Hyra stuga i istället för att köpa stuga eller fritidshus – 6 tips

Dela inlägget:

Att semestra i Sverige har aldrig varit så populärt som nu och priserna på stugor och fritidshus har stuckit iväg i nästan hela Sverige. Och visst är det en lockande tanke att ha ett hus i fjällen för både skidsemester och vandring på sommaren. Eller att ha en stuga på västkusten vid de vackra sandstränderna. Eller varför inte ett hus på Fårö.

Men, om man inte tänker sig huset som en investering, utan för att själv bo där när man har semester. Vad är det då för för- och nackdelar med att hyra hus istället för att köpa ett hus?

Här är sex tips och saker att fundera på innan du köper en stuga eller fritidshus. För att se om stuglivet på samma plats är rätt för dig – och om du bestämmer dig för att hyra en stuga – saker att tänka på innan du skriver på kontraktet!

#1. Är du en person som vill bo på samma ställe ofta?

Innerst inne, gillar du verkligen att bo på samma ställe, år efter år, semester efter semester? Eller är du en person som gillar att bo i stuga – men hellre skulle variera plats. Fjällen en vecka på vintern, en stuga på västkusten två veckor ena sommaren – och nästa en vecka på Gotland? Eller kanske variera med en längre bilsemester i Europa en sommar? Har du aldrig bott i en stuga på semestern – testa att hyra en sommar innan du bestämmer dig för att köpa en egen!

#2. Gillar du att klippa gräs och sköta underhåll av en stuga? 

Något man kan vara säker på är att gräset växer som mest innan semestern drar igång – och att man ofta spenderar vårhelgerna med att bara rensa och klippa gräs. Ännu mer jobb är det när andra saker händer, som besök av ovälkomna möss, vatten som fryser sönder rör på vintern, tak som läcker eller andra problem som ofta uppkommer förr eller senare. Men det kan å andra sidan vara något man gillar, speciellt om man är händig! Men allt sånt slipper man om man hyr en stuga.

#3. Vad kommer stugan att kosta? 

Priset i annonsen för en stuga är lätt att se, men glöm inte alla andra kostnader som ett ägande av en stuga innebär. Några exempel:

 • Kostnader för lån – som amortering, ränta och pantbrev
 • Årlig fastighetsavgift
 • Kostnader specifika för egendomen som lagfart 
 • Driftkostnader – uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, sotning & sophämtning, 
 • Försäkringar
 • Tomträttsavgäld om tomten inte är friköpt

#4. Hur ofta kommer du bo i stugan?

Gör ett rimligt överslag på hur ofta du kommer att bo i stugan och se om det blir billigare att hyra!

#5. Gör din research och skriv avtal

 Om du bestämt dig för att testa att hyra en stuga först finns det flera saker att tänka på

 • Hyr av en seriös uthyrare (eller person). Se till att skriva ett skriftligt kontrakt.
 • Läs villkoren noga för att se vad som ingår, som el, varmvatten, städning, gräsklippning med mera
 • Ta referenser från tidigare hyresgäster – och prata med dem
 • Kolla innan du skriver kontrakt att allt i annonsen stämmer. Bilder, hur man tar sig dit, standard, inredning.
 • Betala inte allt i förväg

#6. Hyr ett S-märkt boende

Vill du vara säker på att verkligen hyra av en seriös aktör är tipset att hyra via en förmedlare av stugor som exempelvis Stugknuten. Där hittar man massor av olika stugor i hela landet, som är “S-märkta”. Det innebär bland annat tydliga villkor och hyran betalas till uthyraren först när du checkat ut. Dessutom har du möjlighet att få kompensation om boendet inte motsvarar vad du blivit lovad. På siten hittar du även omdömen från andra personer som hyrt just den stugan du tittar på.

Vi älskar att bo i stuga!

Vi har via min frus familj tillgång till några små stugor och ett vinterbonat fritidshus vid en sjö uppe i Dalarna som vi är ofta på. Jular, sportlov och flera veckor på sommaren. Och vi trivs så bra med att ha en fast plats att återkomma till. Men, vi gör det ihop med min frus övriga familj och hjälps åt med det mesta – och det finns även plats för vänner att hälsa på. Var det bara vår familj som skulle köpa en egen stuga skulle nog alternativet att hyra en stuga vara klart mer attraktivt – då vi även älskar att resa utomlands!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...