MTR Express till Göteborg – vi testar 1 Klass plus

Dela inlägget:

I samarbete med MTR Express tog vi i helgen tåget för en helg i Göteborg. Jag gillar verkligen att ta tåget när det går och även att testa uppstickare som MTR Express som utmanar gammelbolagen! MTR Express kör bara sträckan Stockholm-Göteborg med några stopp på vägen och känns bland annat igen på sina klarröda tåg.

MTR Express till Göteborg

Fredag eftermiddag hoppade vi på tåget mot Göteborg och installerade oss. Vi hade bokat en grupp platser runt ett bord, trevligt när man reser en familj. Först jobbade både jag och min fru en stund medan barnen kollade film innan maten kom och vi loggade ur och tog helg!

MTR Express till Göteborg

Maten på MTR Express

MTR Express har ett samarbete med krögaren Pontus Frithiof som komponerat flera av rätterna som finns ombord. Åker man som vi gjorde i förstaklass ingår en rätt som serveras vid sätet. Denna dag var rätten en räksmörgås ”extra allt” med oxbringa, ägg och majonnäs. Inte en hel måltid, men en god och lyxigt mellanrätt. perfekt ihop med ett glas vitt!

Maten på MTR Express

Det ingår även kaffe/te, en liten kaka eller munk och gratis tidningar i förstaklass.

Maten på MTR Express

Åker man inte förstaklass kan man såklart köpa ur sortimentet ombord. Det finns ingen hel restaurangvagn, men en del av en vagn har en restaurangdel där man kan köpa smörgåsar, sallader, wraps eller godis. Det finns även ett litet utbud av champagne, vin och öl.

Maten på MTR ExpressMaten på MTR Express

Komforten ombord MTR Express

Vagnarna är nya, ljusa och fräscha. De går i grått med röda accentfärger och har stora fönster. Själva sätena eller komfort skiljer sig inte mellan första- och andraklass utan är identiska i hela tåget och är sköna, men ganska strama.

MTR Express

Man kan fälla sätet litegrann, men man förstår att dessa är tänkta att sitta och jobba eller umgås i, inte att fälla för att sova i. Stort benutrymme, jag som är ,186 hade massor med plats för benen!

Komforten ombord MTR Express
Sätet närmast kameran är fällt så långt det går bakåt

Det finns ett el-uttag mellan varje sätespar, inte ett per säte. Det gör dock inget om man reser i förstaklass för då kan man boka ett extra säte bredvid sig utan extra kostnad. (Vi som reste som familj använde dock inte den möjligheten).

Klart billigare än SJ mellan Stockholm och Göteborg

Förutom ett modernt och fräscht tåg är biljetten med MTR Express oftast klart billigare än motsvarande resa med SJ, framför allt i andraklass. Tyvärr kan man inte se resorna med MTR Express på samma site som SJ’s resor utan man får jämföra själv mellan deras olika siter. Men ett exempel nedan för fredag 21 september ger ett exempel. Tågen går inte exakt samma tider men 15.24 kan ex jämföras med 15.42, där kostar SJ 955:- i andraklass medan MTR Express kostar 459:-.

MTR jämfört med SJ

Skillnad på Premium första klass och andraklass

Det ingår wi-fi för alla passagerare och är man medlem i club Xpress får man välja säte utan kostnad även i ”fix”som är den billigaste biljettklassen. Det man dessutom får med en premiumbiljett är

 • Gratis ombokning
 • Gratis måltid
 • Dagstidningar
 • Ett extra säte för mer arbetsro

Det bästa med att åka tåg

Förutom att man har gott om plats, kan gå runt och i detta fall även fick bordsservering älskar jag att kolla ut på alla små samhällen, skogar, sjöar och åkrar man passerar. Så vackert!

Att det dessutom är klart miljövänligare än att flyga gör detta för mig ett givet val när man ska till Göteborg.

Sammantaget om att resa med MTR Express

Klart piggt alternativ till att resa med SJ och dessutom ofta billigare. Rekommenderas varmt om ni ska åka mellan Stockholm och Göteborg!

Som jag skrev inledningsvis gjordes tågresan till Göteborg i samarbete med MTR Express, men åsikter och synpunkter är som alltid mina egna!

Har du åkt med MTR Express? Vad tyckte du? Kommentera gärna!

7 kommentarer

 1. Inte åkt än men är helt klart sugen., sällan dock jag åker tåg just mellan Stockholm och Göteborg utan kommer oftast med flyg från Östersund, eller ska dit. Då blir det stökigt med byte till tåg. Hur som helst, har kollat på dem och känner visst sug över att testa deras produkt. Det jag kan tycka om vagnarna är att sätena känns ganska glest placerade vilket minskar känslan av en privat sfär vid sitt säte. Upplevdes det så också?

  Intressant skärmdump också, där SJ:s andraklass på ena avgången är dyrare än förstaklass. Klassisk SJ:are känns det som. 🙂

  • Ja, vagnarna kändes klart luftigare, framförallt benutrymmet var större. Man har tänkt till och istället för en stor del för bagage är hyllorna ovanför sätena bredare och med plats för större bagage. Ja, att SJ’s prissättning är lite märklig har jag sett ofta. Intressant att de så ofta ligger över MTR i pris på exakt samma sträcka.

  • Hej Pilla! Flyget mellan Sthlm – Göteborg? Berätta gärna mer varför du väljer det alternativet. Känns som man möjligen sparar lite tid med flyg, men reser både bekvämare, billigare och mycket miljövänligare med tåg.

 2. hej åkte med från Uppsala via Stockholm till Göteborg med sj 300 kr har pensionärsrabatt. det var 20 sena där berättade dom om förseningen och anslutande tåg det vår 10 jul 07.00

  hem med MTR EXPRESS som skulle ha avgått 12 juli cirkus 18.55 men den skulle ha varit framme på stockholm södra 22.16 21:35 lämnade Göteborg 01.10 var vi i stockholm södra då fick jag be min pappa komma och hämta mig på grund av föreningen.

  i vagnarna när man har fix gick ej att luta tillbaka ryggstödet och bara en eluttag på 2 stolar och dålig servis och personalen ombord visste inte om EU regler om tåget är mer än 1 timmes forsining över en timme har man rätt till Mat och förfriskningar i för hållande till förseningen vi fick ingen mat det fick vi köpa själv samma sak med vatten fick vi inte och dom har inte samarbete med resplus. och återbetalning 2 månader efter resan och MTR vet inte vad EU regler är för något. https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/rail/index_sv.htm.

  • Hej,

   Så¨trist med försening!

   Använde du formuläret på MTR’s site om ersättning?:
   MTR länkar själva till Eu’s dokument om rättigheter så jag tror de följer dem, men ibland har ju inte personalen ombord full koll.

   Håller med om att ett el-uttag per två säten är för lite, borde absolut vara 1 per säte. Märkligt att det inte gick att fälla sätet i fix, det ska vara samma säten i hela tåget sa tågvärden när vi åkte. Men vi fick fråga om hjälp för att fälla ner det, det var en spak under själva sätet och sen fick man ”skjuta” fram sittdelen.

   Resplus tror jag är en produkt SJ har för att paketera tåg med andra tjänster?

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...