Springbank – besök i Campletown och provning av nyheter

Dela inlägget:

Springbank har länge varit min absoluta favoritwhisky om jag måste välja en viss sort och det blev kärlek vid första drammen när jag smakade Springbank första gången. Det var vid vår första whiskyresa till Skottland för över 10 år sedan där vi på vägen hem från Islay svängde förbi den lilla byn Campletown som ligger strax söder om den sydligaste hamnen som färjan till Islay går ifrån. Till skillnad från de stora, kommersiella producenterna på Islay som Bowmore och Lagavulin är Springbank ett litet destilleri som gör mycket för hand med traditionella metoder som golvmältning, rörkylning och lokala råvaror – som det alltid gjorts sedan det öppnade 1828.  Man producerar 750,000 liter per år men efterfrågan är klart större.

Besök på Springbank i Campletown

När vi kom till destilleriet var vi de enda besökarna och fick en privat rundvandring i både produktionen och det stora mörka förrådet där man lagrar whiskyn. Sedan fick vi prova flera sorter ur deras sortiment, dels Springbank men även Hazelburn och Longrow som också produceras här.  Alla tre varumärken delar samma flaskform, men Longrow är en mer rökig whisky och Hazelburn en helt orökig whisky. Springbank är dock i mitt tycke den optimala med en svag rökton och en fyllig, rund karaktär.

Springbank Campletown

Springbank CampletownSpringbank - besök i Campletown

Springbank - besök i Campletown
Ja, detta är provningsrummet på Springbank. Så mysigt!

Vill du också besöka Springbank? Möjligen hade vi tur för 10 år sedan då vi fick detta fantastiskt varma mottagande trots att vi kom spontant. Vill man vara på säkra sidan kan man maila dem innan på tours@jandamitchell.com.

Springbank webblansering – slutsåld på rekordtid

I fredags släppte Springbank sin nya core range med 10, 14, 15 och 18-åriga Springbanks och även en omarbetad version av Hazelburn. Jag fick möjlighet att prova dessa sorter innan släpp och som ni förstår det en provning helt i min smak. Underbar whisky!

Springbank webblansering  Springbank Campletown

Att välja en favorit av dessa är svårt, alla var riktigt bra, men som oftast vinner whisky på lite längre lagring så det var den 15-åriga och den 18-åriga Springbanken som var klart bäst. De är dessutom helt eller delvis lagrade på sherryfat som ger en karaktär jag gillar extra mycket. Jag hann precis beställa en flaska av den 15-åriga på Systembolagets webb innan de tog slut, det kom bara 174 flaskor till Sverige. Och nu är allt slut såg jag just. Men till nästa släpp ska jag ha bättre framförhållning!

Fler reportage på matochresebloggen.se om whisky

Birka Cruises whiskybar

Whiskyprovning på Gubbrummet

Whiskyprovning på Destillat Stockholm

Besök på Suntory i Kyoto

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...