10 tips för att kunna sova på flygplan

Dela inlägget:

Om man lyckas sova några timmar på planet går ju både resan snabbare och man kommer fram piggare. Men vad är knepen? Här kommer tio tips för att kunna sova på flygplan!

1. Kosta på dig ett bra säte

Självklart sover man bäst om man kan ligga raklång i förstaklass, men har man inte råd med det kan man betala lite extra för ett säte med extra benutrymme. Numera har även charterbolag vissa flygplan med extra mycket benutrymme – värt att kolla upp! På vissa flygbolag kan man även boka plats vid online check in och då försöka vara snabb och få platser vid nödutgångarna.

Benutrymme på Ving Airbus 330
Stort benutrymme i de vanliga sätena på Ving Airbus 330

2. Välj en lugn plats i planet

Många vill sitta långt fram men mest lugn och ro får man lite längre bak, helst vid ett fönster. Då behöver inte resa dig upp om din granne vill gå på toaletten och kan själv stänga eller öppna gardinerna för fönstret. Sämsta platsen vid en långflygning om man vill ha lugn och ro måste i och för sig vara längst bak vid toaletterna, där det ständigt cirkulerar människor och föräldrar med barn går runt och försöker söva barnet.

3. Stöd för huvudet och insynsskydd

Använd en nackkudde och ögonmask. Nu finns en ny innovation som kombinerar dessa två – Ovaer – en nackkudde som går hela vägen runt halsen och dessutom har en huva som skapar en privat sfär utan att sitta hårt över ögonlocken som en vanlig ögonmask gör. Jag testade den på vägen hem från Rhodos och sov bra i nästan en timme. Speciellt att få lite egen sfär under huvan utan en åtsittande ögonmask gillade jag!

Ovaer Nackkudde med huva

4. Använd öronproppar

Ljudet av barnskrik har en förmåga att transportera sig långa sträckor just på flygplan och trots brummande av motorer etc når det fram. Ett par riktigt bra öronproppar är ett måste!

5. Bekväma kläder och kompressionsstrumpor

Ha bekväma icke åtsittande kläder, förutom kompressionsstrumpor som rekommenderas om man flyger mer än 8 timmar på raken.

6. Fäll ner sätet!

Självklart sover man bäst om man fäller ner sätet bakåt så mycket det går (det har även visats i vetenskapliga studier!). Men säg till först innan du fäller sätet och förklara gärna att det är för att du ska sova.

7. Ta på dig säkerhetsbältet så det syns.

Har du en filt på dig, ta på säkerhetsbältet ovanför denna så du inte riskerar att bli väckt av en flygvärdinna som vill säkerställa att du har bältet på dig.

8. Var tråkig!

Visa tydligt att du inte vill småprata. Läs en bok, stoppa in hörlurar eller muttra för dig själv på ett främmande språk.

9. Skippa alkohol och kaffe.

Drick vatten eller te. Skippa både alkohol och kaffe om du vill maximera dina chanser att sova.

Ingen alkohol

10. Musik istället för film

Kolla inte på TV eller på en device. Ljuset från dessa enheter håller oss vakna. Lyssna istället på musik, helst med dämpande hörlurar.

Vad är dina tips för att sova bra när du flyger? Eller struntar du i att sova och istället njuter av lite vin till maten och kollar tre filmer på vägen? Kommentera gärna!

5 kommentarer

 1. Jag har mina egna små knep när jag åker själv någonstans och bara vill få lugn och ro. Nämligen följande;

  1. Ser alltid till så att jag beställer en flygstol längst fram och vid fönstret. På detta sätt har jag nära till toaletterna, det brukar oftast vara extra benutrymme vid dessa platser vilket innebär att jag sitter bekvämare och behöver heller inte störas pga. att andra resenärer bredvid mig behöver gå på toaletten / sträcka på benen eller något annat. I och med denna flygstol brukar även personalen lätt komma ihåg att jag inte vill bli störd heller.

  2. Jag har på mig ett par byxor i tunt och mjukt material för bästa komfort. Till detta har jag en pikétröja som är en storlek större än jag brukar använda. Fortfarande väldigt skönt men ger samtidigt ett bra intryck utåt. Uppklätt men ändå ledigt.

  3. Jag fyller på min ipod med flera album i olika stilar. Ex. en med ballader, en med enbart pianospel och någon annan med favoritlåtar. På så sätt har jag alltid ett album att lyssna på oavsett om jag är vaken och bara vill vara ifred, ligger och bara tar det lugnt eller vill ha musik i bakgrunden att somna till.

  4. Innan har jag alltid sett till så att jag har min egna kofta/tröja med mig. En långärmad tröja i tunt bomullstyg med luva och snöre. Då det är dubbeltyg i luvan så har jag köpt en helt vanlig uppblåsbar nackkudde som jag sytt in i luvan. På så sätt så har jag alltid tillgång till en kofta när det börjar bli kyligt och samtidigt en kudde om jag skulle vilja.

  5. Dricker aldrig sprit eller kaffe på flyg eller 4 timmar innan avresa.

  6. Brukar ha med mig en bok som nödfall om resan skulle vara lång och jag har svårt att somna. En bok som är rätt så invecklad kan få mig att bli trött om jag inte läser för att gå in och verkligen koncentrera mig.

  7. Säger alltid till personalen när jag går på planet att jag kommer att sova under resan, så dem behöver inte störa mig pga. någonting (bortsett om det är viktigt såklart), och säger även till resenären bredvid mig redan när jag kliver på planet att jag kommer att försöka sova större delen av resan så dem vet om detta redan innan avgång. Brukar även säga till personen som sitter bakom mig samma sak och även då berätta att så fort vi kommer upp i höjd så kommer jag vilja fälla ryggstödet för att kunna somna så snabbt och skönt som möjligt.

 2. Ett par bra brusreducerande hörlurar är ett måste för mig nuförtiden. Förstår inte hur jag klarat mig utan tidigare. Ofta har jag dem i utan att lyssna på något bara för att slippa det där brummandes från fläktar och motorer. Funkar givetvis lika bra i alla typer av fordon.

  • Jag håller med Johan, är beroendeframkallande – använder dem även hemma när jag lagar mat eller när jag tar mig till jobbet!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...