Matochresebloggen
Restaurang Tak Stockholm
Restauranger i Stockholm Utvald

Restaurang Tak Stockholm – vi testar maten och drinkarna

Torsdagen den 23 Mars öppnade Restaurang Tak på Brunkebergstorg i Stockholm. Det är matkreatören Frida Ronge som skapat de svensk-japanska rätterna som serveras i den stor restaurangen som rymmer 160 matgäster. Innan tak drev Frida restaurangen Vrå, en japansk-nordisk restaurang inne i Clarion Posts lokaler i Göteborg. Framgången med Vrå gjorde att hotellmagnaten Petter Stordalen som äger Tak (och hotellen som finns under restaurangen) handplockade Frida för att skapa menyn på Tak. Frida har fått flera fina priser och utmärkelser, bland annat fick hon utmärkelsen  ”Årets Rising star” av White Guide och gav tidigare i år ut kokboken “Rå som sushi : nordiska råvaror och japanska smaker”. Så det är med höga förväntningar om innovativa rätter med japanska smaker vi gick till Tak två dagar innan den officiella öppningen för att prova mat, dryck och kolla in utsikten från takterrassen!

Restaurang Tak Stockholm  – svensk-japanska rätter

Vi startade med en av Taks signaturcocktails –  en martini på vodka och två sorters saké, med en japansk citrusfrukt. Middagen inleddes sedan med tre snacks; nybakat bröd med misosmör, kolgrillad Tsukune med äggula och friterad svartrot. Till dessa en japansk öl bryggd speciellt för restaurangen – Tak Yozu lager. Intressanta, goda och genomarbetade smakkombinationer – lovande start på middagen!

Restaurang Tak Stockholm

Restaurang Tak Stockholm

Bröd från Jopser-grillen

Restaurang Tak Stockholm

Friterad svartrot med gräddfil, stenbitsrom och nori

Restaurang Tak Stockholm

Kolgruillad Tsukune som man doppade i äggula och sedan i kryddblandnigen shichimi togarashi

Menyn fortsatte med en sashimi på gös och ostron med forellrom och kålrabbi. Till det ett glas saké – Ichi Kimoto Junmai Ginjo från Kyoto. För att rensa smaklökarna innan nästa rätt serverades tsukemono – en liten tallrik med picklad grön tomat och fermenterad rättika. Så gott!

Restaurang Tak Stockholm

Varmrätten var en ostronskivling med bakad jordärtskocka, rotselleri och kräm på svamp. Till den ett glas italienskt rödvin- Nerrello Cappuccio och till dessert fick vi in en varsin liten läcker mini-prinsesstårta med körsbär, hallon jasmin-grädde och matcha-te. Till det ett japanskt dessertvin – Daichishi Kimoto Umeshu.

Restaurang Tak Stockholm Restaurang Tak Stockholm Restaurang Tak Stockholm

Väldigt spännande och goda rätter, där Frida Ronge verkligen lyckats med mixen att skapa goda japanska smaker med nordiska råvaror. Ibland har nyöppnade restauranger problem första veckorna med att trimma in personalen och få alla rätter perfekta, men här har man lyckats hitta riktigt bra och trevlig personal och det märks att Frida haft lång tid och bra resurser för att ta fram konceptet och rätterna för Tak – allt var supergott och vällagat.

Restaurangen Tak – inredningen

Det är arkitekt- och designbyrån Wingårdhs som stått för designtemat och inredningen, som är tänkt att matcha utsikten och Frida Ronges svensk-japanska kök. Ambitionen har varit att skapa “lågmäld elegans i restaurangen, lite mer dekadent 70-tals feeling i baren och en fyllig och ombonad känsla på terrassen”. Terrassen öppnar först i Maj, men man har lyckats bra med att skapa en både elegant och avslappnad känsla i restaurangen..

Restaurang Tak Stockholm Restaurang Tak Stockholm

Takterrassen på Restaurang Tak

Efter middagen fortsatte vi kvällen uppe på Taks takterrass. Här finns en stor bar som även serverar “Nordisk-japansk comfort food” och även drinkarna här har en japansk touch. Men det som verkligen lockar här är utsikten!

Restaurang Tak Stockholm Restaurang Tak Stockholm Restaurang Tak Stockholm

I Maj öppnar baren ute på takterrassen. Detta kommer nog utan tvekan bli ett populärt ställe att hänga på i vår! Edit 25/7: Självklart har vi hängt på baren i sommar! Läs mer om Takbaren här!

Hotellen At Six och Hobo Hotell

Tak är inte en hotellrestaurang i klassisk bemärkelse, utan den har en egen ingång och koncept som lever sitt eget liv. Dock ligger den ovanpå Hobo hotell och intill At Six. Läs mer om dessa nya hotell i dessa tidigare reportage (At Six & Hobo Hotell) där ni även hittar intervjuer med hotelldirektörerna. På Hobo har vi även hunnit med att ta en Staycation och testat maten!

Hobo Hotell Stockholm

För mig som både älskar japansk mat och takbarer är Tak ett väldigt kul tillskott till restaurangutbudet i Stockholm och liknar ingen annan restaurang, varken vad det gäller mat eller utsikt!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar