Sommargästen – Greklandsälskaren Markus

Dela inlägget:

Dagens sommargäst på bloggen är Markus Olsson – en greklandsfantast som driver bloggen mittgrekland.se. Han har gjort en rad ö-luffar runt om i Grekland och letar du efter information om en viss ö är chansen stor att Markus har varit där och gjort ett reportage!

När började du blogga och vad fick dig att börja blogga?

En första variant av reseberättelse lade jag ut på webben 2012 när jag för första gången luffade runt i Grekland på egen hand. Jag var ute i sex veckor och ville förmedla vad jag fick uppleva till dem där hemma. Det blev dock en ganska kortlivad historia då sidan blev hackad men sedan 2013 finns mittgrekland.se i dess nuvarande form. Eftersom jag fortsatte att längta och att resa tillbaka till Grekland så fylldes sidan snabbt med all möjlig information om framför allt att öluffa i Grekland.

Vilka reportage om Grekland är de mest lästa på din blogg?

Det allra mest populära inlägget är faktiskt inget resereportage utan ett inlägg om hur du lagar din egen gyros. Jag älskar grekiska mat och lagar det så ofta jag kan, om inte annat så försöker jag åtminstone laga mat med en grekisk touch. Alla recept samlar jag på mittgrekiskakök.se.

Därefter kommer ett inlägg om att öluffa, Tio tips för en lyckad öluff, med enkla tips om vad du kan tänka på när du ska öluffa, framför allt om det är första gången du ska ge dig ut bland de grekiska öarna. Det tredje mest lästa inlägget är om min absoluta favorit-ouzo-bar i Aten, Brettos, med anor från början av 1900-talet. Baren är inte särskilt stor men det finns alltid plats när du kommer dit.

Vad är de tre bästa sakerna med att resa i Grekland

Nummer ett är absolut den grekiska gästvänligheten! I princip vart jag än har kommit så har jag tagits emot med öppna armar om det så är före, under eller efter säsong. Oavsett hur lite grekerna har att erbjuda så delar de alltid med sig.

Det andra är den rika variationen av natur, kultur, arkitektur, mat och dryck. Varje gång jag kliver iland på en ny ö finns det något typiskt lokalt som bara finns just där. Det blir en ny upplevelse vid varje destination.

Sist men inte minst är den frihetskänsla det ger att bara kasta upp ryggsäcken på ryggen, hoppa på en färja och ge sig ut bland öarna. Inte alltid med en klar bild av varken var eller hur när det kommer till destination. Det gillar jag.

Vilka platser i Grekland har du ännu inte varit på men längtar efter att resa till?

Hittills har jag varit på 36 öar men har många kvar att upptäcka. En ö som jag är nyfiken på är den lilla, färggranna ön Symi strax norr om Rhodos. Det ser helt fantastisk ut och jag älskar småskalighet. Den finns helt klart med på min bucket-list.

En annan ö som jag har sneglat länge på är Kithnos i Kykladerna som inte så många turister hittar till. Här kan du uppleva det klassiska gamla Grekland där vardagen är långt ifrån souvenirer och turistanpassade menyer.

Även om jag trivs som allra bäst med att vara ute på havet och hoppa iland på en ö så vill jag även besöka Meterora på fastlandet i norra Grekland. Det är ett riktigt Avatar-landskap som jag bara måste få uppleva. Bland dimslöjorna reser sig stora klippformationer i sandsten med otroligt nog bebyggelse uppe på dem.

Om man är sugen på att båtluffa i Grekland i två veckor nästa sommar, vilka tips har du för att planera resan och vilken rutt skulle du föreslå?

Jag skulle föreslå att man först och främst väljer en ögrupp. Färjorna mellan öar i samma ögrupp är mycket mer tillgängliga än mellan olika ögrupper även om det går att ta sig emellan dem också. Sedan skulle jag välja ut en ö att starta på samt var jag skulle vilja avsluta resan någonstans. Det är alltid bra att avsluta resan varifrån du ska flyga hem så att du har några dagar extra att hinna dit i fall att vädret är dåligt och färjor ställs in. Vad du fyller resan med däremellan tycker jag du ska försöka låta vara öppet. Låt känslan, upplevelserna och tipsen längs vägen styra resmålen. Hittar du paradiset så kanske du vill vara kvar lite längre och blir du tipsad om Medelhavets bästa stränder så kanske känslan styr dig just dit.

Som första-gångs-öuffare brukar jag rekommendera ögruppen Kykladerna med öar som Santorini, Naxos, Paros, Milos, Folegandros med flera. Här får du så mycket av Grekland som det bara går med vitkalkade sockerbitshus med blå detaljer och enligt mig finns här även bland de finaste stränderna i den grekiska övärlden.

När och var går din nästa resa till Grekland?

Förhoppningsvis blir det en höstweekend i Aten, en stad jag kommit att uppskatta allt mer. Det finns så otroligt mycket att se, även bortom turiststråken, men annars blir det en ny öluff i maj 2018 och då med sikte på de Joniska öarna (Zakynthos, Korfu, Kefalonia, Lefkas med flera).

Jag blir också riktigt sugen på att åka tillbaka till Grekland. Vi var ju i Thessaloniki i våras och förra sommaren var jag och min fru på Rhodos en långhelg. Vore riktigt härligt att ta en sensommarhelg på en grekisk ö…

Bonustips: Från och med 1 maj klimatkompenserar TUI din resa – här kan du läsa mer om TUIs resor till Grekland.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...