fbpx
Matochresebloggen
Whiskyresa till Irland
Okategoriserad Whisky Whiskyprovning

Whiskyresa till Irland – högt på min bucket list

Whiskytema på bloggen denna vecka, så det passar fint att skriva om en resa jag länge drömt att göra om – en whiskyresa till Irland. Min bror pluggade ett år på Irland, i Galway,och då åkte jag och min syster och hälsade på honom en helg. Jag minns att Galway var en så mysig stad och Cliffs of Moher (översta bilden i detta inlägg) som ligger ett par timmar bort med bil var helt fantastiskt vackert!

Whiskyresa till Irland

Då hängde vi mest på mysiga pubar på kvällarna och det var såklart supertreligt, men denna gång skulle jag vilja fokusera på att testa och lära mig lite mer om Irländsk whisky.

Whiskyresa till Irland – min plan

Det går flera direktflyg till Dublin från Stockholm, så jag skulle hoppa på flyget fredag morgon och starta med att utforska Dublin.

Whiskyresa till Irland

Gourmetkrogar i Dublin

I Dublin finns mycket att göra och se, men en sak som jag är extra nyfiken på är att testa någon finrestaurang. Sist jag var på Irland var det mest enklare pubar vi åt på och Dublin är ju inte känt främst för sina restauranger, men det finns faktiskt massor med riktigt bra restauranger här har jag sett när jag gjort lite research. Exempelvis en restaurang med två stjärnor och fyra restauranger med en stjärna i Guide Michelin. En av dem är L’ecrivain där man exempelvis kan äta en avsmakningsmeny till lunch för 60 Euro.

Dessert på L'ecrivain

Whiskydestellerier på Irland – Tullamore DEW och Connemara

Enligt Alcoholic Beverage Federation of Ireland finns det 18 Whiskydestellerier på Irland och två av dem som jag är mest sugen på att besöka ligger nära varandra, bara någon timme från Dublin med bil. Tullamore DEW och Connemara.

Guidare turer på Tullamore

På Tullamore har de tre varianter på guidade turer och provningar, där den mest spännande är deras “Ultimate Destillery Expreience” där man under fem timmar inte bara får en rundvandring i destilleriet utan även får komma in i deras blending room för att lära sig hur man gör den perfekta blandningen och skapa en egen blend att ta med sig hem. Och sedan fortsätter turen med storytelling framför brasan…

One thing’s for sure, you’ll soon feel part of the Tullamore D.E.W. family as you exchange stories by the fire with a rare glass of one of our exclusive blends.

Whiskyresa till Irland

Besöka Connemara whisky

Connemara görs av Kilbeggan Distillery och har flera gånger fått utmärkelsen Irlands bästa maltwhisky. Kilbeggan är Irlands äldsta destilleri och även här har man flera varianter på guidade turer för besökarna. Här har de även tänkt på chaufförerna så om man är den som ska sitta bakom ratten kan man få med sig småflaskor från provningen att testa när man kommer till sitt hotell!

Whiskyresa till Irland

Hotell i Tullamore – Bridge House

Hotell ja, i Tullamore finns ett hotell som ser helt fantastiskt ut – Bridge House. Här skulle det vara perfekt att checka in när man har klarat av whiskyprovningarna.

Whiskyresa till Irland Whiskyresa till Irland Whiskyresa till Irland

Natur och vandring på Irland

Självklart skulle jag även vilja lägga in härliga promenader i programmet för helgen och gärna åka till den västra kusten, exempelvis tillbaka till Cliffs of Moher.

Irländska känslan hemma

Men, lite av samma känsla kan man ju få här hemma en höstkväll framför brasan med en Irlänsk Whisky i glaset. Denna vanliga Tullamore Dew som jag hade hemma är god, men rätt blek. Jag misstänker att det är en helt annan upplevelse om man testar någon av Tullamore premiumsorter som 55%-iga Tullamore D.E.W. Phoenix eller deras “15 Year Old Trilogy”.

Whiskyresa till Irland

Fler inlägg från Whiskyveckan:

Köpa eget whiskyfat i Skottland

Springbank – besök i Campletown och provning av nyheter

De flesta av bilderna ovan är lånade från resp ställe jag skrivit om samt från irelandscontentpool.com

Du kanske också är intresserad av...

7 Comments

 • Reply
  Kaj Wejander
  3 februari, 2018 at 13:39

  Kul idéer för en Utlandsresa. Har du tänkt resa i år?

  • Reply
   christianmuda
   4 februari, 2018 at 21:04

   Hej Kaj,

   Nästa resa går till London och sedan veckan efter till Japan. Inte planerat längre än så, men Irland ligger fortfarande högt på listan över länder jag gärna skulle vilja åka till. Vilka planer har du själv? Vänliga hälsningar Christian

 • Reply
  Bara brittiskt
  17 mars, 2018 at 12:44

  Ja Galway är så mysigt. Vilket hotell du hittat! Nu vill jag också till Tullamore.

  • Reply
   christianmuda
   17 mars, 2018 at 15:38

   Ja, vore himla kul att se vad de har för specialare på destilleriet!

 • Reply
  Bara brittiskt
  17 mars, 2018 at 12:52

  Förövrigt ska du nog spana in Kinsale nere vid Cork. Väldigt känt för fisk och skaldjur och har gourmetfestival i oktober. En kompis som bott i Cork pratar alltid varmt om byn.

  • Reply
   christianmuda
   17 mars, 2018 at 15:38

   Ah, låter som en till plats att lägga på listan!

 • Reply
  ReiseLinda
  17 mars, 2018 at 16:43

  Låter som et perfekt upplägg! Ska ha det i minnet när det finns plats får en såm tur i kalendern!

Lämna gärna en kommentar