Restauranger i Sopot – 5 riktigt bra tips

Dela inlägget:

Sopot ligger vid Gdańskbukten bara en kvart med bil (eller tåg) från Gdansk och är en gammal kurort med fantastisk strand. Staden kallas ofta ”Polens riviera” och vi hittade faktiskt ännu fler intressanta restauranger i Sopot än i Gdansk. I och för sig så var vi här längre, drygt fyra dagar så det är kanske logiskt.

Restauranger i Sopot – 5 riktigt bra tips

Av de vi åt på kommer här våra fem favoriter som vi verkligen kan rekommendera, från glassig beachklubb till kreativ 7-rätters avsmakningsmeny. Inte nog med att restaurangerna är bra, de är dessutom verkligen prisvärda, runt halva priset mot var motsvarande måltider skulle kosta i Sverige.

Tu’gether Sopot – för matnördarna!

När vi åt middag på restaurang Goldwasser i Gdansk frågade vi servitrisen om hon hade några restaurangtips för Sopot och efter att ha rådfrågat en vän med bra koll kom hon tillbaka med en lapp där Tu’gether stod överst. Så här bokade vi bord första kvällen i Sopot. I den snygga lokalen serveras modern europeisk mat med influenser från klassiskt polskt kök.

Restauranger i Sopot Tu Gether

Den fasta menyn ändras ofta och består av 7 eller 10 rätter. Vi valde 7-rättersmenyn som var en serie fantastiskt goda rätter som rödbetssoppa, halstrad pilgrimsmussla, ankhjärta med hallon och björnbär, oxkind och cheeskake i ny tappning. Riktigt snygga, goda och vällagade rätter. Och prisvärt – hela menyn kostade under 300:- per person. Man satsar mer på maten än på vinet, så kyparen rekommenderade en flaska av husets vita vilket vi var helt nöjda med! Sällskapet bredvid oss beställde in en tiorättersmeny och delade på, smart sätt att smaka på ännu fler rätter!

Restauranger i Sopot Tu Gether Restauranger i Sopot Tu GetherRestauranger i Sopot Tu GetherRestauranger i Sopot Tu GetherRestauranger i Sopot Tu Gether  Restauranger i Sopot Tu GetherRestauranger i Sopot Tu Gether Restauranger i Sopot Tu Gether

Restaurang den liknar mest i Stockholm: Lilla Ego eller Adam & Albin
Ingen webb, men Facebooksida.

L’Entre Villes – för finsmakarna

L’Entre Villes ligger en liten bit utanför Sopots centrum, inrymt i en över hundra år gammal villa som varsamt totalrenoverats. Här finns en av Sopots bästa restauranger, sofistikerat men avslappnat. När man kliver in möts man av en pianist och personalen är så där proffsigt trevliga som på en riktig finkrog. L’Entre Villes är även en av Sopots största restauranger, med flera matsalar på entreplanet och en stor festvåning en trappa upp där det även finns ett cigarrum. Mest populärt är det att sitta i deras orangeri och där hade vi bokat bord denna kväll.

På menyn fanns bland annat supergoda hummerravioli,  hjortcarpaccio, biff med kantareller och en fantastisk chokladfondant. Här är allting top notch, från ett trevligt mottagande till servitörer med vita handskar som kommer in med alla rätter samtidigt och på given signal lyfter clocharna!

Restauranger i Sopot L'entre villes Restauranger i Sopot L'entre villes Restauranger i Sopot L'entre villes Restauranger i Sopot L'entre villes Restauranger i Sopot L'entre villes Restauranger i Sopot L'entre villes

Ett av vinerna vi drack här var helt fantastiskt, jag tror det var Pezat som finns på bilden ovan. Jag hittade det på Systembolagets beställningssortiment (Nr 72247, 141:-).  Man var tvungen att beställa 6 flaskor så jag håller tummarna för att jag minns rätt. Och att det smakar lika bra här hemma…

Restaurang den liknar mest i Stockholm: Operakällaren
Web: entrevilles.pl

White Merlin – strandrestaurang med förvånansvärt god mat

White Merlin ligger ett stenkast från Sopots centrala torg och berömda pir, precis vid stranden. Det är en stor restaurang med en ännu större uteservering. Den är som hämtad från Ibiza vad gäller inredning och klientel, med skillnaden att här finns ingen DJ eller housemusik. Sopot är nämligen en gammal kurort och restaurangerna får hålla låg volym på musiken!

Här finns klassisk beachrestaurangmat som hamburgare med pommes, men även andra rätter som grillad bläckfisk eller lammracks – två riktigt bra rätter. Vad gäller dessert är valet lätt – deras berömda marängtårta med jordgubbar!

Restauranger i Sopot White MarlinRestauranger i Sopot White Marlin Restauranger i Sopot White Marlin

Hit kan man även komma för att ta en drink eller bara hänga i deras solstolar. Och till skillnad från Ibiza får man låna solstolarna gratis här!

Restauranger i Sopot White Marlin Restauranger i Sopot White Marlin Restauranger i Sopot White Marlin

Restaurang den liknar: Josefinas, men godare mat!
Webb: whitemarlin.pl

Nowy Swiat – Moderna rätter och coctails

I Sopots centrum, nere vid den berömda träpiren finns det en mängd restauranger – svårt att välja! Men vi hade fått tips om Nowy Swiat. Det är en av två restauranger i Sopot som har fått den polska ”Slow food”- utmärkelsen och i köket står en ung ambitiös kock som lagar klassiska Polska rätter med en modern touch. Vid sin sida har han en barchef som satsat mycket på cocktails och de har bland annat en femrättersmeny där man skapat mat som passar till respektive cocktail.  Vi var dock där på lunchen och provade lite olika rätter från deras härliga meny!

Sill, som jag älskar med en tunn, tunn skiva rågbröd och picklad morot. Ankhjärta med blåbär och plommon. Torsk med bacon. En liten mellanrätt med citronsorbet. Och en dessert med sorbet, maräng och vaniljglass. Så himla goda rätter – och otippat, restaurangen ser ganska anonym ut utifrån!

Restauranger i Sopot Nowy Swiat

Restauranger i Sopot Nowy Swiat Restauranger i Sopot Nowy Swiat Restauranger i Sopot Nowy Swiat Restauranger i Sopot Nowy Swiat Restauranger i Sopot Nowy Swiat

Restaurang den liknar i Stockholm: Agrikultur
Web: restauracjanowyswiat.pl

Seafood Station – för fisk- och skaldjursälskaren

Vid Sopots tågstation ligger Seafood Station, med fokus på just fisk och skaldjur. Snygg avskalad inredning som påminner om B.A.R. och massa gott på menyn, där vi valde lite olika rätter att dela på. Små stekta fiskar som man doppar i majonnäs och äter hela älskar både jag och min fru, så det var givet. För mig även grillad bläckfisk. Och så tog vi in två av deras storsäljare – fisksoppan och fish’n’chips. Riktigt gott och vällagat. Ett tips när ni är sugna på att gå all in på fisk och skaldjur!

Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station Restauranger i Sopot Seafood Station

Restaurang den liknar i Stockholm: B.A.R
Web: seafoodstation.pl

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...