Vallée de Mai på Praslin – Seychellerna

Dela inlägget:

Seychellerna består av 115 öar – så åker man hit är det kul att besöka flera av dem. En av de mest populära är Praslin, som ligger relativt nära Mahe och kan nås med både båt och flyg.

Här på Praslin finns en av de stränder som betraktas som de finaste på Seychellerna, men ännu mer unikt är Vallée de Mai, ett naturreservat där man bland annat hittar den stora rumpformade kokosnöten coco de mer.

Jag hade ett rätt tight program den veckan jag var på Seychellerna och gjorde en dagsutflykt där jag först flög till Praslin och sedan tog färjan vidare till La Digue. På Praslin hann jag inte med mer än att kolla in Vallée de Mai ihop med en guide, men det var ett himla intressant besök!

Vallée de Mai på Praslin – Seychellerna

Vallée de Mai är alltså ett naturreservat som ligger på granitön Praslin och är ett 19,5 hektar stort område med palmskog som är i stort sett oförändrad sedan förhistorisk tid. Det som dominerar skogen är världens största population av endemisk (en sort som bara finns här naturligt) coco-de-mer. En palm vars nöt bär det största fröet i växtriket. Skogen är också hem för fem andra endemiska palmer och många andra endemiska faunaarter.

Ett besök på detta naturreservat kan man göra på en – eller flera timmar. Det finns flera stigar med olika längd, som man når efter att ha betalat entré. Jag hade en guide med mig in i den lummiga skogen. som gjorde detta besök ännu mer intressant, då hon var uppvuxen på ön och kunde allt om det som växer här!

Vallée de Mai på Praslin

Coco-de mer i Vallée de Mai

När man går in genom någon form av entre längre in i skogen finns några coco-de-mer att kolla och känna på. Detta ni ser nedan är själva nöten där skalet är borttaget. De är verkligen stora – och riktigt tunga. Inte en nöt man vill få i huvudet med andra ord!

Coco-de mer i Vallée de Mai
Coco de mer uppe i palmen

Här finns även massa andra intressanta växter och man kan se samspelet i naturen där han- och honpalmer växer sida vid sida.

Vallée de Mai

Att besöka Vallée de Mai var en riktigt spännande och unik upplevelse. Lite svårt att fånga känslan på bild av denna mäktiga skog med enorma palmer, som kan bli 250 år gamla och upp till 27 meter höga.

Praslin eller La Digue?

Många har frågat mig om man ska välja Praslin eller La Digue – eller bägge. Det kommer ett reportage om La Digue inom kort, men skulle jag ge ett tips är det att stanna lite längre på Praslin för att se lite mer av denna ö än jag gjorde. Här finns massor av vackra stränder, bland annat Anse Lazio som räknas som en av de vackraste stränderna på Seychellerna.

Men måste ni välja mellan Praslin eller La Digue är La Digue min favorit – då La Digue är mycket mer laid-back och man tar sig runt på cykel. Mer om La Digue i nästa reportage!

Besöka Vallée de Mai på Praslin

Det kostar 350 CRS (ca 260 sek) per person att gå in i detta naturreservat. Det ligger en bit ifrån färjan, så enklast är att ta en taxi hit, men det ska även gå lokalbussar hela vägen. Läs mer på den officiella webbsidan här.

Ta er till Praslin från Mahe

Flyg mellan Praslin och Mahe går ofta och kostar runt 1000 sek enkel resa. Färjan går bara några gånger per dag, men kostar mindre än hälften.

  • Med flyg: 15 minuter i luften.
  • Med färja; drygt 60 minuter ombord

Läs mer om Seychellerna

Besöket på Praslin gjordes i samarbete med Visit Seychelles, tankar och åsikter är som alltid mina egna!

2 kommentarer

    • Ja, Seychellerna var verkligen fantastiskt! Och du kommer få höra mycket mer, Jag håller just på att spela in säsong 2 av Drömresepodden som kommer att handla om just Secychellerna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...