Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Dela inlägget:

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt – och även en kurs i båtpraktik med en handledare. Vi köpte en motorbåt för flera år sedan att ha på landet, men jag har verkligen saknat grundkunskaper i navigering, läsa sjökort och förstå signaler. Ren tur att vi inte gått på grund – men så har vi mest använt båten för att köra vattenskidor och gummiring i cirklar utanför bryggan! Nu är det dock dags att ge preppa för att ta oss lite längre – med rätt kunskaper innan. 

Kurs för förarintyg båt

Kurs för förarintyg båt 

Jag hittade kursen för förarintyg båt hos Svensk Båtutbildning och den gör man på en helg – lördag och söndag mellan 09:30 till 16:00. Sedan väntar slutprov 16.00-18.30 vilket man rekommenderas att göra veckan efter så kunskaperna hinner landa.

Det man lär sig på denna kurs är bland annat 

  • Svenska sjökort
  • Sjömärken och sjövägmärken
  • Navigering
  • Säkerhet, sjömanskap och sjukvård
  • Väder och vattenstånd
  • Sjövägsregler, lagar och övriga regler

Lite galet är det att jag inte gått denna kurs tidigare. Man hoppar ju inte in i en bil och börjar köra utan ett körkort, men en båt är det inga problem att framföra utan utbildning. För min del är det inte bara för att kunna köra båten på landet utan problem, utan även för att kunna hyra båt någon dag i till exempel Stockholms skärgård och veta att jag har full koll att framföra den säkert.

Kurs för förarintyg båt

Nästa steg – båtpraktik

När jag gått och tagit provet för förarintyg båt är nästa steg en halvdag båtpraktik. Denna båtpraktik innebär en serie praktiska övningar i båt med instruktör. Även denna kurs känner jag verkligen ska bli nyttig. Vår båt är lite knepig att lägga till vid vår brygga, då det är trångt och stora stenar nära – så speciellt när det blåser och är vågor kan det bli lite stressigt! 

Kurserna kommer jag gå i samarbete med Svensk Båtutbildning, som är en seriös utbildningfirma och de prov man gör ligger Nämnden för Båtlivsutbildning bakom.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...