fbpx
Matochresebloggen
Köpa fröer online
Odla

Köpa fröer online – dags att planera sommarens odlingar

Vi tillbringar stor del av sommaren på fritidshuset uppe i Dalarna och brukar odla lite grönsaker i pallkragar vi fyllt med jord. Morötter, mynta, ärtor och sallad. Förra året gjorde min fru ett ryck och byggde ut odlingarna till dubbelt så stort och det blev så mycket sallad att det räckte hela sommaren till alla våra luncher och middagar. Och mynta till härliga sommardrinkar. Lyxigt!

Nu i år tänkte vi odla lite mer kryddor som koriander och persilja och jag är sugen på att odla någon rolig chili. Så i år tänkte jag starta redan nu och köpa fröer online – enkelt, stort utbud och oftast billigare än i butik.

Köpa fröer online – dags att planera sommarens odlingar

Koriander kan man så direkt i jorden – så även med persilja. och dill. Så egentligen ingen brådska med.

Chili ska man börja odla i Januari!

Chili däremot ska man börja förkultivera inomhus redan odla i Januari sedan helst odla i växthus eller liknande, På Impecta hittade jag massor med spännande chilisorter, så här ska jag köpa både jord och små askar som man kan förkultivera fröerna i hemma – samt 3-4 olika chilifröer. Sen måste jag bara lösa en solig vindstilla plats eller litet växthus för chilin på landet uppe i Dalarna!

Köpa fröer online

Vilken chili är godast?

Styrkan på chili mäts i scoville – ju högre siffra testo starkare. Jag gillar hetta, men inte för mycket, så jag kommer nog beställa Jalapeño (10.000 scoville), Padrons – de luriga chilifrukterna där en av 20 blir riktigt stark – perfekt att grilla. Chilipeppar ‘Hungarian Yellow Wax Hot” som ger mycket frukt och inte är så stark samt den milda Chilipeppar ‘Lombardo’.

Hur odlar man chili?

Att odla chili kräver klart mer än att peta ner lite frön i jorden. Fröna ska förkultiveras varmt, planteras om och gallras innan man till slut kan plantera ut dem. Här finns en detaljerad guide som jag har bokmärkt!

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar