Nya tag i höst – med hälsotest, näringsrik mat och mer träning!

Dela inlägget:

Efter en sommar med mer rosévin än träning är det nu dags att ta tag i ett nyttigare liv igen – känner du igen dig?

Det är nästan så att veckorna när man är tillbaka i vardagen efter sommarsemestern får fler att börja fokusera på hälsan än efter nyår – så även för mig

Förutsättningarna för att träna är ju klart bättre nu än efter nyår. Man är laddad med energi efter en solig och varm sommar, det är fortfarande ljust och (ofta) härligt att vara ute. Gymmen har öppnat som vanligt igen – där även bastun numera är öppen på de SATS-center jag brukar gå till.

Men, som de flesta vet spelar det ingen roll hur mycket man tränar om man inte samtidigt fokuserar på kosten, sömn och stresshantering. Så nu efter semestern har jag dragit ner rejält på tomma kolhydrater som vitt bröd, klart mindre alkohol (även om det kanske inte ser ut så på bloggen – men här visar jag ju inte upp vardagen så mycket!) och så fyller jag på med mineraler och vitaminer som magnesium, torskleverolja och naturligt c-vitamin. Målet är inte bara att gå ner lite i vikt och få lite plattare mage, utan också att stärka immunförsvaret så mycket det går.

Men – hur ser ens blodvärden ut och hur vet man att den träning och kostförändring man gör går åt rätt håll?

Hälsotest för att se att värdena är bra

Jag har även nu för första gången gjort ett omfattande hälsotest i samarbete med Medisera för att se så att alla värden är bra. Även om jag mår bra nu – och får lite information om blodvärden varje gång jag lämnar blod – känns det rimligt att ta detta för att göra någon form av ”besiktning”.

Jag bokade en ”Hälsokontroll Stor” på medisera.se – ett företag som gör massor av olika tester på blodet, I det stora paketet gör man hela 35 olika tester – men man tar bara blodprov en gång.

När jag bokat paketet fick jag mail med all info och kunde gå nästa morgon för att ta blodproverna på en mottagning i närheten. (man ska gå dit innan 10.00 och inte ha ätit något innan för vissa av markörerna jag tog prover för). Där tog en sköterska tre små rör med blod som sedan skickades till Medisera’s labb för analys.

Redan nästa dag fick jag ett mail med information om att resultaten var klara och det var klart spännande – och lite läskigt – att logga in och se resultaten. Hur mår jag egentligen? Innan jag loggade in visste jag dock att inget var direkt allvarligt – om man har något värde som är gravt avvikande ringer en läkare upp innan man får provsvaren!

Provsvaren med kommentar från läkare

Jag loggade in med Bank-ID och kunde sedan se hela min journal. Med resultat på alla de 35 markörer man testat, vilket värde man ska ha, med kommentarer från en läkare kring varje markör.

Exempelvis verkar min strategi att äta torskleverolja för at få i mig D-vitamin fungera – nästan för bra (jag låg precis ovanför gränsen till ett för högt värde). För män kollar man även saker som S-PSA – prostataspecfikt antigen och testosteron (som tack och lov låg på bra värden!), Jag var inom gränsvärdet på de flesta markörer, förutom en där jag låg lite för högt som jag ska kolla upp hur man kan förbättra med kosten eller andra tillskott.

Utfällt läge för ett av markörerna, med kommentarer.

Framför allt är det perfekt att ha denna ”nollmätning” nu och sedan se om något år göra samma test igen för att se hur värdena har utvecklats – ihop med andra parametrar som vikt, hur jag sover och humör i allmänhet.

Pris för det stora testet: 1390:- . Läs mer och kolla in testerna här.

Bilden överst i inlägget av FLY:D on Unsplash. Övriga bilder egna/printscreens från medisera.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...