Nu kan man flyga till de populäraste resmålen i Europa

Dela inlägget:

Den 18 Juni beslutade UD att häva avrådan den 30 juni för flera länder inom EU, EES och Schengenområdet. En vecka senare tillkom fler länder. Följande länder kan svenskar nu – 30 juni 2020 – resa till:

Länder som UD inte avråder resor till från 30 juni 2020

 • Belgien
 • Frankrike
 • Grekland
 • Island
 • Italien
 • Kroatien
 • Luxemburg
 • Monaco
 • Portugal
 • San Marino
 • Schweiz
 • Spanien
 • Ungern
 • Vatikanstaten

De populäraste resmålen i Europa kan vi resa till

Sommaren 2019 gjorde Ticket en undersökning om vilka de populäraste resmålen var under sommaren. Detta var resultatet, med 2018 års resultat inom parantes

 1. Mallorca (1)
 2. Kreta (2)
 3. Split (3)
 4. Alanya (7)
 5. Rhodos (4)
 6. Cypern (6)
 7. Bangkok (10)
 8. New York (9)
 9. Malaga (5)
 10. Alicante (8)

De mest populära resmålen kan man alltså resa till redan i sommar – med Mallorca, Kreta och Split i toppen! Härliga nyheter för er som av olika anledningar vill resa utanför Sverige. (Dock tillåter inte Grekland flyg från Sverige förrän 15/7 – även om vi ”får” resa dit för UD).

En av alla härliga stränder i Split där vi var 2018

Bil till södra Europa?

Nja, just nu är ju bilresa till södra Europa inte riktigt genomförbart från Sverige när varken Danmark eller Tyskland – som man behöver passera – är länder som avrådan lyfts från. Så det är bara flyg som är alternativet just nu,.

Munskydd är obligatoriskt på många flyg och flygplatser

Har du tänkt att flyga – tänk på att flera flygbolag nu kräver nu att alla passagerare ska bära munskydd ombord på flyget. Så ta med eget munskydd och ta på det redan innan du går in på flygplatsen. Räkna även med längre tid för olika kontroller, stora avstånd etc under hela flygresan,

Blir man sjuk får man ta sig hem själv

Utgångspunkten är att UD och ambassaderna inte kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.”. Så ska du resa, se till att du har koll på din reseförsäkring och har en extra buffert om det skulle behövas. .

Våra grannländer får vi inte åka till – ännu

Danmark, Finland, Åland eller Norge – länder som många Svenskar tar bilen till på sommaren är alltså just nu inte med på listan över länder som UD inte längre avråder till. Vi Svenskar är heller inte välkomna där då flera av dessa länder haft mer eller mindre lockdown och delvis därför haft färre döda i Covid-19 än Sverige per capita. De har även just nu (1 juli 2020) färre aktiva fall av svårt sjuka i Covid-19 än Sverige enligt Worldometer.

Vi stannar i Sverige – som det känns just nu

Även om man nu kan boka en resa till Södra Europa planerar vi i år för första gången på länge en sommar helt i Sverige. Med bas på landet i Dalarna kommer vi göra en del roadtrips. Tanken är att åka tillbaka till Västkusten där vi var förra året, men till nya orter. Jag och sonen var och körde downhill i Järvsö i helgen, som var så kul att dit har vi redan bestämt att vi ska tillbaka. Ja, mer planer än så har vi inte just nu – och för första gången på många år känns det ganska skönt!

Håller vädret i sig och blir skapligt varmt kommer vi hålla fast vid denna plan. Om det däremot slår om och blir riktigt dåligt väder när jag och min fru har semester kan nog en utlandsresa bli mer aktuellt!

Hur gör du? Stannar i Sverige i sommar eller reser till södra Europa? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...