Test: Nikon KeyMission 360 för bloggen

Dela inlägget:

Jag upptäckte 360-kameror för snart två år sedan och tyckte det var en fantastisk innovation, då man kan fånga klart mer än en vanlig bild eller filmsnutt och snurra runt vyn i filmer och bilder för att se just det man är intresserad av.

Jag har använt det i flera tidigare reportage, men det är en hel del problem fortfarande, som att 360-bilderna tar lång tid att ladda i en webbläsare på grund av sin storlek och att inte alla webbläsare funkar för 360. Men jag tänkte att det säkert kommer ny teknik som löser detta.

För en tid sedan fick jag möjlighet att låna en Nikon KeyMission 360 för att utvärdera och jag såg fram emot att testa denna snygga kamera och utvärdera om det är något som skulle lyfta reportagen för bloggen.

Kameran kommer i ett stort fodral som tar upp en halv ryggsäck, där kamerahuset ligger tryggt förpackat i ett skal inuti det stora skalet och där finns även en laddare och stativet man håller i handen när man tar korten.

Kameran har ingen skärm men anslutning via wi-fi eller bluetooth till mobil där man kan fjärrstyra eller ladda ner bilderna via appen Spapbridge.

Test Nikon KeyMission 360

På pappret har Nikon KeyMission 360 allt man kan önska sig. Damm och stöttålig, vattentät ner till 30 meter, wi-fi och hög upplösning. Jag är dock inte så intresserad av tekniska specifikationer utan jag är mest intresserad av hur lätt kameran är att använda och hur bra resultat det blir. Så jag tog med kameran på några reportage!

Stillbilder med Nikon KeyMission 360

Min tanke var att fånga vissa miljöer med denna 360-kamera som en vanlig kamera inte riktigt greppar. Utsikt från ett högt kyrktorn och en stor sandstrand är två exempel jag fångade med kameran.

Coola bilder om man väl får upp dem men det är klart komplicerat att få upp dem på bloggen då wordpress inte stöder 360 utan man får ladda ner ett speciellt plugin som inte är så intiutivt. Laddar man upp 360-bilder som vanliga bilder ser det ut så här:

Nikon KeyMission 360

Nikon KeyMission 360

Filmer med Nikon KeyMission 360

Jag testade att filma, men insåg att redigering av dessa skulle bli ett allt för stort projekt då det inte finns någon enkel lösning för att klippa 360-film  i en enkel app som iMovie eller liknande, utan man får redigera filmerna i exempelvis Adobe Premiere och sedan konvertera dem igen till 360. När man sedan ska ladda upp filmerna till någon streamingtjänst är problemet samma som med bilderna – komplicerat både att ladda upp och att se då vissa webbläsare inte klarar 360.

Kul teknik, men för tidigt

Ja, det är kul teknik men fortfarande för tidigt i den tekniska utvecklingen för att det för mig ska vara värt att prioritera 360 när jag gör reportage. Och avsaknaden av en smidig app för redigering gjorde att jag inte tog filmerna vidare till redigering. Så min plan nu är istället ännu bättre kameror för vanliga stillbilder för bloggen – gärna en Nikon!

 

 

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...