Moderna Israeliska recept för en stor familjemiddag!

Dela inlägget:

Israel står fortfarande på min bucket-list som land – inte minst för maten där som verkar spännande. Så, när jag i veckan fick en inbjudan från Israels turistbyrå att komma och lära mig laga lite israeliska rätter under ledning av ett par duktiga kockar på matlagningsstudion Aveqia tackade jag såklart ja!

Jag älskar att laga mat i såna här stora kök med all utrustning man kan tänka sig – och så tre duktiga kockar som komponerat en meny med Israeliska smaker med matchande Israeliska viner till.

Hela menyn och alla recept hittar ni längre ner i inlägget!

Moderna Israeliska recept

Kockarna hade fått i uppdrag att komponera en meny med smaker från Israel – men med en modern touch. Det innebar mycket orientaliska kryddor och örter som koriander, persilja, spiskummin och paprika. klassiska röror som hummus och baba ghanoush. Lamm som protein och en söt dessert med hibiskus, granatäpple och honung. Spännande!

Israeliska recept

Vi delades upp i tre lag – jag kom i varmrättslaget och började direkt att bränna aubergine till baba ghanoush. Kanske den röra jag gillar mest, med ordentligt tryck i smakerna!

Dessa auberginer hade först bakats i ugn och så brände jag dem med en gasbrännare så de blev helt svarta, innan de gröptes ut och inkråmet mixades med tahini, vitlök, citron, spiskummin och rökt paprikapulver.

Andra lag satte i gång tillbehör som potatiskroketter eller högg tag i förrrätten – rödbetspasta fylld med rödbetshummus och getost.

Israeliska recept

Israeliska viner

Även om man inte tänker på Israel som ett vinland produceras såklart viner här – som i nästan alla länder i södra Europa. De senaste 20 åren har det varit en stor ökning av vinproduktionen i landet och idag finns här över 200 vingårdar.

Vi provade några av de vinerna som finns på Systembolaget från Galil Mountain Winery till maten. Till förrätten ett ett enkelt men gott och friskt vitt, som passade fint till den vackra rödbetspastan fylld med rödbetshummus och getost, friterad kapris och salvia smör 

Family style varmrätt

Varmrätten som jag var med och lagade var Za´atar kryddat lamm med olivkroketter, ptitim och fänkålssallad, harissamajonnäs, baba ganoush och laffabröd. Så läckert – kanske inte så bildskönt (framför allt inte min Baba Ganoush) men desto godare!

Israeliska recept
Israeliska recept

Dessert

Till desserten serverades en iskall arrack – som passade bra till den väldigt söta rätten – apelsin och semolinakaka med hibiskusglass, granatäpple och honungsmaräng

En så trevlig kväll – och kul att få en liten känsla för hur maten smakar i Israel.

Recepten från kvällen

Här kommer recepten från kvällen – tänkta för 10 personer. Perfekt för en lite större middag med vänner i höst!

Förrätt: Rödbetspasta fylld med rödbetshummus och getost, friterad kapris och salviasmör 

Pastadeg 

  • 90 g Durumvete  90 g Vetemjöl 
  • 3 msk Rödbetsjuice  1 st Ägg 
  • 2 st Äggula 

Fyllning 

  • ½ st Bakpotatis 
  • 100 g Rödbetor  
  • 250 g Kikärtor 
  • 130 g Olivolja 
  • 2 st Vitlöksklyftor (riven) 1 st Citron 
  • 100 g Getost 

Pastaknyten 

  • 1 st Pastadeg 
  • 1 st Fyllning 
  • Vitlök, smör och salvia till servering. 

Krispig kapris och persilja 

  • 1 dl Kapris  
  • 3 dl Matolja 
  • 30 g Persilja  

Sotad, picklad lök 

  • 10 st Pärllök 
  • 1 dl Champagnevinäger 1 dl Socker 
  • 5 st Lagerblad  

Salviavinägrett  

  • 100 g Smör 
  • 20 g Salvia 
  • Champagnevinäge 

Garnityr 

Tagetesblommor 

Blanda ihop alla ingredienser i degblandaren och  blanda till en jämn deg. Lägg degen i vacuumpåse och  förslut.  

Låt vila i kylen i minst 30 min. 

Rosta bakpotatisen och rödbetorna på 160°C 1,5  timmar. 

Gröp ur bakpotatisen och pressa innanmätet genom  en finmaskig sil. 

Skala rödbetorna och lägg ner i en mixerkanna  tillsammans med olivolja, riven vitlök och citronjuice. Spä blandningen med kallt vatten för att få den  lösare. Häll ner rödbetshummusen i en bunke och  blanda med den pressade potatisen och smulad  getost. Smaka av med salt och peppar. Överför till  spritspåse och låt svalna. 

Kavla ut pastadegen på pastamaskin till önskad  tjocklek. Stansa ut degen och klicka på fyllningen och  vik pastan enligt instruktion.  

Lägg pastaknytena på en mjölad plåt och låt torka  cirka 40 min.  

Värm oljan i en stekpanna till en temperatur av  170°C. Hacka persiljan fint. Lägg ner kaprisen i den  varma oljan och fritera den tills den börjar ”spricka”. Lyft upp kaprisen på en plåt med papper, låt svalna.  Blanda ihop kaprisen med den hackade persiljan.  

Koka upp champagnevinägern tillsammans med  sockret och lagerbladen. Låt svalna. 

Skala pärllöken, dela på mitten och lägg på en plåt.  Bränn lökarna med gasbrännare på båda sidorna. Lägg lökarna i vacuumpåse och tillsätt pickelslagen. Baka löken på 63°C i 10 min. Låt sedan vila i  vacuumpåse. 

Bryn smöret och lägg i salvian, låt svalna 

Blanda smöret med vinäger. Smaka av med salt och  peppar. 

Varmrätt: Za´atar kryddat lamm med olivkroketter (fetaost och citron), ptitim och fänkålssallad, Harissamajonnäs, Baba Ganoush och Laffabröd

Lamm 

  • 1,5 kg Lamminnanlår 2 st Vitlöksklyftor 4 st Timjankvistar  4 msk Olivolja  
  • 2 msk Za´atar Krydda  

Olivkrokett  

  • 500 g Mandelpotatis 2 st Vitlöksklyftor 50 g Smör 
  • 50 g Vetemjöl 
  • 1 dl Grädde  
  • 1,5 dl Mjölk  
  • 2 st Äggulor 
  • 90 g Fetaost 
  • 40g Urkärnade oliver  10 g Persilja 
  • Panering 
  • 120 g Vetemjöl 
  • 2 st Ägg 
  • 75 g Panko 

Ptitim sallad 

  • 7 dl Ptitim 
  • 2 st Fänkål 
  • 1 dl Pistagenötter  1 st Granatäpple  1 st Citron  
  • Mynta 
  • Koriander 
  • Persilja 
  • Zumac 
  • Olivolja 
  • Salt och peppar 

Ramslöksmajonnäs 

  • 300 g Matolja 
  • 3 msk Harissa 
  • 3 st Äggulor 
  • 2 msk Kallt vatten
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk Champagnevinäger 

Baba Ghanoush 

  • 3 st Aubergine 
  • 80 g Tahini  
  • 2 st Vitlöksklyftor 
  • 2 st Citroner  
  • 1 tsk Spiskummin 
  • 1 nypa Rökt paprikapulver
  • Olivolja  
  • Salt 

Stek lammet kraftigt så att hela biten får stekyta. Krydda lammet med za´atar kryddan och lägg ned i  en vacuumpåse med resterande ingredienser. Baka  lammet i sous-vide på 60°C i ca 1-1½ timme. Låt  lammet vila i rumstemperatur minst 30 min. 

Koka potatisen. Riv ner vitlöken i smöret, smält  smöret i en kastrull och tillsätt mjölet och vispa ihop.  Häll i mjölken och grädden lite i taget och vispa till en  slät smet. Passera potatisen genom en sil, vänd sedan  ihop potatisen tillsammans med smeten. Hacka  oliverna och persiljan, smula fetaosten i mindre bitar. Rör ner äggulorna tillsätt fetaosten, oliverna och örterna. Smaka av med salt och peppar och kyl sedan  smeten. 

Rulla till små bollar och panera först i vetemjöl sen i  vispat ägg och sist i Panko. Ställ kroketterna kallt och  fritera precis innan servering. 

Koka ptitim i rikligt med saltat vatten i ca 5 minuter  eller tills mjuk. Sila av och häll på olivolja. Hyvla fänkålen tunt på mandolin. Hacka alla örterna.  Plocka ut granatäpplekärnorna, zesta och pressa  citronen. Blanda alla ingredienserna och smaka av  med salt och peppar.  

Blanda äggulor, dijonsenap, harissa, kallt vatten och  champagnevinäger. Mixa ned oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt. 

Bränn auberginen med gasbrännare tills de blir mjuka  och får färg. Dela dem på mitten och gröp ur köttet  med sked ner i en bunke. Riv ner vitlöksklyftorna,  pressa citronerna och blanda med kryddorna. Mixa  ner tahinin och olivoljan med en stavmixer. Smaka av  med salt. 

Laffa bröd

Laffa bröd 

  • 250 g Mjölk 
  • 35 g Smör 
  • 400g Mjöl
  • 15 g Färsk jäst 
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker 

Blanda ihop alla ingredienser förutom salt i en  degblandare, blanda i ca 5 minuter. Tillsätt saltet och  kör i ytterligare 1 minut. Låt jäsa under handduk i 45  minuter. Kavla ut degen tunt och stansa i ringar enligt  instruktion. Precis innan servering är det dags att steka brödet i en varm stekpanna tills bubblor börjar  bildas, vänd på brödet och stek tills gyllene.

Dessert: Apelsin och semolinakaka, hibiskusglass, granatäpple och honungsmaräng

Apelsin och semolinakaka

  • 2 st Apelsiner
  • 1, 25 dl Olivolja
  • 380 g Socker
  • 4 st Äggulor
  • 4 st Äggvitor
  • 5 dl Semolina
  • ½ tsk Bakpulver
  • 90 g Vetemjöl

Hibiskusglass  

  • 3 dl Mjölk 
  • 1 dl Socker
  • 30 g Glykossirap
  • 2 g Hibiskus 
  • 4,4 g Agar agar
  • 3 dl Filmjölk 

Granatäpplesirap  

  • 5 st Granatäpplen 
  • 3 dl Socker
  • 1 st Citron 

Honungsmaräng 

  • 1 dl Strösocker
  • 18 g Glykos
  • 32 g Honung
  • 7 g Bikarbonat 

Garnityr 

  • Oxalis

Blanda mjöl, bakpulver och semolina i en skål. Zesta och pressa apelsinen.  

Vispa äggulor, socker, olivolja och apelsinsaft samt 1  msk rivet apelsinskal i en annan skål med elvisp. Vänd ner äggblandningen i mjölet. 

Lägg äggvitorna i en skål och vispa till skum med  mjuka toppar. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten  och häll ut i en smord form. Baka kakan på 175°C i  ca 15 minuter eller tills genomgräddad.  

Koka mjölken med socker, glykos, agar agar, och  hibiskus. Låt stå och dra i ca 15 min, sila sedan av  hibiskusen. Låt svalna till rumstemperatur och rör ner  i filmjölken. Häll ner sorbetsmeten i en  

pacojetbehållare och frys iBlastchiller 900 från  Electrolux.  

Skala granatäpplena och tag ut kärnorna. Kör  kärnorna genom en råsaftcentrifug. Sila av juicen. Blanda juicen med socker och saften från citronen.  Koka ner lagen tills den börjar tjockna. Låt svalna. 

Koka socker, glykos, honung till 165°C.  

Vispa ner bikarbonat, vispa tills det börjar bubbla  rikligt och vänd sedan ner smeten på en plåt med  silikonmatta. Låt stelna och bryt i bitar 

Läs mer om kvällen

Min trevliga resebloggarkollega Lisa (som dessutom är min ingifta kusin och den som uppmuntrade mig att starta denna blogg!) som bloggar på letsgoexplore.se var också på plats. Läs henne inspirerande blogginlägg om kvällen här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...