Takamaka på Seychellerna – landets största romproducent

Dela inlägget:

Gillar man rom och åker till Seychellerna är ett besök på Takamaka Rum Destillery på Seychellerna en kul utflykt. Det är Seychellernas största romproducent och deras rom finns dels överallt på Secychellerna – men exporteras även till 37 andra länder.

Rom har producerats länge i liten skala på Seychellerna, men 2002 startade entrepenörerna Bernard & Robert d’Offay Takamaka och genom smart marknadsföring växte de snabbt. Så snabbt att de idag köper in melass från andra närliggande länder som Mauritius (som har klart större produktion av sockerrör än Seychellerna) för att kunna producera nog med rom för att möta efterfrågan.

Guidad tour på Takamaka

Jag bokade en guidad tour på Tamaka, som ges varje dag klockan 11.00, 13.00 och 15.00, Efter att ha varit på en rad guidade turer på whiskydestillerier så hade jag en förväntan att se produktionen, men denna tour bestod mest i att en tjej berättade storyn om Takamaka och hur man byggt upp bolaget i en halvtimme, sedan gick vi förbi en byggnad där destillationen sker, men den var inte igång och vi gick inte in utan fick kika in genom en glasruta.

Lagringen sker på lite olika platser, bland annat under huset där provninarna sker.

Romprovning på Takamaka

Efter presentationen av företaget var det dags för romprovning. Här fanns hela rangen av rom uppradad. Från de enklare ”Seychelles series” till ”St André Series” som är lagrade på ekfat, Jag provade de senare och det var riktigt god rom, helt i nivå med de lite finare sorters rom jag testat tidigare.

Romprovning på Takamaka

Dock gillar jag rom mer i cocktails än att dricka den straight. Exempelvis som den ”five spices rom sour” jag drack på cocktailbaren på Mango House.

Man kunde även ta in romndrinkar på Takamaka – i en bar de hade i trädgården.

Romprovning på Takamaka

Vip-provning på Takamaka

När jag såg mig omkring såg jag ett rum där det var uppdukat till en större provning, Tydligen kan man även boka VIP-provningar och testa hela rangen av rom ihop med en rom-expert. Fasen, det skulle ju varit ännu roligare – får göra det nästa gång!

Mer på Takamaka

Vill man se hur sockerrör odlas finns en liten odling här, som används till den den mest exklusiva sortens rom.

Här finns också – som på många ställen här på Seychellerna – jättesköldpaddor. Man kan till och med ha dessa privat som husdjur om man har en tomt de kan krypa runt på. På många, mindre öar går de även runt fritt!

Shop!

Självklart finns här även en butik där man säljer rom – och massa prylar som kepsar, t-shirts med Takamaka-tryck.

Besök Takamaka!

Rundturen på Takamaka är gratis – provnigen kostar från 80 sek. Läs mer på Takamakas websida här.

Läs mer om Seychellerna

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...