Strutskorv och hantverksöl på Sahlins Brygghus

Dela inlägget:

Strax utanför Borlänge ligger Sahlins Struts och Brygghus. 1994 startade Familjen Sahlin startade sin strutsuppfödning och 2007 öppnade de en restaurang vid gården. Idag är det 30.000 personer varje år som besöker gården, tittar på strutsarna och äter en strutsburgare, en strutsglass eller någon annan strutsrätt. För två år sedan öppnade man Sahlins Brygghus och började man brygga öl i och i år öppnade man en sommarpub som håller öppet på fredagarna. Vi i är på vårt sommarställe i Dalarna flera veckor varje sommar och besöker Sahlins varje år, så det var extra kul att de i år satsar extra på både mat och öl!

Sahlins struts

Maten på Sahlins Struts

Här är det strutskött som är den röda tråden.  Strutskött är mer vilt än kalkon, men mört som fågel. Perfekt för de flesta kötträtter! Vi startade med ”Dalarnas bästa-Chark- och ostplock för två”. En generös bricka med bland annat rökt strutskorv, rökt strutshjärta, rökt strutskött, lufttorkat strutskött, strutspastej och strutspaté – allt gjort på Sahlins egen gård. Riktigt gott. På brickan fanns även andra lokala delikatesser som ost från Murboannas, ett liten ostfanrikant en bit härifrån.

Sahlins struts Restaurang

Vi fortsatte med en av restaurangens storsäljare – strutsburgaren med ost och BBQ-sås som kom in med en korg krispiga pommes frites. Vi testade även strutsplankan  på strutsfilé med hemslagen bearnaise och ugnsbakad nektarin. Perfekt stekt kött och underbar bea. Riktigt bra! Till dessa rätter självklart Sahlins egen öl.

Sahlins struts Restaurang Sahlins struts Restaurang

Vi satt uppe på restaurangen terrass men det finns även flera bord i trädgården utanför och bortom dessa finns en stor lekplats med sandlåda och trampbilar om man kommer hit med barn!

Sahlins struts Restaurang

Sahlins Brygghus

Den egna ölen ja – Sahlin startade för två år sedan egen ölproduktion i och har invid strutsfarmen Sahlins Brygghus med egen tapplina. Ölen säljs inne i restaurangen och nu på sommaren även i en sommarpub på fredagsskvällar där man kan beställa öl i provglas om 20 cl (eller i 50 cl-glas om man redan har hittat sin favorit). Man har tre egna flasköler, fyra egna öl på fat samt öl på gästfat som roterar. (Vill man prova ölerna en annan tid än just fredag eftermiddag finns flaskölerna inne i restaurangen alla dagar).

Sahlins Brygghus

Sahlins Brygghus
Bryggmästare Erik Sahlin ger mig en visning av bryggeriet!

Ute i huset som inrymmer sommarpuben tog jag sedan in de fyra egna fatölerna där deras nya Sahlins Brygghus American Ipa var en klar favorit. Den släpps om några veckor på systembolaget – tips!

Sahlins Brygghus Sahlins Brygghus

Sommarpuben har en enklare meny, med bland annat grillade strutsburgare och här kan man förutom att dricka öl även låna kubb och andra trädgårdspel, utmana varandra i att slå ner en spik snabbast i en stubbe eller testa bimi-rings.

Sahlins Brygghus

Har ni vägarna förbi Borlänge är Sahlins ett kul och gott stopp. Annars finns ölen på Systembolaget! Restaurangen är öppen 11-17 (till 16 på helgerna) och sommarpuben fredagar 17.30-22.

Läs mer hos sahlinsstruts.se

2 kommentarer

  1. Men åh vad kul! Jag var lite sugen på att besöka ett strutsställe när vi reste norrut för många år sen, men jag tror inte att de andra i familjen delade mitt intresse så det blev inte av … 😉

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...