Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Dela inlägget:

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den senaste i raden av kokböcker heter Vardag med Guldkant. Här har hon skapat 50 nya vardagsrecept – perfekt för att förnya maten på vardagarna och hitta nya smakkombinationer.

”Det är precis de här rätterna som vi äter hemma hos oss. Middagarna mitt i veckan ska gå någorlunda snabbt, innehålla få ingredienser som är lätta att hitta i alla matvarubutiker och tillagningen ska förstås vara enkel och smidig” säger Catarina om recepten i boken.

I denna nya kokbok, som är uppdelad i kapitel om kött, fisk, fågel eller vego finns recept som öppen salsiccia-lasagne, lövbiffgryta med svamp eller crispy fish taco. Men vilket är det godaste receptet i hela boken?

Tre frågor till Catarina König

Vilket är det bästa receptet i hela boken och vad var det som gjorde att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 efter att ha åkt ur tävlingen 2015? Hur lägger man upp fint på en tallrik och vilka knep kan man ta till som hemmakock för att lyxa till en vardagsrätt? Jag ringde upp Catarina och fick massa bra tips!

#1. Bästa receptet i kokboken Vardag med Guldkant – bakad spetskål

Det recept som Catarina är mest nöjd med i den nya boken är bakad spetskål med soja- och chilismör och sesammajonäs. Det receptet valde jag att provlaga ur boken och det var fantastiskt gott. Ett så kul och innovativt sätt att servera en så enkel råvara som spetskål på – en råvara som är i säsong just nu dessutom.

I detta recept bakar man spetskål som man först penslar med olivolja, vitlök och chili. När den är gyllene monterar man den på en tallrik där man först lägger en stor klick lime- och sesammajönäs. Sedan ringlar man över ett brynt smör smaksatt med ingefära, chili och vitlök och toppar det hela med rostade jordnötter, rostade sesamfrön, salladslök och koriander. Till detta serverade jag kycklingfilé som jag först marinerat i soja, ingeföra och vitlök och sedan grillade.

En så himla god, vacker och kul rätt, som var både enkel och snabb att laga till när man väl hade alla ingredienser framme. Här har ni hela receptet! Vill man ha protein till är det bara att lägga till fisk, en köttbit eller kyckling.

Bakad spetskål med soja-& chilismör & sesammajonäs

Catarina König
5 from 1 vote
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Equipment

  • 1 Ugn

Ingredienser
  

  • 800 g spetskål
  • 4 st vitlöksklyftor 2 till spetskålen, 2 till smöret
  • 1 dl Oliovolja
  • 2 st röd chili 1 till spetskålen, 1 till smöret
  • 2 dl majonnäs (Färdig eller gör egen – se recept i kommentarerna)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st lime
  • 75 g smör
  • 2 tsk japansk soja 1 till majonäsen, 1 till smöret
  • 1 dl saltrostade jordnötter
  • 1 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
  • 2 st finskurna salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 3 cm ingerfära

Anteckning

1. Sätt ugnen på 190 grader eller 180 grader varmluft.
2. Skär spetskålen i ”puckar” och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och riv ner vitlöken i olivoljan. Finstrimla chilin och blanda i. Ringla oljan över spetskålspuckarna.
  • Salta, peppra och sätt in i ugnen.
  • Rosta i 15–20 minuter tills kålen blivit mjuk och fått fin färg.
4. Blanda sojan med majonnäsen och ställ in i kylen till servering.
5. Skala och riv vitlöken. Finhacka chilin. Bryn smöret gyllene nötigt i en kastrull. Vänd i finhackad vitlök, finhackad chili, finhackad ingefära och japansk soja. Smaka av.
SERVERING
Lägg en rejäl klick sesammajonnäs på en tallrik, bred ut den lite snyggt med en sked.
Lägg spetskålen ovanpå och skeda på chilismöret.
Toppa med jordnötter, sesamfrön, salladslök och koriander.
Keyword Spetskål

Se när jag testlagar denna rätt!

#2. Hur vann Catarina König Sveriges Mästerkock 2016?

Precis som jag blev Catarina topp 25 i Sveriges Mästerkock men åkte ut i Gävle. Hon blev ledsen, men bestämde sig gråtande i bilen hem för att söka igen nästa år. Hon fortsatte laga mat, jobbade med sin blyghet och att bjuda mer på sig själv under inspelningarna – och det gick hem! Hon vann sedan Sveriges Mästerkock 2016 och även Decenniets Mästerkock 2020. Klart imponerande!

#3. Hur lägger man upp fint – plating

Övning! Öva, testa. Catarina gillar att bygga på höjden och att lägga upp udda antal. Istället för 4 potatisar – lägga upp 3. Och istället för hela potatisar – lägg upp två hela och två halvor. Lägg upp lagom, propertionerligt och snyggt med sås. Och – dekorera med färska örter. ”Jag har alltid färska örter hemma”.

Det finns mer tips av denna typ i kokboken – som jag varmt kan rekommendera till alla som vill sätta lite mer guldkant på vardagsmaten!

4 kommentarer

  1. Jag hittar inte vilka ingredienser som skall vara i majonnäsen. Sen hittar jag inte ingefära i ingredienslistan. Mycket rörigt recept.

Lämna ett svar

Recipe Rating




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Flyg i Business Class med Air Baltic från Riga

Vi flög med Air Baltic till Riga. Vanlig economy på väg dit, men på hemresan fick vi flyga...

ESPA Spa Riga – Avkoppling på hög nivå

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det...

Barer i riga – fyra riktigt bra tips!

Ska du till Riga och vill ha tips på barer i Riga? Då har du kommit rätt. När...

Restauranger i Riga – tips inför en weekendresa

Från att restauranger i Riga traditionellt serverat klassisk lettisk husmanskost har restaurangutbudet i staden de senaste tio åren...