och personalens kläder. Och så mycket gäster.- helt fullsatt var det när vi kom strax efter klockan 19 en vanlig vardag.mitt i sommaren.

Vi startade med en varsin drink – jag med en alkoholfri variant av en cocktail jag drack på Basta i Stockholm som var så god – Dirty passion med passionsfrukt & ananas. Nästan lika god utan sprit! Dottern en Limonata med jordgubb och mynta som hon älskade!

Basta Urban Italian i Falun - den första restaurangen i Bastakedjan

Förrätter på Basta Urban Italian i Falun

Sedan förrätter. Vi delade på lite olika . en carpaccio på oxfile, en krämig burrata och en krispig friterad kronärtskocka. Så goda – och precis så lagom stora att man fortfarande var hungrig och sugen på huvudrätt.

Huvudrätter på Basta Urban Italian

Jag hade smakat lite av varje från menyn när jag åt på Basta i Stockholm – förutom pizza – som jag beställde nu till varmrätt. En tartufata med tomatsås, mozarella, tryffelsalami, portabello, mascarpone och vit tryffelolja. En riktigt bra pizza som de gräddar en kort stund i 450 grader. Dottern tog sparrisrisotton med jordgubbar som hon verkligen gillade.

Huvudrätter på Basta Urban Italian

Sonen tog storsäljaren Pasta Tartufo som är inringad som tips på menyn! Hemgjord pasta med tryffelsås blandat med tryffeltapenade & marconamandlar plus kyckling. Min fru som är bäst på att välja det nyttigaste när vi äter ute tog en sallad med halstrad tonfisk.

Huvudrätter på Basta Urban Italian

Desserter på Basta Urban Italian

Vi avrundade med att dela på två desserter,. en fin liten läcker chokladmousse med en brownie i botten, jordgubbspuré, krämig choklad & mascarponemousse & jordgubbar Ännu mäktigare var ”black mamba” – en kaka som fylls med vaniljglass och som dränktes i varm chokladsås vid bordet. Supergod – och så maffig att det var lagom att dela på den!

Jag tänkte inte på det sist när jag var på invigningsminglet – men nu när vi åt en mer klassisk middag blev det tydligt att fokus här är pasta och pizza, även om det fanns en risotto och tre sallader. Hela delen av ”secondi” man hittar på mer traditionella Italienska restauranger – med kött, fågel och fisk som huvudrätt saknas helt här. Men de gör både pastan och pizzan från grunden – och de gör dem riktigt bra. Så är det denna del av det italienska köket man gillar bäst är detta ett riktigt bra val i Falun! Läs mer på deras egna webbsida här!

Fler sommartips i Dalatrna

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Bedrägerier att se upp för på resan – 20 saker att vara uppmärksam på

Att resa är härligt men tyvärr finns det ofta personer som försöker dra nytta av naiva eller oerfarna...