Samarkand i Uzbekistan – en riktig pärla

Dela inlägget:

Samarkand i Uzbekistan är en av de äldsta bebodda städerna i världen och har en historia som sträcker sig över flera tusen år. Staden var en viktig knutpunkt i Sidenvägen som var en historisk handelsväg genom öknen som förband öst med väst där man bland annat handlade med kryddor, porslin och smycken.

Samarkand i Uzbekistan – en riktig sagostad

Idag är Samarkand en fascinerande stad att besöka och här finns en mängd vackra moskéer, madrasas och mausoleer. Stora marknader och traditionellt hantverk – såväl som en helt nybyggd del av staden med ölbryggeri och ett högt hotell med takbar och takterrass. 

Kolla in lite av det vi hann med under två dagar i  Samarkand. 12 tips när du ska sigtseea i Samarkand!

#1. Shahi Zinda – levande kung

Shahi Zinda-komplexet är en historisk plats i Samarkand. Namnet Shahi Zinda betyder ”levande kung” på persiska och hänvisar till den heliga gravplatsen för Kusam ibn Abbas, som enligt legenden var en släkting till profeten Muhammed.

Shahi Zinda är en samling mausoleer och gravar längs en brant sluttning. Denna plats är känd för sina vackra mosaiker och arkitektur och är ett viktigt pilgrimsmål för många muslimer. För turister är det ett givet stopp i Samarkand och få kommer härifrån utan ett par selfies.

Byggnaderna i Shahi Zinda sträcker sig över olika tidsperioder och stilar från 11-talet till 19-talet. De innehåller gravar för medlemmar av Timurid-dynastin och andra betydande personer från Samarkands historia. Otroligt pampigt!

#2. Mausoleum of Amir Temur

Amir Temur var en centralasiatisk erövrare och härskare som levde på 1300-talet och hans rike sträckte sig från Istanbul i väst till Indien i öst. Centrum för hela hans rike fanns i Uzbekistan och man ser än idag många spår efter hans storhetstid i städer som Samarkand. Här finns hans Mausoleum som är en klart imponerande byggnad!

#3. Registan Square

Registan Square är en ikonisk plats i staden Samarkand i Uzbekistan. Det är en stor öppen torgplats som omges av imponerande islamsk arkitektur från Timurid-eran. På Registan Square finns tre huvudsakliga byggnader:

  1. Ulugh Beg Madrasah: Byggd på 1400-talet av Timurid-härskaren Ulugh Beg, var denna madrasa ett universitet som fokuserade på matematik, astronomi och andra vetenskaper.
  2. Sher-Dor Madrasah: Uppförd på 1600-talet under Timurid-eran, har denna madrasa en unik arkitektur med mosaikdekorationer som visar tigrar som jagar antiloper, vilket var ovanligt för islamisk konst.
  3. Tilya-Kori Madrasah: Även den byggdes på 1600-talet, denna madrasa är känd för sitt vackra interiör med mönster i guld.

Registan Square anses vara en av de mest imponerande arkitektoniska platserna i hela Centralasien och har blivit en symbol för Samarkands rikedom och kulturella betydelse.

#4. Kinigil Tourism Village

Kinigil Tourism Village i Samarkand är en gammal pappersfabrik där allt görs manuellt. Intressant att se hur man gjorde papper för hundratals år sedan – än idag gör man fint papper här som man kan köpa med som souvenir. 

#5. Eternal City i Samarkand – ”Silk Road Complex”

”Silk Road Complex” är ett projekt i Samarkand som syftar till att återskapa och främja stadens historiska och kulturella arv i samband med Sidenvägen. Det är en del av en större satsning för att återuppliva och främja turismen i Samarkand och i hela Uzbekistan.

Genom detta initiativ försöker man återskapa atmosfären av den historiska Sidenvägen genom att bygga upp ett komplex av kulturella, kommersiella och turistattraktioner längs dess sträckning. Det inkluderar restaurering av historiska platser och monument, skapandet av nya museer, gallerier, butiker och hotell med anknytning till Sidenvägen.

I Samarkand kan man se det i form av en helt nybyggd stadsdel i gammal stil – och i anslutning till det finns en rad stora lyxhotell.

#6. Observatory of Ulugbek

Observatoriet Ulugbek, även känt som Ulug Beks observatorium, är en viktig historisk plats belägen i Samarkand som byggdes under 1400-talet av Ulugbek, en härskare från Timurid-dynastin som också var en framstående astronom och matematiker.

Observatoriet var en av de finaste i sin tid och spelade en avgörande roll för att främja förståelsen för astronomi under den islamiska guldåldern. Ulugbek använde det för att göra högst exakta observationer av himlakroppar, vilket möjliggjorde skapandet av omfattande stjärnkataloger och förbättring av befintliga astronomiska teorier.

Huvudinstrumentet i observatoriet var en stor sextant, som användes för att mäta stjärnornas och planeternas positioner med anmärkningsvärd noggrannhet. Ulugbeks observationer var långt före sin tid och bidrog betydligt till utvecklingen av astronomi.

Även om observatoriet föll i förfall efter Ulugbeks död har dess betydelse erkänts, och ansträngningar har gjorts för att bevara och restaurera det. Idag kan besökare utforska observatoriets lämningar, inklusive grunden till sextanten och andra strukturer, och lära sig om dess historiska betydelse för astronomins studium.

#7. Samarkand Silk Carpet Factory

Är ni sugna på att lära er hur äkta silkesmattor görs – och hur man skiljer en äkta silkesmatta från en falsk? Då är ett besök på  Samarkand Silk Carpet Factory givet. Detta är en av landets största producenter av äkta handknutna mattor och man kan här se hela den långa processen från silkesfjäril till färdig matta!

#8. Bibi-Khanym-moskén

Bibi-Khanym-moskén i Samarkand är en av de mest betydelsefulla religiösa platserna i Uzbekistan. Denna storslagna moské byggdes på 1400-talet av Timur Lenk till minne av hans favorithustru, Bibi-Khanym.

Moskén anses vara en av de största i den muslimska världen vid den tiden och kännetecknas av sin imponerande storlek och grandiositet.

#9. Hazrat Hyzr Mosque

Hazrat Khizr-moskén är ett historiskt monument i Samarkand associerat med namnet på den legendariske islamiska profeten Khizr.

Byggnaden uppfördes på platsen för en gammal moské och 2018 öppnades mausoleet för Republiken Uzbekistans första president Islam Karimov på moskéns territorium.

#10. Marknaden i Samarkand

Samarkand har en riktigt stor marknad som är kul att kolla in om ni gillar just marknader! Mycket mat av alla slag och en liten del med kläder och keramik. 

#11. Ölbryggeri i Samarkand –  Savitsky Plaza

På ett av de nybyggda hotellen i Eternal City – Savitsky Plaza finns ett ölbryggeri där man gör flera sorters riktigt bra öl. Man kan här gå en guidad tur och efter denna beställa in en liten provbricka med 4 olika öler och testa på deras soliga uteterrass! 

#12. Takbar i Samarkand

Sista tipset är kanske otippat, men i Eternal City finns även en takbar. Denna ligger högst upp på Hilton- ett av hotellen här. En takbar med riktigt bra drinkar och en takterrass med magisk utsikt över staden! Jag passade på att göra Fredagsdrinken här – kolla in den nedan!

Läs mer om Uzbekistan

Resa till Uzbekistan – 20 fakta om landet som resmål

Resan till Uzbekistan var en pressresa ihop med Uzbekistan’s turistbyrå. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...