Restaurang Hantverket – Stefan Ekengren har lyft menyn

Dela inlägget:

För ett drygt år sedan öppnade restaurang Hantverket på Sturegatan i Stockholm, i kvarteret ovanför Humlegården. Vi var där när de öppnade och det var bra redan då, men det var ofta halvtomt på kvällarna – konkurrensen med övriga krogar i området var för hård. Men för ett halvår sedan tog Stefan Ekengren över som kökschef och gjorde med sitt team om menyn. Kort efter det gjorde Dagens Industri en recension där de hyllade Hantverket och sedan dess har det varit fullt i stort sett hela tiden i restaurangen.

Spontanmiddag på ”nya” Restaurang Hantverket

Jag och min fru tog en spontanmiddag på Hantverket i förra veckan och hade inte bokat bord. Denna onsdag var det helt fullt i restaurangen, men vid köket har man ett tjugotal barbordsplatser för drop-in. Perfekt – i alla fall om man är ett litet sällskap. Gillar verkligen att sitta med utsikt över köket och luckan, se när de monterar rätterna.

Här kan ni se en sammanfattning i filmformat – lär mer nedan!

Restaurang Hantverket Restaurang Hantverket

Menyn på Restaurang Hantverket

Det finns ett 20-tal rätter på menyn. Stefan vill inte kalla dem ”mellanrätter” men det är den bästa beskrivningen, 3-4 stycken är lagom för en middag. Väldigt mycket intressanta kreationer att välja på. Vi tar in några av de vi direkt tycker verkar godast (Hasselbackspotatis, Nässelsoppa och Biff) och så tipsar vår trevliga servitör om den svenska bakade bläckfisken som vi borde prova.

Restaurang Hantverket

Restaurang Hantverket
Nässlor med grön sparris, kycklingconfit och rostad buljong (65:-). Liten rätt men läcker!
Restaurang Hantverket
Hasselbackspotatis, löjrom, syrad grädde och färsklök (95:-). Fantastiskt frasiga potatisar, fyllda med syrad grädde. Supergott!
Restaurang Hantverket
Tunt skuren biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter (135:-). Kanske vår favoriträtt denna kväll, lika god som den var vacker.
Restaurang Hantverket
Svensk bläckfisk med rättika, citronette och lagrad fetaost (105:-). Denna rätt var kvällens svåraste, det gällde att inte ta för stor bit av den slemmiga bläckfisken för att den inte skulle ta över.

Vi vill prova någon av desserterna och frågar servitrisen vad ”Änglamat” är. Det ger henne en anledning att plocka fram Stefans kokbok som säljs i restaurangen där bland annat denna dessert finns med. Vi lär oss att ”Änglamat” var en dessert man förr i tiden gjorde till sina ”små änglar” på det som fanns hemma – kaksmulor, några bär, lite grädde. I Hantverkets tappning är det dock en elegant dessert som även kommer med små maränger.

Restaurang Hantverket Restaurang Hantverket

Sammantaget om Restaurang Hantverket

  • Supergod mat, trevlig personal och klart humana priser. Boka bord om ni inte är ett par och vill sitta vid köket.
  • Det finns en uteservering mot Sturegatan, men den saknar kvällssol och är mest ett ställe att ta en fördrink på, inte att äta hela sin middag
  • Man har även en ambitiös bar, som är en del i ”Spritbordet” – en meny med fem cocktails och lika många rätter för 1450:-. De visar upp vilka cocktails man kan vänta sig i nedan video och visst blir man lite sugen…

Här kan jag verkligen rekommendera ett besök! Boka på restauranghantverket.se

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...