Så fixar du egen nobelmiddag för 40 personer i ett vanligt kök

Dela inlägget:

Skolan som våra barn går på – Hedvig Eleonora Skola – har av tradition varje år en ”nobelmiddag” för sexorna som klassföräldrar och föräldraföreningen ordnar. I år går vår dotter i sexan och jag är en av klassföräldrarna.

Tidigare år har man beställt mat till middagen från en cateringfirma men inte varit så nöjda (och det har blivit ganska dyrt) så i år tog jag på mig att handla in och laga maten. De andra klassföräldrarna planerade allt annat som ljud, ljus, dekor, dukning, servering, körschema osv så det var rätt så skönt att bara fokusera på matlagningen!

DN gjorde reportage om middagen

För att lägga lite ytterligare press på oss som arrangerade kom DN och gjorde ett reportage och livesändning från middagen!

En av våra vänner jobbar på DN och frågade på Facebook om någon skola arrangerade en nobelfest de kunde besöka och jag tyckte det kunde vara kul. Här kan ni läsa DN’s reportage om middagen och nedan kan ni se deras livesändning i efterhand (funkar inte i alla mobiler).

https://www.facebook.com/dn.se/videos/10155110371976680/

 

Så fixar du egen nobelmiddag för 40 personer!

Ska du ansvara för maten på en stor middag och bara har ett vanligt hemmakök att preppa i har jag några tips efter denna nobelmiddag. Så här gjorde jag.

Planering och meny:

Kanske det knepigaste. Mat som är skapligt lätt att förbereda, som barn gillar, som funkar för de flesta som äter specialkost, som inte tar upp hela kylen… till slut kom jag fram till en meny som funkade.

Förrätt: Melon, parmaskinka och basilika. Bara att lägga upp och kan preppas i förväg. Endast parmaskinkan behöver vara i kylen.

Varmrätt: Lågtempad och marinerad kycklingsfilé som serveras kall, med bakad potatis, en kall sås på mango chutney och creme fraiche och så lite spenat och cocktailtomater. Bara potatisen som ska vara varm och den håller värmen skapligt väl.

Dessert: Glass med maräng, bär och chokladsås. Klart känsligaste delen då glass smälter snabbt och det var till så många personer. Hade inte plats för all glass i frysen så den köpte jag strax innan middagen.

När jag hade bestämt menyn lade jag stor beställning på allt utom glassen i en onlinematbutik och beställde samtidigt all dryck till välkomstminglet.

Dels var det smidigt att det kom hemlevererat. Men även suveränt att slippa åka runt och leta efter råvaror som till exempel 40 bakpotatisar.

Kostnad för trerättersmiddag för 40 personer

Totalt kostade alla råvaror 3.829 kronor, dvs 96:- per person. Jämfört med att ta catering blev det en knapp tredjedel av priset och troligen klart fräschare mat!

egen nobelmiddag

Lågtempad kycklingfilé Recept

Den lågtempade kycklingfilén som serverades kall var en succé och så lätt att göra för många. Den gjorde jag onsdag kväll efter att leveransen kommit. Så här gör du!

  1. Köp en bra, svensk färsk kycklingfilé
  2. Salta och peppra och bryn snabbt i smör så den får lite yta
  3. Lägg på långpanna och kör i 90-gradig ugn till den är 70 grader, den ska upp till 72 grader för att vara helt genomstekt. Det tar ca 1-1,5 timme. Har du varmluftsugn kan man köra två plåtar på en gång. Jag fick in alla filéer till våra 40 gäster.
  4. Ta ut, låt svalna, skiva upp och gör en marinad på pressad citron och olivolja som hälls över. Förvara t ex i plastpåsar tills serveringen.

Lågtempad kycklingfilé Lågtempad kycklingfilé

Bakad potatis – så här gör du

Kanske det enklaste tillbehöret man kan tänka sig och så gott. Håller värmen bra och kan preppas i förväg. Potatisen bakade vi samma dag som middagen. Jag satte in två plåtar med potatis innan jag gick till jobbet och sedan tog min fru (som jobbade hemma) ut dem efter 2 timmar och satte in resten.

Att tänka på:

  • Ugnstemperatur ca 200 grader, i ca 2 timmar.
  • Picka potatisarna på ovansidan så det blir hål i skalet där luft kan pysa ut, annars är det risk att de spricker.
  • När de är klara kan de förvaras i rumstemperatur tills de ska serveras, värm då dem igen. Har du så mycket att de inte får plats i ugnen på en gång – svep aluminiumfolie runt första plåten.
  • Vid servering: Skär ett kryss och tryck till potatisen ordentligt så att innehållet mosas lite grann. Stoppa i en rejäl klick rumstempererat smör och krydda med örtsalt.
  • Använd aldrig kallt smör eller kalla såser – det kyler ner potatisen direkt.
  • Överkurs: Baka  potatisarna på en bädd av grovt salt, gör att de blir med jämnt bakade och man undviker att de blir brända i botten.

Servering

Efter dessa förberedelser var det bara uppläggning och serveringen kvar och där var vi ett stort gäng med föräldrar som hjälpte till så det gick supersmidigt.

egen nobelmiddagegen nobelmiddag

Desserten var kanske i enklaste laget då jag här körde på köpta maränger, frysta bär, vaniljglass i fyrkantiga paket (så de skulle gå lätt att skära upp) samt chokladsås på tub. Men barnen gillade den!

egen nobelmiddag

Resultatet: Superlyckad nobelmiddag, ”Godaste maten vi någonsin fått på skolan” tyckte barnen!

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...