Irish Coffee med japansk touch

Dela inlägget:

Vinter, minusgrader och snö. Dalarna levererar perfekt jullovsväder och vad passar bättre efter en dag i backen när man både är frusen och trött än en Irish Coffee. Så enkel att göra och en supergod vuxendrink. För att ta denna klassiska varma drink till nästa nivå använde jag en japansk whisky – klart godare än den irländska tycker jag. Så här gör ni den:

Irish Coffee med japansk touch

Irish Coffee med japansk touch

Irish Coffee med japansk touch
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 minute
Måltid Drinkar, Efterrätt
Kök Engelskt
Portioner 1

Equipment

  • 1 glas

Ingredienser
  

  • 2 tsk farinsocker
  • 3 cl japansk whisky, exempelvis Nikka Coffee Grain
  • 1,5 dl hett bryggkaffe
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kakao

Instruktioner
 

  • Häll socker i ett glas. Forstätt med whisky och sedan kaffe. Rör om så att sockret löses upp.
  • Toppa med grädde, vill du ha en lös grädde, använd en sked när du häller ner den i glaset så den stannar på ytan. Pudra över kakao och kanel. Njut!
Keyword Irish Coffee

Kolla in klippet på Youtube

Historien om Irish Coffee

Irish Coffee har en lång historia som började redan på 1940-talet på en flygplats i Irland. En kall och blåsig dag landade ett flygplan från USA på Foynes Airbase i County Limerick. En kock vid namn Joe Sheridan ville skapa något speciellt för att värma och trösta de frusna passagerarna. Han blandade varmt kaffe med irländsk whiskey, lade till en sockerbit för sötma och toppade det hela med vispad grädde.

Det var denna kombination av den varma kaffedrycken, den robusta smaken av whiskey och den krämiga grädden som gjorde den till en sensation. Sheridan beslutade att namnge denna skapelse ”Irish Coffee”. Detta nya varma, uppiggande och smakfulla dryck spred sig snabbt över Irland och sedan över hela världen.

Irish Coffee med japansk touch

Det var emellertid inte förrän 1952 när journalisten Stanton Delaplane smakade Irish Coffee på Shannon Airport som drycken blev internationellt känd. Han var imponerad och tog receptet tillbaka till San Francisco. På restaurangen Buena Vista Café i San Francisco försökte han återskapa den perfekta Irish Coffee men stötte på problem med grädde som inte stannade flytande ovanpå drycken. Efter många försök löste de mysteriet genom att vispa grädden lätt och hälla den över skeden på kaffet.

Buena Vista Café började sedan servera Irish Coffee till sina kunder, och det blev en omedelbar hit. Snart spreds ryktet och populariteten för den krämiga, alkoholhaltiga kaffedrycken till andra delar av USA och resten av världen.

Idag är Irish Coffee en ikonisk drink som fortsätter att uppskattas för sin kombination av kaffe, whiskey, socker och grädde. Den har blivit en favorit under kyliga dagar när man både vill ha en kick av kaffet och en skvätt whisky!

Pepparkaka Sour

Vill du behålla julkänslan lite till och ha en fräsh kall drink? Testa förra veckans fredagsdrink – en Pepparkaka Sour!

Lämna ett svar

Recipe Rating




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...