Gyllbergen utanför Borlänge – ett vinterparadis!

Dela inlägget:

NationalparkenGyllbergen utanför Borlänge bildades 1983 och utökades 2007 i storlek så det nu är hela 276 hektar stort. Hit kommer friluftsmänniskor, naturentusiaster, skidåkare och folk i allmänhet som vill njuta av den vackra och bitvis dramatiska naturen.

Med en höjd på 497 meter över havet kommer det ofta snö här, när nederbörden istället faller ut som regn nere i dalarna. Just det fick vi erfara när vi gjorde en utflykt hit nu på jullovet. Det fanns ingen snö alls vid fritidshuset vid Sjön Runn, men en 45 minuters biltur bort upp till Gyllbergen var det ett gnistrande vackert vinterlandskap som väntade.

Här var jag och åkte längdskidor förra vintern – det finns massor med fina längdspår. Men jag är den enda i familjen som åker längd – och längdskidorna låg kvar hemma i Stockholm – så denna dag var målet bara en kort vandring och korvgrillning.

Gyllbergen utanför Borlänge – ett vinterparadis!

Man tar sig med bil hela vägen från stan och framme vid Gyllbergen finns en stor gratis parkering. Där finns även grillar, värmestugor och toaletter. Vi tog sedan en markerad vandringsled mot Dragarberget, Massor av snö, snötäckta träd och så vacker, helt stilla natur. Vandringsleden var upptrampad och enkel att gå på, men med ganska brant stigning, så vid första rastplatsen en dryg kilometer upp tyckte barnen det var lagom att slå läger för lunch, så längre än så här kom vi inte denna gång.

Gyllbergen utanför Borlänge
Gyllbergen utanför Borlänge
Gyllbergen utanför Borlänge
Gyllbergen utanför Borlänge
Gyllbergen utanför Borlänge
Gyllbergen utanför Borlänge

Har man lite mer tid på sig kan man fortsätta till förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget, som vi tar nästa gång vi åker till Gyllbergen. För att vandra här kommer vi göra igen, både på vinter och sommar. Så vackert!

Bra att veta: Ofta finns ved som man kan använda vid rastplatserna, men annars finns ved nere vid parkeringen som man kan ta med sig upp om man vill grilla

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...

Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden

I fredags tog jag med min fru på en Staycation med Julbord på Grand Hotel Saltsjöbaden. Detta är...