Irish Coffee med japansk touch

Dela inlägget:

Vinter, minusgrader och snö. Dalarna levererar perfekt jullovsväder och vad passar bättre efter en dag i backen när man både är frusen och trött än en Irish Coffee. Så enkel att göra och en supergod vuxendrink. För att ta denna klassiska varma drink till nästa nivå använde jag en japansk whisky – klart godare än den irländska tycker jag. Så här gör ni den:

Irish Coffee med japansk touch

Irish Coffee med japansk touch

Irish Coffee med japansk touch
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 minute
Måltid Drinkar, Efterrätt
Kök Engelskt
Portioner 1

Equipment

  • 1 glas

Ingredienser
  

  • 2 tsk farinsocker
  • 3 cl japansk whisky, exempelvis Nikka Coffee Grain
  • 1,5 dl hett bryggkaffe
  • 1 dl lättvispad grädde
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kakao

Instruktioner
 

  • Häll socker i ett glas. Forstätt med whisky och sedan kaffe. Rör om så att sockret löses upp.
  • Toppa med grädde, vill du ha en lös grädde, använd en sked när du häller ner den i glaset så den stannar på ytan. Pudra över kakao och kanel. Njut!
Keyword Irish Coffee

Kolla in klippet på Youtube

Historien om Irish Coffee

Irish Coffee har en lång historia som började redan på 1940-talet på en flygplats i Irland. En kall och blåsig dag landade ett flygplan från USA på Foynes Airbase i County Limerick. En kock vid namn Joe Sheridan ville skapa något speciellt för att värma och trösta de frusna passagerarna. Han blandade varmt kaffe med irländsk whiskey, lade till en sockerbit för sötma och toppade det hela med vispad grädde.

Det var denna kombination av den varma kaffedrycken, den robusta smaken av whiskey och den krämiga grädden som gjorde den till en sensation. Sheridan beslutade att namnge denna skapelse ”Irish Coffee”. Detta nya varma, uppiggande och smakfulla dryck spred sig snabbt över Irland och sedan över hela världen.

Irish Coffee med japansk touch

Det var emellertid inte förrän 1952 när journalisten Stanton Delaplane smakade Irish Coffee på Shannon Airport som drycken blev internationellt känd. Han var imponerad och tog receptet tillbaka till San Francisco. På restaurangen Buena Vista Café i San Francisco försökte han återskapa den perfekta Irish Coffee men stötte på problem med grädde som inte stannade flytande ovanpå drycken. Efter många försök löste de mysteriet genom att vispa grädden lätt och hälla den över skeden på kaffet.

Buena Vista Café började sedan servera Irish Coffee till sina kunder, och det blev en omedelbar hit. Snart spreds ryktet och populariteten för den krämiga, alkoholhaltiga kaffedrycken till andra delar av USA och resten av världen.

Idag är Irish Coffee en ikonisk drink som fortsätter att uppskattas för sin kombination av kaffe, whiskey, socker och grädde. Den har blivit en favorit under kyliga dagar när man både vill ha en kick av kaffet och en skvätt whisky!

Pepparkaka Sour

Vill du behålla julkänslan lite till och ha en fräsh kall drink? Testa förra veckans fredagsdrink – en Pepparkaka Sour!

Lämna ett svar

Recipe Rating




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Uzbekistan – 20 fakta om landet som resmål

Funderar du på en resa till Uzbekistan? Då är detta inlägg för dig! Jag kom just hem från...

Restaurang Karamell – ny restaurang på Skeppsbron i Stockholm

Nyligen öppnade Restaurang Karamell på Skeppsbron i Stockholm, med en stor uteservering med utsikt över vattnet, såväl som...

Turkish Airlines Business Class till Uzbekistan

Jag har flugit med Turkish Airlines flera gånger, dels till Istanbul men även vidare från Istanbul till exempelvis...

La Girafe på Arlanda – bästa restaurangen på Arlanda

La Girafe på Arlanda är en av de senaste restaurangöppningarna på Terminal 5 och den som jag nu...