Whiskyresa till Irland – högt på min bucket list

Dela inlägget:

Whiskytema på bloggen denna vecka, så det passar fint att skriva om en resa jag länge drömt att göra om – en whiskyresa till Irland. Min bror pluggade ett år på Irland, i Galway,och då åkte jag och min syster och hälsade på honom en helg. Jag minns att Galway var en så mysig stad och Cliffs of Moher (översta bilden i detta inlägg) som ligger ett par timmar bort med bil var helt fantastiskt vackert!

Whiskyresa till Irland

Då hängde vi mest på mysiga pubar på kvällarna och det var såklart supertreligt, men denna gång skulle jag vilja fokusera på att testa och lära mig lite mer om Irländsk whisky.

Whiskyresa till Irland – min plan

Det går flera direktflyg till Dublin från Stockholm, så jag skulle hoppa på flyget fredag morgon och starta med att utforska Dublin.

Whiskyresa till Irland

Gourmetkrogar i Dublin

I Dublin finns mycket att göra och se, men en sak som jag är extra nyfiken på är att testa någon finrestaurang. Sist jag var på Irland var det mest enklare pubar vi åt på och Dublin är ju inte känt främst för sina restauranger, men det finns faktiskt massor med riktigt bra restauranger här har jag sett när jag gjort lite research. Exempelvis en restaurang med två stjärnor och fyra restauranger med en stjärna i Guide Michelin. En av dem är L’ecrivain där man exempelvis kan äta en avsmakningsmeny till lunch för 60 Euro.

Dessert på L'ecrivain

Whiskydestellerier på Irland – Tullamore DEW och Connemara

Enligt Alcoholic Beverage Federation of Ireland finns det 18 Whiskydestellerier på Irland och två av dem som jag är mest sugen på att besöka ligger nära varandra, bara någon timme från Dublin med bil. Tullamore DEW och Connemara.

Guidare turer på Tullamore

På Tullamore har de tre varianter på guidade turer och provningar, där den mest spännande är deras ”Ultimate Destillery Expreience” där man under fem timmar inte bara får en rundvandring i destilleriet utan även får komma in i deras blending room för att lära sig hur man gör den perfekta blandningen och skapa en egen blend att ta med sig hem. Och sedan fortsätter turen med storytelling framför brasan…

One thing’s for sure, you’ll soon feel part of the Tullamore D.E.W. family as you exchange stories by the fire with a rare glass of one of our exclusive blends.

Whiskyresa till Irland

Besöka Connemara whisky

Connemara görs av Kilbeggan Distillery och har flera gånger fått utmärkelsen Irlands bästa maltwhisky. Kilbeggan är Irlands äldsta destilleri och även här har man flera varianter på guidade turer för besökarna. Här har de även tänkt på chaufförerna så om man är den som ska sitta bakom ratten kan man få med sig småflaskor från provningen att testa när man kommer till sitt hotell!

Whiskyresa till Irland

Hotell i Tullamore – Bridge House

Hotell ja, i Tullamore finns ett hotell som ser helt fantastiskt ut – Bridge House. Här skulle det vara perfekt att checka in när man har klarat av whiskyprovningarna.

Whiskyresa till Irland Whiskyresa till Irland Whiskyresa till Irland

Natur och vandring på Irland

Självklart skulle jag även vilja lägga in härliga promenader i programmet för helgen och gärna åka till den västra kusten, exempelvis tillbaka till Cliffs of Moher.

Irländska känslan hemma

Men, lite av samma känsla kan man ju få här hemma en höstkväll framför brasan med en Irlänsk Whisky i glaset. Denna vanliga Tullamore Dew som jag hade hemma är god, men rätt blek. Jag misstänker att det är en helt annan upplevelse om man testar någon av Tullamore premiumsorter som 55%-iga Tullamore D.E.W. Phoenix eller deras ”15 Year Old Trilogy”.

Whiskyresa till Irland

Fler inlägg från Whiskyveckan:

Köpa eget whiskyfat i Skottland

Springbank – besök i Campletown och provning av nyheter

De flesta av bilderna ovan är lånade från resp ställe jag skrivit om samt från irelandscontentpool.com

7 kommentarer

    • Hej Kaj,

      Nästa resa går till London och sedan veckan efter till Japan. Inte planerat längre än så, men Irland ligger fortfarande högt på listan över länder jag gärna skulle vilja åka till. Vilka planer har du själv? Vänliga hälsningar Christian

  1. Förövrigt ska du nog spana in Kinsale nere vid Cork. Väldigt känt för fisk och skaldjur och har gourmetfestival i oktober. En kompis som bott i Cork pratar alltid varmt om byn.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...