fbpx
Matochresebloggen
Frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger.
Mat Nobelmenyn

Nobelmenyn 2017 – vegetariskt och ambitiöst!

Att få ansvara för maten vid Nobelbanketten är kanske det mest prestigefulla uppdrag en kock kan få. Kocken väljs ut av Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson och Gert Klötzke och det var redan i för 13 månader sedan som Tom Sjöstedt fick frågan om han ville fixa maten till 2017 års nobelbankett.

Råvaror i säsong och förberedelser samma dag.

Har man ätit på Lilla Ego, som Tom driver ihop med Daniel Räms, känner man igen stilen på de första två rätterna (som de beskrevs av de personer som åt dem – till exempel Mischa Billing som recenserade maten i direktsändning).

“Fantastiskt kött”.  “Det smakar så mycket, den här krunchen är fantastisk”. ”Tom är lite lurig, man skär i gulbetan och så smakar den timjan”.

Till skillnad från tidigare år valde Tom i år att göra så mycket som möjligt samma dag som middagen – mer press på kockar och team, men godare  mat om man lyckas!

Nobelmenyn 2017

Denna meny såg verkligen så himla god ut! Till förrätt: pressad och torkad jordärtskocka, serveras med kålrabbiblommor smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong.

Nobelmenyn 2017

Varmrätt: Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky.

Nobelmenyn 2017

Desserten på nobelbanketten gjordes av Daniel Roos som fick uppdraget för fjärde gången. En fantastisk skapelse på frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger. Snyggt!

Nobelmenyn 2017

Vill man smaka denna meny kommer man kunna göra det om ett par veckor på Stadshuskällaren. Inte då lagad av Tom och Daniel, men med deras recept!

Alla bilder är screenshots från Svt’s livesändning. 

 

 

 

 

Du kanske också är intresserad av...

3 Comments

 • Reply
  Nobelmenyn 2018 - grönare än någonsin! - Matochresebloggen
  9 december, 2018 at 16:13

  […] Läs mer om förra årets nobelmiddag här. […]

 • Reply
  Fredrik
  11 december, 2018 at 09:57

  Hej! Är det ngn som vet vad krunchen på lammsadeln innehåller? Försöker hitta receptet men hittar det inte.

  • Reply
   christianmuda
   12 december, 2018 at 08:26

   Hej,

   Tyvärr inte, men ska fråga Tom nästa gång jag är på Lilla Ego. Kan man gissa på panko, kryddor och buljong? Mvh Christian

Lämna gärna en kommentar