Sex saker som gör tågen i Uzbekistan bättre än de svenska

Dela inlägget:

I Uzbekistan tog vi deras moderna snabbtåg mellan de tre olika städerna vi besökte och detta tåg var kanske det som förvånade mig mest i Uzbekistan. Jag hade av någon anledning inte trott att det skulle finnas tåg här som på flera sätt är bättre än de svenska tågen. Kolla in sex saker som gör tågen i Uzbekistan bättre än de svenska. Jag startar med ett kort videoklipp!

Sex saker som gör tågen i Uzbekistan bättre än de svenska

Dessa sex saker fick vi i ekonomiklass – alltså den billigaste biljetten. Så här pampiga var tågstationerna i soluppgången!

#1. Lyxiga VIP-väntsalar

Redan innan man går på tåget kan man uppleva en stor skillnad. Här finns stora, luftiga VIP-väntsalar där man kan vänta på sitt tåg för motsvarande 40 SEK. Då ingår både kaffe och té!

tågen i Uzbekistan

Vill man istället vänta gratis finns det såklart även vanliga väntsalar och i de stora perrongerna kan man köpa kaffe (för ungefär hälften av vad det kostade att gå in i VIP-väntsalen!).

#2. Konduktörer kollar biljetten INNAN man går på

Här kollar man biljetten innan man går på tåget. Visst, det är lite personalkrävande – men här är det omöjligt att smita på utan biljett. Dessa trevliga konduktörer hjälpte dessutom alla kvinnor med tungt bagage att lyfta upp det i tåget.

#3. Gratis dryck och kaka

När vi satt oss i våra säten serverades en gratis dryck (oklart vad, det smakade som en mix av buljong och varm choklad) samt en liten croissant. Bra betyg tack vare en trevlig gest, snarare än att det var gott!

tågen i Uzbekistan
tågen i Uzbekistan

#4. Ambulerande försäljare och restaurangvagn

Det finns en stor restaurangvagn, men våra tågresor var bara 2-4 timmar så jag blev inte så hungrig att det var läge att besöka den. Men även i vagnen vi satt i kom det försäljare som på flygplan, med vagnar och brickor med olika snacks. Färsk frukt, glass, chips, läsk och alkoholfria drinkar. Vilken service!

#5. Hörlurar och TV

Vid varje säte låg små hörlurar och i taket en TV som visade Uzbekisk talkshow. Vi satt såklart med våra iPhones och egna lurar, men om man glömt och kan Uzbekiska är detta perfekt!

#6. Snabbt och i tid

Kanske hade vi bara tur, men alla våra tåg under veckan gick i tid – och de gick snabbt!

Sammantagen om tågen i Uzbekistan.

Tågen i Uzbekistan är helt klart bättre än de svenska SJ- tågen på alla punkter. Hit borde svenska politiker som jobbar med infrastruktur rikta blickarna och fundera på vilka åtgärder de ska göra för att det svenska tåget ska kunna hålla samma klass som det i Uzbekistan!

Läs mer om Uzbekistan

Resan till Uzbekistan var en pressresa ihop med Uzbekistan’s turistbyrå. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...