Svenskarnas semesterplaner sommaren 2021 – vandring och bilsemester ökar – utlandsresor minskar

Dela inlägget:

Har du gjort dina Semesterplaner för sommaren 2021 ännu? Hur och var tänker du semestra? Det frågade Kantar Sifo 1018 Svenskar och svaret är att intresset för bilsemester ökar med hela 30% – och intresset för att resa utomlands minskar lika mycket. Men mest av allt ökar intresset för att vandra!

Under 2020 fick vi liksom de flesta andra svenskar ställa om våra semesterplaner på grund av coronapandemin. Själva gjorde vi en roadtrip med bil till bland annat västkusten. Läs mer om den trippen här.

Nu visar en ny Sifo-undersökning från Göta kanal att hemestertrenden är här för att stanna – i alla fall sommaren 2021 när det är lika oklart och osäkert att resa utomlands som det var förra året.

Var tredje svensk säger i undersökningen att de fått en ökad lust efter pandemin att dra på sig vandringskängorna och ge sig ut i naturen på semestern. Nästan lika många har fått upp ögonen för bilsemester för att upptäcka turistattraktioner längs vägarna (30 %). Siffrorna skiljer sig också bland åldersgrupperna, där yngre (18–34 år) visar allt större intresse för bilsemester i år (40 %). Att resa utomlands kommer först på tredje plats och är den semesteraktivitet som har minskat mest i intresse med 30 procent.

Vi ser att svenskar har fått upp ögonen för att bilsemestra på hemmaplan. Fler vill upptäcka vår vackra natur och de sevärdheter som finns i vår närhet. Vårt nuvarande bokningsläge för visar att många svenskarna vill resa under en längre period än tidigare. De vill utöva fler aktiviteter och besöka nya platser. Vi ser också att etablerade turistmål med historisk koppling har en hög attraktionskraft. Det tyder på att svenskarna värdesätter vårt gedigna kulturarv vilket givetvis är roligt för oss som kan erbjuda allt från historiska slussar, fästningar till klosterruiner längs den långa kanalen

Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.

Undersökningen har också tagit reda på hur vi kommer tillbringa semestern 2021. Den visar att bilsemester toppar önskelistan bland svenskarna (38 %), tätt följt av vandring (28 %). Knappt en av fem (19 %) ska flyga söderut för att njuta av en utlandsresa, vilket innebär att majoriteten kommer att semestra hemma i sommar.

Har du fått ett ökat eller minskat intresse för någon av följande semesteraktiviteter?

ÖkatMinskatOförändratVet ej
Bilsemestra30 %6 %62 %2 %
Resa utomlands21 %30 %47 %2 %
Campa16 %7 %72 %5 %
Båtsemestra9 %7 %76 %8 %
Cykelsemestra10 %6 %78 %6 %
Vandra33 %3 %61 %4 %

Planerar du att göra något av följande på din semester?

  • Bilsemester 38 %
  • Vandring 28 %
  • Utlandssemester 19 %
  • Camping 17 %
  • Cykelsemester 7 %
  • Båtsemester 6 %

Våra planer för sommaren 2021

Än så länge har vi inga spikade planer. Men vi hör till den gruppen som längtar utomlands – även om vi kommer spendera största delen av vår semester i Sverige.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 1028 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...