Fem tips för att boka de billigaste flygbiljetterna

Dela inlägget:

Planerar du en resa? Se till att du inte betalar för mycket för flygbiljetten. Det cirkulerar nu många tips om exakt vilken veckodag det är billigast, att man ska rensa cookies på sin dator i tron om att flygbolagen höjer sina priser för varje gång du söker och så vidare,  men dessa tips kan man ta med en nypa salt. Här kommer fem konkreta tips som jag själv använder för att boka de billigaste flygbiljetterna!

1) Undvik dagar när alla andra reser.

Skollov och långhelger drar priserna direkt iväg. Kan du åka en dag tidigare och komma hem en dag senare än alla andra går priserna direkt ner. Samma sak gäller ofta weekendresor. Kan du ta en extra dag ledigt på måndagen och åka hem då istället för söndagen? Pengar att spara!

2) Boka hos en onlineresebyrå.

Men kan tro att det skulle vara billigare att boka direkt på flygbolagens hemsidor, men faktum är att det nästan alltid är billigare hos onlineresebyråer. Exempel: Resa för två vuxna till Paris från Stockholm 13-15 maj. Flygbiljetterna hittades för 5092 kronor hos Flygresor.se
Flygresor tr
Samma resor bokade direkt hos flygbolagen:

Sthlm Paris

paris Sthlm

Totalpris hos flygbolagen: 1206 kronor *2 + 1478 kronor *2= 5368 kronor. 276 kronor billigare hos Flygresor.se i detta fall.

3) Se om det är billigare att boka två enkelresor.

I exemplet ovan hittade vi den billigaste resan när vi åkte med Air France från Stockholm till Paris och SAS från Paris till Stockholm. Ofta kan det vara billigare att köpa två enkelresor, speciellt om du vill resa vissa bestämda tider, t ex till resmålet tidigt på morgonen och hem sent på kvällen. Om du bokar via en onlineresebyrå så kollar de med automatik upp om det är billigare med två enkelresor från olika flygbolag.

4) Boka tidigt.

I snitt är priserna som lägst 60 dagar innan avresa, men vid stora lov eller helgdagar kan det vara värt att boka ännu tidigare än så. Vet du var du vill åka och när – vänta inte för länge med att boka.

5) Undvik de värsta lågprisbolagen

Även om priset ser lägre ut så kan totalpriset bli högre än hos ett vanligt flygbolag, när man räknar in kostnader för att få sitta bredvid varandra (!), checka in bagage, betala med kort, köpa en kaffe på planet och inte minst den tid och kostnad det innebär att ta sig till lågprisbolagens flygplatser som ofta ligger långt från city.

Vad är dina trick för att hitta billiga flygbiljetter? Kommentera gärna!

8 kommentarer

 1. Det där med att boka hos onlineresebyrå har jag både för- och emot-tankar kring. Diffar det inte mer än ett par-tre hundralappar så brukar jag faktiskt välja flygbolagen direkt, för att slippa en mellanhand om något skulle krångla någonstans. Annars, bra tips! Det där med enkelresor ska jag ta och spana närmare på vid nästa bokning.

  • Ja, testa gärna Dryden om du får samma resultat. Onlineresebyråerna är ju bra på att hitta billigaste flygen en viss sträcka ett visst datum och tid, även om man i ett senare läge vill boka direkt hos flygbolaget av någon anledning. Tack för feedback! /C

 2. Bra inlägg! Gjorde oxå nåt liknande inlägg!

  Vet att flygtider spelar roll ex nätter ofta billigare än dagar helt enkelt obekväma tider! Har hört att tisdagar och lördagar ska vara de billigaste resdagarna?!

  • Jo, det är min erfarenhet också. Värt att fundera på vad man tjänar mest på – komma fram sent och behöva ta kostnaden för en hotellnatt direkt eller ta ett morgonflyg och först kunna spendera en hal dag på resmålet. T ex när vi åkte till Ibiza i höstas så jobbade vi först hela dagen, tog ett billigt sent flyg och bodde på ett superenkelt hotell den första natten. När vi i vår åker en helg med barnen så gör vi tvärtom, tar en dag ledigt och åker på morgonen! /C

 3. Jag håller inte helt och hållet med om att det är billigare att boka hos onlineresebyråer alltid. Har bokat i princip alla mina resor den senaste tiden direkt via flygbolagets hemsida för att det alltid varit billigare där. Och då har jag verkligen letat runt på de flesta onlineresebyråer. Det kan väl bero lite på hur flexibel man kan vara med resandet också. När jag var student bokade jag via Kilroy som erbjuder bra student- och ungdomspriser.

  Och jag har bara varit med om att det blivit billigare att boka enkelresor när jag bokat på lågprisflyg. När jag bokade flygbiljetterna till USA så var det helt sjuka priser när jag kollade priset för enkelbiljetter. T/R blev ca 5000 kr. En enkelbiljett Stockholm – San Francisco kostade 25000. Ja, du läste rätt. Om jag kollar nu så ligger enkelbiljetten på ca 12000 hos SAS.

  Angående sista punkten.. Det stämmer kanske om du bor mitt i city. Men bor du på landet så kanske det till och med är närmre till lågprisbolagens flygplatser 😉 Allt är relativt.

  • Hej Helena. Jag håller med om att det kan vara billigare direkt hos flygbolagen om man har någon specialrabatt, tex SAS familyandfriendskampanjer som de kör då och då. Men häpnar ofta över att det är billigare hos vissa onlineresebyråer än hos flygbolagen. För hotell t ex så är det ju nästan utan undantag billigare eller samma pris direkt hos hotellen. Förstår din synpunkt angående flygplatser utanför city, bor man t ex i Nyköping är såklart lågprisflygen från Skavsta lockande. Tack för din input! Mvh C

   • Jag har faktiskt inte bokat så många flyg när det varit någon speciell rabatt. Men förstår din tanke där, när de kör kampanjer är det ju definitivt oftast billigast direkt. Och när det gäller hotell så brukar jag oftast (men inte alltid) hitta de billigaste priserna på t ex Booking.com. Så roligt att man upplever det så olika ändå!

 4. Ja vår resebyrå på jobbet bokar ofta två enkelresor så jag kollar ofta det själv numera.

  När det gäller budgetbolag så skiljer det sig en hel del. Vet folk som inte hamnat bredvid varandra på Norwegian ens. Däremot öppnar easyJet för incheckning så otroligt tidigt att jag alltid fått platser tillsammans ändå. De har dessutom knep som gör att de nästan alltid går tidigare än planerat (låter resenären gå långt i terminalen så de själva har parkering nära banorna t.ex.). Var 20 minuter tidiga igår vid landning eftersom alla passagerare kommit i god tid.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...