Saker att göra i Prag – 10 tips!

Dela inlägget:

Prag är en perfekt weekenddestination, mindre än 2 timmar bort med direktflyg från Arlanda och massor att se, göra och äta. En stad som är härlig även på hösten och vintern! Det är som att man tagit de vackraste delarna av Gamla Stan och Östermalms i Stockholm och sedan skalat upp det till hela stade, med kullerstenar på gatorna, stora pampiga hus,  och vackra parker.

Sightseeing i Prag
Prag är perfekt att upptäcka per fots, men har man problem att gå kan man ta sig runt så här!

Sightseeing i Prag

I första hand skulle jag säga att detta är en destination för vuxna och det finns något för alla smaker –  från museum och konserter, intressant arkitektur och Michelinkrogar till stora ölhallar med billig tjeckisk öl.

För att ge några exempel av vad som finns att göra här och ge tips för er planering kommer här våra topp 10 tips! Undrar du var alla de olika platserna ligger har jag skapat en Google-karta som ni kan ladda ner där ni även hittar Prags bästa cocktailbarer och de restauranger vi gillade mest!

Saker att göra i Prag – 10 tips!

#1. John Lennon Wall

John Lennon Wall är en mur som sedan 80-talet fyllts med John-Lennon inspirerad graffiti och texter från Beatleslåtar. Myndigheterna har i perioder försökt att måla över budskapen men de kommer snabbt tillbaka igen. Given plats för en selfie för Instagram!

Sightseeing i Prag - John Lennon WallSightseeing i Prag - John Lennon Wall

#2. Charles Bridge – Karlsbron

Karlsbron är Tjeckiens näst äldsta stenbro och det är oundvikligt att passera den en helg i Prag. Förutom ett myller av turister finns här musikanter, karikatyrmålare, försäljare av souvenirer osv. Från bron har man en vacker utsikt över floden Vitava, Tjeckiens längsta flod som delar staden i två delar.

Sightseeing i Prag KarlsbronSightseeing i Prag Karlsbron

#3. Strahov Monastery

Här finns ett vackert bibliotek och ett galleri. En solig dag har man dessutom en fantastisk utsikt över Prag!

#4. Nový Svět

Om du besökt Strahov Monastery finns Nový Svět i närheten – mysiga små kvarter som påminner om en liten by. Hit hittar få turister och det råder ett underbart lugn här. Du hittar även ett mysigt café här om du letar (eller använder Google Maps).

Sightseeing i Prag Nový Svět

#5. Prague astronomical clock på Stora torget

Redan år 1410 installerades den astronomiska klockan på stadshuset vid det stora torget i Prags Old Town (som just nu renoveras och inte är lika vackert som det brukar vara). Varje hel timme slår klockan och tittar man noga kan man se ett litet skelett till höger som ringer i en klocka och sedan skakar övriga figurer på huvudet. Lite överskattat och extremt mycket folk, men har man vägarna förbi på ett helslag, kan man stanna till!

#6. Vinohradsky Pavilon

I en gigantisk byggnad där det tidigare fanns en saluhall finns nu Prags största designbutik – Vinohradsky Pavilon. Här samsas designklassiker med ny design, både internationell och inhemsk. Riktigt kul om man gillar inredning och design!

Sightseeing i Prag - Vinohradsky PavilonSightseeing i Prag - Vinohradsky PavilonSightseeing i Prag - Vinohradsky PavilonSightseeing i Prag - Vinohradsky PavilonSightseeing i Prag - Vinohradsky Pavilon

#8. Bada i öl – Beer Spa

Gillar ni öl och spa finns den optimala kombinationen i Prag – Ölspa. Här kan man bada i ett stort träbadkar där vattnet berikats med örter och intill badkaret finns en tappkran med tjeckisk öl. Efter en halvtimme i badet fortsätter behandlingen antingen med massage eller med att ligga i en värmefilt. Otroligt avslappnande! Men boka i tid, på Beer Spa Bernard där vi var har man hela spa:et (som har tre badkar med plats upp till 6 personer) för sig själva så det blir snabbt fullbokat.

Sightseeing i Prag Beer SpaSightseeing i Prag Beer Spa

#9. Prova tjeckisk öl

Gillar man öl så är tjeckien ett paradis, även om man inte vill bada i den. Pilsner kommer ursprungligen från Tjeckien och staden Plzeň. Det var här som bryggmästaren Josef Groll bryggde världens första pilsner år 1842.

I Prag finns flera bryggerier där Staropramen kanske är det mest kända, men här finns även craft breweries som Strahov Monastic Brewery. Staropramen arrangerar guidade turer med ölprovningar medan Strahov Monastic Brewer mer är en restaurang med ett stort utbud av öl.

Staropramen: Guidad tur och ölprovning 70 sek. Läs mer här.
Strahov Monastic Brewery. Läs mer här.

#10. Ät på en stjärnkrog!

Är det någon gång man ska passa på att gå på en Michelinkrog så är det i Prag, där priserna ligger på nästan hälften mot Sverige. Antingen beställer man in en 10-rättersmeny eller – om man har en tightare budget – bara någon rätt från a la carten. Läs mer om den Michelinkrog vi testade här.

#11. Cocktailbarer

Prag har några av de bästa cocktailbarer jag varit på, så missa inte att starta kvällen på någon i din smak. I detta reportage tipsar jag om fem olika, min personliga favorit var AnonymouS Shrink’s Office, med en hemlig ingång, kul sätt att presentera utbudet och väldigt bra service!

Cocktailbarer i Prag AnonymouS Shrink's Office

Läs mer om Prag

Boutiquehotell i Prag – Hotel Golden Key Prague,

Restauranger i Prag med avsmakningsmeny

Cocktailbarer i Prag – topp fem

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...