Köpa eget whiskyfat i Skottland – äntligen är vårt första fat tappat!

För knappt 11 år sedan köpte jag och ett gäng whiskyintresserade kompisar vårt första egna whiskyfat – från Bruichladdich på Islay i Skottland. Nyligen fick vi hem alla våra flaskor från fatet och i helgen provade vi den färdiga 10-åriga produkten – och prover från 4 olika år under lagringen som vi sparat på oss.

Eget fat på Bruichladdich

Under åren som fatet lagrats har vi åkt till Skottland flera gånger och senast vi var och tittade till fatet på Bruichladdich var för 5 år sedan. Då fick vi först en privat visning på destilleriet och sedan letade vi upp vårt eget fat ute i lagringshallen där de tappade upp en varsin dram direkt ur fatet. Helt magiskt och det kändes då som av de godaste whiskys jag druckit men rimligen spelade miljön in en hel del i upplevelsen…

Köpa eget whiskyfat i Skottland

Köpa eget whiskyfat i Skottland Köpa eget whiskyfat i Skottland

Vi provar 5 årgångar ur samma fat Bruichladdich

I helgen hade vi en herrmiddag där vi provade samtliga prover vi fått hem under åren samt den färdiga whiskyn. Den yngsta bara 2 år, sedan en 5, 6, 8 och så den färdiga 10-åriga.

Alla prover är fortfarande i cask strength runt 60% så dessa tog vi väldigt små sippar av och delade varje glas på tre personer. Den första 2-åriga var väldigt vass och den 6-åriga som smakat så fantastiskt när vi provade den på destilleriet var bra, men inte alls som vi mindes den. Den 10-åriga är dock riktigt bra. Man kan inte ta miste på att alla prover kommer från samma tunna och det är så kul att se hur smakerna utvecklar sig genom åren.

Köpa eget whiskyfat i Skottland Köpa eget whiskyfat i Skottland

Fler fat…

Vi har två till fat som inte riktigt är klara, ett till på Bruichladdich och ett på Glengoyne. Till denna provning hade ordföranden i vår Whiskyklubb lyckats beställa hem prover även från dessa och det var nästan ännu mer intressant – och gott!

 

Köpa eget whiskyfat i Skottland

Dessa är 10 resp 9 år. Bruichladdichen var redan nu bra, men vi kommer försöka låta den ligga kvar 3-4 år till om möjligt. Glengoyne var ännu bättre och kvällens klart bästa whisky. I det fatet har jag 10% vilket motsvarar knappt 30 flaskor, så det var en riktigt vinstlott att just det fatet har utvecklats så himla bra.

Och lite så är det med att köpa ett fat. Det är omöjligt att veta hur det ska utvecklas och smaka när det är klart, men det är också det som är det roliga med att köpa ett fat jämfört med att köpa whisky på vanligt vis!

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - så goda i drinkar och nu är det perfekt tid att njuta av dem. Vi närmar...