Planering av resa till Japan – en vecka i Tokyo och Kyoto

Dela inlägget:

Jag hade drömt länge om att resa till Japan och när jag 2013 hade några veckor mellan nytt och gammalt jobb (men med fortsatt lön!) åkte jag dit – själv. Inte helt enkelt att få till då vi då hade två barn i åldrarna 5 och 7 men min förstående fru gick med på att jag kunde vara borta en vecka. Det var min första längre resa helt ensam och jag lade stor möda på att göra bra research för att maxa resan. Jag kom fram till att jag kunde hinna med både Tokyo och Kyoto på de sex nätter jag hade på plats och startade researchen med fokus på sevärdheter, restauranger, boenden och logistik. Så här skrev jag i det första blogginlägget om resan

Jag har aldrig rest ensam så här långt tidigare, så det känns spännande och säkert utvecklande. men nu måste jag dra igång research på allvar så jag maxar upplevelser denna vecka!

På den resan bloggade jag flera gånger per dag och de inläggen är inte helt lättlästa, så nu har jag återanvänt bilderna från denna resa och strukturerat om det hela lite, så det ska bli enklare för er som planerar en resa till Japan att hitta det ni är intresserade av. Det börjar med dagens inlägg om planeringen av resan och resan dit. Sedan fortsätter det med ett inlägg om saker att göra i Tokyo, ett om Kyoto, ett om Japans mat och sist ett inlägg om det japanska whiskydestilleriet Yamazaki.

Planering Japanresa

Jag lade stor vikt vid att göra research kring restauranger och mat – vad skulle man äta och var? Jag beställde ett japanskt sim-kort för att kunna navigera mig med hjälp av Google Maps på plats. Jag listade alla sevärdheter och tempel jag ville besöka. För att förstå helheten och se var saker och ting ligger i relation till varandra tyckte jag då att en vanlig karta inledningsvis var det bästa och jag kom på att det kanske fanns på Japanska Ambassaden. Mycket riktigt och det var bara att svänga förbi på Gärdesgatan 10 och plocka upp papperskartor gratis – smidigt. Nästa steg blev att sätta små lappar på den stora kartan för alla platser jag ville besöka och planera det optimala sättet att ta mig runt. Idag skulle jag nog planerat mer i Google Maps istället för på papperskartan.

Missade nästan anslutningsflyget

Resan började med att planet som jag skulle ta till Paris för vidare flyg till Tokyo var försenat, så jag skulle troligen missa mitt anslutande flyg och få tillbringa en natt i Paris för att ta flyget till Tokyo ett dygn senare. Att missa en dag av 6 i Japan var inte aktuellt med mitt pressade schema, så jag lyckades få flygbolaget att snabbt som tusan boka om mig till ett flyg med Air China, springa till deras incheckningsdisk och han precis med flyget innan de stängde gaten. Svettigt, men så nöjd när jag inte gav mig utan tjatade tills de bokade om mig utan kostnad. Insikt; Ge dig aldrig och ta inte ett nej utan en lång diskussion! Jag sa att jag hade ett viktigt möte i Tokyo som inte gick att flytta som jag var tvungen att hinna till, vet inte om det hjälpte mig men det kändes så!

Hann precis!

Flyg till Japan

Att åka i ekonomiklass med Air China hela vägen till Japan funkar om man verkligen vill dit och har längtat, men det var inte någon bekväm resa direkt, även fast jag hade turen att ha ett ledigt säte bredvid mitt.

Vi bytte flyg och hade 5 timmars väntan i Peking och där lyckades jag prata mig in i deras Air Chinas business lounge. Gillar man tjocka nudlar så är maten här paradiset! Nudlarna kom upp även som en rätt på nästa flyg som tog oss till Tokyo.

Ankommer Japan

Jag landade vid 20-tiden på kvällen och hade varit på resande fot nästan ett dygn. Jag hämtade upp mitt JR-pass som jag hade förbokat för tåg/tunnelbana och tog snabbtåget Narita Express in till Shibuya. Checkade in på mitt hotell och gick ut på stan för att njuta av folkmyllret!

Gick in på en liten bar och tog in en japansk whisky och pratade lite med några i baren, men insåg att jag inte var så sugen på att prata med andra och bestämde mig för att försöka njuta av att istället vara själv på denna resa!

5 tips när du planerar Japanresan

  1. Låt dig inte nedslås av att du bara har några dagar på plats – du hinner mer än du tror på kort tid
  2. Våga resa själv – jag märkte att ju längre bort och ju dyrade – desto svårare var det att hitta en kompis som kunde och ville hänga med exakt då det passade mig
  3. Se till att du kan använda Google Maps på plats – det är i stort sett omöjligt att förstå vägskyltar eller göra sig förstådd på engelska
  4. Gör planer för tidiga aktiviteter första dagen – du kommer vara jetlaggad!
  5. Försök att hitta ett sätt att bli uppgraderad på flyget, lång resa!

Planering av saker att göra i Tokyo och Kyoto

I kommande inlägg får du bästa tipsen för saker att göra i Tokyo och Kyoto, två underbara städer. Dessutom ett inlägg om mat du måste testa i Japan samt reportage från Yamazakis destelleri i Kyoto – ett måste för en whiskynörd!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...