Winter Lights i Stockholm på Skansen

Dela inlägget:

Nu när dagarna blir allt kortare och det blir mörkt tidigt är det lätt att stanna inne hela kvällarna, mörkret och kylan är inte så inbjudande. Men nu kommer en ljuspunkt i vintermörkret – Winter Lights i Stockholm på Skansen. Den 27 Oktober är det premiär. Vi har ofta varit hos mina föräldrar i Norrköping i December på Norrköping Light festival – så kul att det nu kommer något liknande till Stockholm.

Winter Lights i Stockholm på Skansen

Vad är Winter Lights i Stockholm på Skansen?

På Winter Lights i Stockholm kan besökare fördjupa sig i en vandringsled av ljus och ljud. Den visuellt praktfulla och 1,5 kilometer långa promenaden kantas av skräddarsydda ljusinstallationer, vilka framför allt belyser de historiska miljöerna och Skansens historia.

”Ljuspromenaden erbjuder ett helt nytt sätt för våra gäster att uppleva Skansen, och en chans att njuta av parken även kvällstid” 

Matilda Klein, evenemangschef på Skansen

Exempelvis förvandlas Skansens gröna oas Motjärn till en magisk skog med rök, ljusplankton i vattnet, massa lampor i träden och en björnfamilj – som en tribute till Skansens björnar och den uppmärksamhet som de brukar dra till sig när det kommit nya ungar.

Det finns också en 25 meter lång grotta som får ljus av levande eld i stället för lampor.

Winter Lights i Stockholm på Skansen
Winter Lights i Stockholm på Skansen

Ljusblommorna vid Skånegården kommer att vara sådana som faktiskt planterades i en trädgård i södra Sverige på 1920-talet.

Winter Lights i Stockholm på Skansen

Ljuspromenader, där storskaliga installationer ramar in upplevelsen, har gjort succé i Nordamerika, Storbritannien och delar av övriga Europa. Men för den svenska publiken är det ett helt nytt koncept.

Winter Lights i Stockholm på Skansen

Winter Lights på fler platser i Sverige

Sedan tidigare är det klart att Winter Lights öppnar på Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal 17 november. Nu kommer konceptet även till Stockholm, med premiär 27 oktober.

På Skansen kombineras 1800-talsbyggnader och det vackra landskapet med det senaste inom kreativ och hållbar ljusteknik. Alla ljusinstallationer utvecklas utifrån omgivningen och platsens historia.

Winter Lights i Stockholm på Skansen

Därmed blir upplevelserna på både Skansen och Gunnebo Slott och Trädgårdar helt unika. Winter Lights presenteras av Temple Live Entertainment (TLE), som tidigare har producerat andra immersiva upplevelser och underhållning i såväl Skandinavien som runtom i Europa.

Förutom de stora ljusinstallationerna kommer promenadstråket även att ramas in av ytterligare ljuseffekter och dekorationer. Dessutom kommer Winter Lights att få ett exklusivt framtaget ljudlandskap, som bidrar till en cool helhetsupplevelse. Den cirka 1,5 km långa rutten tar omkring 90 minuter att gå.

20 minuter mellan sällskap

För att förhöja upplevelsen ytterligare kommer besökarna att släppas in till Winter Lights under tidsluckor om 20 minuter. Det gör att alla kan njuta i sin egen takt utan att behöva trängas. Längs leden finns även mat- och dryckesstånd med omsorgsfullt utvalda och säsongsanpassade smaker. 

För ändamålet förlänger Skansen sina öppettider till kl 22 (gäller ej hela Skansen, utan just ljuspromenaden och butikerna). Julmarknaden som hålls varje adventshelg stänger vanligtvis kl 16 men i samband med Winter Lights har den öppet till kl 18. 

Fakta: Winter Lights på Skansen

  • Datum: 27 oktober 2023 till 28 januari 2024
  • Biljetter tillgängliga från den 18 juli via Lightupyourwinter.com eller Eventim.se
  • Priser: Vuxenbiljetter från 350 SEK och barnbiljetter från 215 SEK.

Bilder: Pressbilder

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...