Räkmackans dag 14 oktober – Stockholms bästa räkmacka!

Dela inlägget:

Idag, den 14 oktober, är det räkmackans dag  – en temadag som instiftades av Arlanda flygplats för ett antal år sedan. Helt logiskt då det hör till mångas resetraditioner att starta flygresan med en räkmacka innan man går på planet. Så gjorde t ex vi när vi var på väg till Ibiza för ett par veckor sedan, då såg mackan ut som ovan – god, generöst med räkor och en liten klick löjrom.

Idag – på Räkmackans dag – passade jag på att ta en räkmacka till lunch på Fiskeläget nere i Hötorgshallen (nära mitt jobb). Helt ok räkmacka, men när jag granskade den och frågade servitören hur mycket av delarna som mackan var byggd av som de gjorde själva skruvade han lite på sig. ”Vi bakar såklart inte brödet själva” sa han först. ”Majonnäsen köper vi in men det är Rydbergs finaste.  Och självklart skalar vi inte räkorna själva. Jag tror att de handskalas i Polen eller Estland”. Jag vågade inte fråga om de kokat ägget själva, men det var troligen inköpt färdigkokt och skalat det med.

räckmacka hötorgshallen

Jag skulle alltså inte nöjt mig med den räkmackeleverantör som låg närmast till hands utan tagit mig till restaurangen som serverar Stockholms bästa räkmacka – men vilken är det?

Edward Blom svarar på den frågan idag så här på sin Facebooksida ”Svårt att avgöra – räkorna är bäst hos dansken i Östermalmshallen (Nybroe), så det är en av de bästa, men den har inget ägg och salladsblad. Majonnäs får man dock i en skål bredvid. Har för mig att Grands är väldigt bra. Gondolen och Melanders lär vara bra.

DN testade förra året räkmackorna på ett antal krogar i Stockholm och även DN:s omdömen av Nybroe lockar mig att gå dit. ”Räkorna har skalats på gammalt hederligt vis i hallen, vilket gör att de smakar räkor och har bevarat spänsten. Snygg uppläggning på en tunn skiva rågbröd, god majonnäs i en skål bredvid”.

DN har även testat räkmackorna hos exempelvis Cadierbaren, Wienercaféet och Thelins – så kolla in DN’s recension om du vill hitta en räkmacka just i din smak.

Sugen på att lära dig mer om räkmackans historia? Kolla in klippet nedan där Edward Blom berättar allt du behöver veta för att bli räckmackeexpert!

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...

Hotell i Golfe de Morbihan – fyra tips

Under min knappa vecka i Golfe de Morbihan i Bretagne (Frankrike) bodde jag på tre olika hotell -...

Île d’Arz – en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne

Golfe du Morbihan är en stor bukt i Bretagne i Frankrike som består av över 40 små öar...