Nyheter från Springbank 12 april 2018 – webblansering

Den 12 april släpps det en rad nya whiskys på Systembolaget och bland dessa är de från ett visst destilleri extra intressanta. Det är Springbank som har en speciell plats i mitt hjärta efter en whiskyresa till Skottland för då vi besökte destilleriet i Campletown och fick ett fantastiskt bemötande innan vi provade oss igenom delar av deras utbud.

Redan då kände jag att det var något speciellt med denna whisky som fortfarande görs på traditionellt sätt i liten skala. En rund fin whisky med mycket smak och karaktär och jag har fortfarande inte blivit besviken på någon Springbank jag provat.

Nyheter från Springbank

Den 12 april släpps tre nya whiskys från Springbank på Systembolaget, en under namnet Longrow och så två Springbanks – en 12-årig och en 25-årig. Jag fick möjlighet att prova dessa i förväg och jag har en klar favorit även om alla tre är riktigt bra!

Nyheter från Springbank 12 april 2018

Springbank 12 år Cask Strenght

En 12-årig whisky som lagrats på 70% Sherry, 30% Bourbon. Denna är för mig exakt som en Springbank ska smaka och påminner om Springbank Vintage ’97 som fanns för ett par år sedan och då var min absoluta Springbankfavorit. 56,3% vilket gör att smakerna kommer fram ännu mer.  Smaken är en mix av honung, örter, torkad frukt, svartpeppar, kanel och vanilj med en tydlig sälta. Denna kommer jag försöka få tag på torsdag på webblanseringen kl. 10:00 när de släpps för 798:-, men det lär bli huggsexa om dem då det bara finns 576 flaskor.

Springbank 25 årig

Detta är en sherryfatslagring, en andragångsfyllning av olorosofat som tappats upp i endast 1 200 flaskor avsedda att säljas över hela världen. Till Sverige kommer endast 18 flaskor av denna eleganta whisky som det nog mest blir samlare kommer att slåss om, då priset ligger på 4.896:-.

Denna ligger på 46% och blir inte lika intensiv i smakerna som den 12-åriga med cask strenght. Mustig doft och len smak av vanilj, russin, choklad och röda bär. En fin whisky som dock är lite för dyr för att jag ska unna mig den!

Longrow Red 11 årig

Longrow Red är Springbankwhisky som har slutlagrats Cabarnet Franc-rödvinsfat, 55,9%. Den är lik en klassisk Springbank, men i eftersmaken känns rödvinstonerna tydligt. Söta toner av röda vinbär, päron, vanilj och med en lätt rökig eksmak. God, men jag föredrar ”vanlig” Springbank. Denna kommer det finnas flesta av – 9.000 flaskor till priset 944:-

Whiskyresa till Skottland

Läs mer om en av våra whiskyresor till Skottland och besöket på Springbank här.

[wpforms id=”14545″ title=”false” description=”false”]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...