Längdskidåkning i Bergebo som nybörjare

Dela inlägget:

Som jag skrev häromdagen har jag som mål att köra halvvasan 2020 (på en bra tid). Istället för att köra hela loppet på vilja – vilket säkert skulle gå -har jag istället detta lopp som ett mål för min träning och har satt igång med att åka längdåkningsskidor nu under julen där vi är i Dalarna.

Här finns ganska mycket snö och 25 minuter från vårt fritidshus ligger Bergebo som har massor med fina spår, från 1,5 km upp till 15 km, i olika svårighetsgrader från ”lätt” till ”svårt”.

Längdskidåkning i Bergebo

Långskidåkning i Bergebo

Jag köpte bra längdåkningsskidor för 5-6 år sedan men åkte bara en gång med dem. Tills nu. Denna jul har jag redan åkt tre gånger i Bergebo och det går snabbt framåt. Första gången tog jag ett medelsvårt spår på 2,5 km. Det var alldeles för svårt och dessutom dåligt spårat och plusgrader, så jag ramlade hela tiden. Den andra gången var det bättre väder och fina spår, så jag tog ett 5 km ”svårt” spår men ramlade ändå lite färre gånger.

Längdskidåkning i Bergebo
Fördel: Man ramlar mjukt!

Igår valde jag det lätta spåret, men ökade till 10 km och gav mig ut. Som träning betraktat är detta verkligen kul. Jobbigt när man får staka eller saxa sig uppför. Utmanande i nedförsbackar när det kommer tvära svängar. Härligt när det är lagom mycket nedför. Och ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, även om det inte är sådär vitt överallt som man ser på bilder från Norrland nu, det ser ju ännu vackrare ut.

Längdskidåkning i Bergebo

Längdskidåkning i Bergebo

Så mycket att lära…

Jag har så mycket att lära mig, som hur man bromsar, svänger i tvära svängar och rätt teknik för stakning. Men känner att det nu gäller att köra på och åka så mycket jag hinner så jag får lite grundbalans innan jag tar en dag med tränare eller en träningshelg.

Så nöjd att jag hittat ett tydligt mål för min träning och en träningsform som jag redan gillar jättemycket. Hoppas nu det kommer snö i Stockholm så jag kan hitta ställen att åka på hemma förutom konstsnöbanorna.

Slalom då? Ja, det är fortfarande mycket roligare, men inte alls samma träning så det är för mig helt olika saker.

2 kommentarer

  1. Jag gjorde exakt samma för typ 5 år sedan – anmälde mig till tjejvasan för att ha en anledning att verkligen lära mig åka. Tog någon lektion med en bekant som är duktig, åkte en hel del själv och gjorde en träningshelg på Högbo bruk. Fick en rolig Vasa-upplevelse (och var så nöjd och stolt!) och ett nytt intresse – grym träning.
    Dock blir det otroligt sällan, väljer skidr utför 99 gånger av 100. Och after ski. 😉

    • Kul att det funkade även för dig Lisa! Men förstår att det inte blir så ofta, speciellt som ni bor i backen i Åre! Det är ju heller inte alls lika lätt att ta med barnen på längdturer osv. Lättare för oss nu med stora barn att sticka iväg några timmar själv och åka längd!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...

Hotell i Golfe de Morbihan – fyra tips

Under min knappa vecka i Golfe de Morbihan i Bretagne (Frankrike) bodde jag på tre olika hotell -...