fbpx
Matochresebloggen
Studera i USA
Okategoriserad

Studera i USA efter gymnasiet – topp fem saker jag tog med mig!

/Inlägg i samarbete med EF/

Jag studerade ett år i USA när jag läste på Universitetet och det var helt klart det roligaste och mest utvecklande året under hela min studietid. Jag fick då ett stipendium via Linköpings Universitet där jag läste ekonomi, för en plats vid University of Oklahoma i lilla söderstaden Norman. Kanske inte den stad i USA jag hade drömt om, men deras campus var stort med över 25.000 studenter och massor med andra utbytesstudenter. tack vare att det inte fanns så mycket att göra i Norman så passade vi på att resa till andra intressanta städer så ofta vi kunde, så vi såg totalt sett mer av USA än om jagade pluggat i exempelvis New York.

Studera i USA

En av alla pampiga byggnader på campus

Det är svårt att sammanfatta ett helt år utomlands i ett inlägg så jag tänkte lista de fem viktigaste sakerna jag tog med mig från året i USA:

Fem anledningar att studera i USA

 1. Flytande engelska!

Det var mitt huvudsyfte med att åka till just USA – att lära mig engelska språket bättre. Att hoppa in i en klass med amerikaner och direkt ha samma krav på mig som alla andra att skriva uppsatser, prov och göra muntliga presentationer var superbra för att få trygghet i engelskan och något jag haft stor nytta av, både när jag rest utomlands och inte minst när jag sedan började jobba.

2. Förståelse för hur det är att komma från ett annat land.

Som född i Sverige är det svårt att föreställa sig hur svårt det är att komma in ett nytt samhälle. Innan jag kom till USA var min tanke att försöka skaffa amerikanska vänner, men som utbytesstudent var det inte så enkelt – utan det slutade med att jag mest lärde känna andra utbytesstudenter och mina bästa vänner blev ett gäng svenskar som jag fortfarande träffar. Så med den erfarenheten kan jag bland annat se på utmaningar i integrationspolitiken i Sverige med mer ödmjukhet.

I början var det även flera amerikaner som inte fattade vad jag sa, framför allt när jag skulle göra telefonintervjuer för ett skolprojekt och de jag ringde upp trött suckade när jag skulle försöka göra mig förstådd. Jobbigt men väldigt nyttigt!

3. Insikt i den amerikanska kulturen.

Att leva i ett annat land i ett år – läsa amerikanska tidningar, se amerikansk TV, handla mat på Walmart, att bli uttittad om man cyklar till mataffären istället för att bilen osv gav en liten försmak av hur det är att leva i en typisk mellanstor amerikansk stad. Vitt skilt från livet i New York och såklart från Sverige.

4. Utforskade USA

Eftersom Norman där vi bodde var en sömnig stad reste vi runt till andra städer så ofta vi kunde. Höstlov i New Orleans, Spring Break i South Padre i Mexico, jul- och nyår i San Francisco. Los Angeles och Las Vegas. Jag gick även med i universitetets reklamklubb som arrangerade resor till närliggande städer som Kansas eller Texas.

5. Toppade CV:t

Utan året utomlands hade jag inte alls fått samma möjligheter på arbetsmarknaden som jag haft, där jag jobbat på flera internationella bolag som exempelvis Microsoft, där det är en förutsättning att man kan flytande engelska i både tal och skrift.

Har du pluggat utomlands? Vad är dina erfarenheter?

Du kanske också är intresserad av...

2 Kommentarer

 • Reply
  Liniz Travel
  15 mars, 2018 at 21:29

  Tyvärr inte pluggat utomlands! Hade oxå tänkt det men blev inte så… däremot gick jag på ett internationellt gymnasium och vi hade utbytes studenter i Tyskland så
  Jag bodde i en tysk familj och en tysk tjej bodde hos mig också.

  • Reply
   christianmuda
   17 mars, 2018 at 15:41

   Då får du satsa på en vuxenkurs i NY några veckor sen när barnen är större då!

Lämna gärna en kommentar