Matkassetest – Mathems ekologiska matkasse

Dela inlägget:

Vi har fram till nu inte varit intresserade av att testa matkassar, dels för att min fru inte gillar att följa recept men även att vi lagar glutenfritt till vår dotter och min fru undviker vete, potatis och ris. Enklare att inte få färdiga recept har vi tänkt. Men jag tycker dock att vi behöver få lite ny inspiration så nu kör vi på med en matkasse varannan vecka. Ja, vi och vi – mest de dagar när jag lagar maten misstänker jag. :-).

Samtidigt gör vi ett reportage om detta på bloggen så vi kommer byta matkasse mellan veckorna och testa massa olika leverantörer som Linas Matkasse, Citygross och Årstiderna. (I stort sett alla har dessutom rabatter för nya kunder så orkar man byta blir det ju även billigare på detta sätt i ett par veckor :-)).

Mathems ekologiska matkasse.

Då vi tidigare storhandlat via Mathem var det naturligt att börja med att testa deras ekologiska matkasse. Ganska dyr –  915:- för fem måltider. Men ekologisk mat kostar ju extra så det är ju inga konstigheter egentligen. 300:- rabatt på första påsen så 615:- kostade vår kasse.

Man behöver beställa minst en vecka i förväg och väljer då ett intervall när kassen ska komma, t ex 17-19. Dagen för leveransen fick vi sedan ett SMS med exakt leveranstid. I vårt fall 18.15. Två minuter efter utsatt tid ringde det på dörren, klart godkänt vad gäller leveransen.

Mathem ekologisk matkasse

Lite skeptisk nybörjare packade jag upp all mat och granskade speciellt grönsakerna noga. Men allt var fräscht. Mycket var också ekologiskt, med undantag från till exempel tortilla chips, kycklingfilé och en burk coca-cola (väldigt oväntat att finna denna produkt i kassen!)

Mathem ekologisk matkasse

Mat och recept i Mathem ekologiska matkasse

Vi börjar med det kanske intressantaste – maten. Denna vecka var det fisk, räkor, kyckling, köttfärs och vegofärs som var proteinbasen de olika dagarna. Mer varierat än vi brukar laga i veckorna.
Vi började med det som såg godast ut – bjärekyckling med rostad potatis, chimichurri och spenat. Med tomatsallad.
Mathem ekologisk matkasse
Gott tyckte jag, medan barnen inte riktigt gillade chimichurrym. Lärde mig här att tänka på att inte slaviskt följa receptet utan att tänka till på vad barnen gillar och inte och göra varianter till dem på recepten.
Nästa dag var det enkel chili med mangosalsa. Här var det en del saker man förväntades ha hemma, som chipotlekrydda och tomatpuré. Vi ersatte det med BBQ-sås och det funkade bra!
Mathem ekologisk matkasse Mathem ekologisk matkasse
Barnen älskar mango så jag gjorde bara en liten salsa till oss vuxna och de fick mangon separat. Lite snålt med 500 G köttfärs till fyra hungriga personer, speciellt när det som serverades till var nachochips.
Tredje dagen körde vi pasta med räkor. Vi kompletterade med glutenfri pasta till dottern och gjorde även här varianter till barnen, som att steka sonens räkor i vitlök och olja istället för att blanda ner dem bland de stekta grönsakerna som dock resten av familjen gillade.
Mathem ekologisk matkasse Mathem ekologisk matkasse
Fjärde dagen körde vi lax, som serverades med stekt spenat, rödlök och mandel. Gott med rödlök ihop med spenaten. Men täcket på laxen som gjordes av philadelphia, citron och persilja var sådär, vi brukar göra ett täcke av fetaost som blir lite knaprigt. Detta var mest en varm smet.
Mathem ekologisk matkasse
Femte rätten som var en vegopaj gjorde vi en variant av. Sparade vegofärsen i frysen tills min syster (som är vegetarian) kommer på besök och tog lite blandfärs vi hade istället. Parmesanosten och crème fraichen som skulle vara i hade vi redan gjort slut på så vi fick ta en annan ost och lite mjölk. Men det blev riktigt gott, barnens favorit denna vecka.
Mathem ekologisk matkasse

Sammanfattning om Mathems ekologiska matkasse

 • Leverans:  de skulle komma och leverera 18.15, de kom 18.18. Bra!
 • Antal måltider: 5.
 • Pris: 915:- / 300:- rabatt första påsen.
 • Varorna: Allt var bra och allt kom även med.
 • Ekologiskt: i påsen var nästan allt ekologiskt, ganska givet då det var en ekologisk matkasse.
 • Recept: tydliga steg-för-steg recept. Där det även stod hur mycket av en viss förpackning som skulle sparas till en annan dag (insåg jag efter två dagar när vi redan använt upp ”för mycket” av vissa råvaror)
 • Tidsåtgång: 30-40 minuter. Fler delmoment än vi vanligen brukar göra på vardagarna, men ok.
 • Gott: rätterna var klart godkända, speciellt när jag började göra varianter till barnen där jag tog bort det jag misstänkte att de inte skulle gilla
 • Idéer vi tar med oss från veckans matlagning:
  • chimichurry – gott tillbehör
  • gott att steka rödlök ihop med spenat
  • gratäng på rester av kokt potatis var en hit hos barnen

Tips till Mathem på hur kundupplevelsen skulle bli bättre

 • Skicka ett mail innan leverans med de råvaror man förväntas ha hemma (t ex tomatpuré och chipotlepeppar) så man kan komplettera innan kassen levereras. Eller ha som option att man kan lägga till detta i sin beställning.
 • Skicka ett mail till helt nya kunder där ni poängterar att man ofta ska spara hälften av en viss råvara till en annan dag. Det stod visserligen på varje recept längst ner, men det missade jag ändå första dagarna.
Kul att vara igång med testet. Nästa vecka ska vi testa Linas Glutenfria Matkasse!

4 kommentarer

 1. Det här var intressant läsning! Vi har ännu inte testat matkassar. Jag vet inte riktigt hur utbudet ser ut för Strängnäs. Men kanske ställer det till det om man (som jag) måste ha glutenfritt och även inte tål vissa andra vanliga ingredienser.

  Bra förslag att företaget kan komplettera informationen via mejl!

  /Anna på Travel on a Cloud
  http://www.travelonacloud.com

  • Hej Anna! Ett av våra barn kör också gluten (och vetestärkelsefritt) men denna kasse funkade bra. Det enda med gluten denna vecka var pasta och då kokade vi glutenfri pasta istället till en av oss. Är det andra saker man inte tål eller gillar är det ju bara att inte ta med det. T ex reagerade min fru på att det skulle ner en burk Coca-cola i chilin. Den struntade vi i pga massa onödigt socker, blev gott ändå!

 2. Hej på er, kul att ni testat oss och att ni gillade rätterna. Vi skickar ut mejl innan angående varor som är bra att ha hemma,
  Men vi ska absolut titta om vi kan vara tydligare här.. Härliga matbilder! Hälsningar Dan, MatHem.se

  • Hej, aha – måste ha missat det mailet. Kul att ni gillade reportaget och att ni tar till er förbättringsförslagen!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...