Restaurang La Tour – Power Dining på 23:e våningen!

Dela inlägget:

Pontus Frithiofs Restaurang La Tour öppnade i Augusti 2021 högst uppe på 23:e våningen i DN-skrapan, i det som tidigare var en våning för representationsmiddagar för företagen i huset. Detta är Pontus Frithiofs mest ambitiösa fine-dining koncept sedan Pontus in the Green House och här är konceptet ”Power Dining” – klassiskt, modernt och elegant med de bästa och mest exklusiva råvarorna – med inspiration främst från det franska köket.

Ett perfekt ställe att exempelvis fira en speciell dag på – så hit tog jag med min fru på hennes födelsedag. Inte minst för min egen skull – jag har varit sugen på att prova La Tour ända sedan de öppnade.

Hissen upp till Salongen på 23:e våningen

La tour har en egen ingång i huset där en värd hälsar välkommen och lotsar fram till hissen upp till den 23:e våningen, Väl uppe vid restaurangen tas man emot vid dörren med och leds till bordet.

Restaurang La Tour – Salongen

Man har vid inredningen av La tour satsat på att skapa en klassiskt lyxig känsla, med tjock heltäckningsmatta på golvet, stärkta vita dukar på borden och stora panoramafönster med en fantastisk utsikt över Stockholm. Sober musik från en kurerad spellista hörs svagt i bakgrunden.

Det är inte så stort vid en första anblick – salongen har fem bord för 4-6 personer, men det finns även tre chambre separees för mellan 6-12 personer. Det största med ett eget kök – alla tre med utgång till egna delar av balkongen som går längs med hela restaurangen.

I salongen finns även tre bås med frostade glasväggar mellan för två personer och ett sånt hade vi fått bord i. Där sitter man bredvid varandra med en perfekt vy över staden. Lite samma känsla som på ett café i Paris där alla stolar är vända ut mot gatan, men här är det staden man spanar på – inte förbipasserande!

Här är det inte vita dukar utan små underlägg av tyg, på ett bord av mörkt trä.

Restaurang La Tour – Menu Primeur

Vi startade med att beställa in ett glas rosa champagne – födelsedag och allt 🙂 – och kolla in menyn. Här har man inte bara en fast avsmakningsmeny som på många finkrogar – utan alla gäster kan välja exakt vad de är sugna på från en a la cartémeny. Man kan exempelvis starta sin måltid med belugacaviar ”Jan Hugo Stenbäck” (som var stamgäst på Pontus in the Green House) innan man tar in förrätter som finns i två kategorier – i säsong, som nu var olika typer av sparrisrätter – och mer klassiska förrätter som anklevererrin eller blåfenad tonfisktartar. Bland varmrätterna exempelvis vitvinskokt sjötunga eller tornedous rossini – oxfile med halstrad anklever och tryffel.

Utsikten!

Det fanns dock denna kväll en vårmeny – menu Primeur – med utvalda rätter från a la cartemenyn som vår servitör rekommenderade och som vi slog till på. Ofta är denna typ av menyer de bästa rätterna från menyn och det är himla skönt ibland att slippa välja själv!

Det fanns inget färdigt vinpaket till denna meny, utan servitören föreslog att han skulle rekommendera vin på glas glas som passade till och det visade sig vara ett utmärkt upplägg. Min fru som dricker lite långsammare och mer sparsamt än jag kunde ta in vin i sin egen takt – jag tog in glas som matchade med respektive rätt.

Menu Primeur på La Tour

Första rätten var in liten mustig nässelsoppa med hummergougères – en fluffig bakelse med en läcker hummerfyllning. Kul att lyx inte bara är riktigt dyra råvaror som hummer, utan även nässlor om man plockar dem tidigt och lagar något läckert av dem.

Menu Primeur på La Tour

Efter denna start kom brödserveringen in, med nybakat surdegsbröd och så vinet till nästa rätt – en riktigt torr och härligt frisk Riesling från Familie Hugel,. Sedan andra rätten på perfekt kokad och lagom salt vit sparris med en krämig hollandaisesås, gravad lax från färöarna och espelettepeppar.

Menu Primeur på La Tour

Jag fortsatte med samma vin till följande rätt – tryffelstekt blåhummer med vit sparris, rabarber och Marseillevinäger. Som en vacker tavla och fantastiskt läckert.

Menu Primeur på La Tour

Ett glas chablis från William Fever passade perfekt till nästa rätt som var fisk – en stekt rouget med niceoliver, tomat, citron, spritärtor, färskpotatis och basilika. Denna rätt var en av de kanske mest typiskt franska under kvällen. Till synes okomplicerad, men där man lagat alla råvaror perfekt.

Menu Primeur på La Tour
Menu Primeur på La Tour

Jag fick in ett rött vin – Plato Del Bosco – till nästa rätt som var vaktel med vårprimörer, färserade toppmurklor, nässlor och ramslök. Även denna en fullträff.

Vit persikosorbet med champagne funkade som en riktigt god och fräsh smakrensare innan desserten, en söt liten pavlova med rabarber, vit choklad, maräng och jordgubbsglass serverades. Till den ett glas Grand Tokai.

Menu Primeur på La Tour

Vilken middag – helt fantastiskt gott där alla rätter verkligen var perfekt tillagade och vackert upplagda. Trevlig och avslappnad, uppmärksam personal och såklart höll vinerna samma höga klass som maten.

Inte helt otippat följer denna matupplevelse, på exklusiva råvaror och tätt med personal i dessa unika lokaler, med en motsvarande prislapp. Förrätterna ligger mellan 325:- 695:- och varmrätterna mellan 495:- 895:-.

Den meny vi åt med sju utvalda rätter kostade 2500:- per person – plus dryck. Men det var här, liksom när vi åt på Franzen – klart värt pengarna. Detta är en middagsupplevelse – och utsikt – jag kommer minnas länge och varmt kan rekommendera!

Ps. Är du typen som föredrar en lyxig afternoon tea-upplevelse före en middag? Även det finns på La Tour. Den står numera på min bucket-list!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...