Sightseeing i Warszawa – topp 5

Dela inlägget:

Warszawa – vilken härlig stad! Vi tillbringade en weekend här i Mars och även fast det fortfarande var lite gråmulet och bara några plusgrader var det kul att utforska denna stad, som dock såklart blir vackrare när det är 15 (eller 25) grader och sol! Förutom härliga restauranger, coctailbarer och spa’n som jag kommer att skriva om i andra inlägg kommer här våra 5 bästa tips på saker du inte får missa i Warszawa, samt varning för en omskriven tunnelbanestation man med fördel kan skippa!

Sightseeing i Warszawa – topp 5

1. Strosa runt i Łazienki Park

Łazienki Park är en stor park mitt i stan, med långa spikraka vägar och små vattendrag. Mitt i parken ligger The Baroque garden pavilion – byggt som ett kallbadhus på 1700-talet – men köptes av  Kung Stanisław August i slutet av 1700-talet som gjorde om det till sitt palats.

Sightseeing i Warszawa Łazienki Park
The Baroque garden pavilion

Sightseeing i Warszawa Łazienki Park Sightseeing i Warszawa Łazienki Park

2. Åk upp i Palace of Culture and Science

The Palace of Culture byggdes 1955 och är inte bara Warszawas utan Polens högsta byggnad med sina 237 meter. Ta hissen upp och se Warszawa från ovan i 360 -vy. I byggnaden finns en mängd andra verksamheter som exempelvis en stor biograf och ett gym.

Sightseeing i Warszawa Palace of Culture and Science
Sightseeing i Warszawa Palace of Culture and Science Sightseeing i Warszawa Palace of Culture and Science Sightseeing i Warszawa Palace of Culture and Science  Sightseeing i Warszawa Palace of Culture and Science

3. Utforska gamla stan

Torgmarknaden i Gamla stan (Rynek Starego Miasta) är en central punkt i gamla stan men ta dig även till de lite mindre gränderna som myllrar av små affärer, restauranger och barer. Påminner lite om Gamla Stan i Stockholm, med skillnaden att allt ät större – bredare gränder och större torg.

Sightseeing i Warszawa Old Town Sightseeing i Warszawa Old Town  Sightseeing i Warszawa Old Town Sightseeing i Warszawa Old Town Sightseeing i Warszawa Old Town Sightseeing i Warszawa Old Town

4. Åk över till Old Praga

Gå eller åk över floden Wista över till Old Praga – en stadsdel som till skillnad från city inte totalförstördes under andra världskriget. Här finns dels en del ruffiga barer, i gamla industrilokaler med loppisinredning och låga priser. Det finns även en del ambitiösa restauranger, till exempel i området kring the Neon Muzeum som är en bra utgångspunkt för ett besök i Old Praga. Själva neonmuset i sig är också kul, där man sparat och restaurerar gamla neonskyltar från 50- och 60-talet.

Sightseeing i Warszawa Praga Sightseeing i Warszawa Praga Sightseeing i Warszawa Praga Sightseeing i Warszawa Praga Sightseeing i Warszawa PragaSightseeing i Warszawa Praga

5. Museum för alla intressen

I Warszawa finns det museum i mängder och för er som tycker att neonmuseet ovan är lite för modernt finns här bland annat Fryderyk Chopin Museum och Nationalmuseet.

Fryderyk Chopin Museum

Gillar du klassisk musik? Chopin föddes i Warszawa och det syns på många ställen i staden. Här finns även Fryderyk Chopin Museum om man vill veta mer om denne fantastiska kompositör.

Fryderyk Chopin Museum

Nationalmuseet i Warszawa

Nationalmuseet i Warszawa är främst ett konstmusem med över 800 000 föremål, inte bara målningar utan även skulpturer, fotografier och andra föremål.  Det är Polens äldsta konstmuseum och är inhyst i en pampig byggnad som verkligen andas öst!

Nationalmuseet i Warszawa

Plac Wilsona – En turistattraktion du kan hoppa över

Slutligen en turistattraktion du med fördel kan strunta i att åka till – tunnelbanestationen Plac Wilsona. Vi läste att den utsetts till en av världens snyggaste tunnelbanestationer och tog oss upp hit och in på stationen. Men det kändes som någon hade skojat med oss och gett oss en fejkad broschyr, detta var inte riktigt värt resan. Men visst  – det är en fin tunnelbanestation. Kanske kände vi att denna utflykt var lite poänglös för att vi har så många fina tunnelbanestationer hemma i Stockholm.

Plac Wilsona

Det var mina topp 5 saker för sightseeing i Warszawa och en man kan hoppa – vad är dina favoritställen i Warszawa? Något du anser att man kan skippa? Kommentera gärna!

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...