Efter-semestern-deppig? 6 tips för att komma upp ur deppen!

Brukar du känna dig lite låg när du kommer hem till de vanliga rutinerna igen efter en härlig kravlös semester? Jag har känt av detta i olika omfattning, men när vi nu kom hem efter ett par dagar i Istanbul där vi dessutom hade haft lyxen att kunna åka själva (med barnen hemma hos mina föräldrar) blev kontrasten väldigt stor och jag kände mig lite låg i ett par dagar innan jag var tillbaka i mitt glada jag igen. Jag funderade (och surfade runt) under de låga dagarna på om detta var vanligt – och det är tydligen supervanligt. Ju längre semester, ju större risk till efter-semester-depp.

Wikihow har listat saker att tänka på om efter-semester-deppet slår till och med lite tillägg från mina egna erfarenheter ser de ut så här i en förkortad version:

1). Se symtomen

. Kliniska termen för hur man känner sig kallas post-travel depression och har symptom som:

 • Trötthet eller rastlöshet
 • Minskad (eller ökad!) aptit
 • Ledsamhet, gråt eller känna sig nere
 • Starka nostalgiska känslor
 • Svårt att ta tag i de vardagliga sysslorna igen
 • Ilska, speciellt om semestern syftade till att lösa någon form av konflikt
 • I värsta fall – depression. Då är det läge att ta hjälp av en läkare.

Att inse att du är efter-semestern-deppig är viktigt för att kunna förstå hur du ska bearbeta problemet.

2). Förbered dig

Förbered dig redan innan du kommer hem på att du kommer att känna dig lite ”tom” efter en härlig semester. Det är inte konstigt att det är trist att komma hem till alla måsten och tvång.

3) Semestern behöver inte sluta med att du kommer hem

Inse att din semester inte behöver sluta med att du kommer hem. Du har upplevt och lärt dig massa nya saker och vuxit lite som människa. Hitta ett sätt att påminn dig själv om detta.

 • Sätt upp foton från din resa
 • Laga mat som du inspirerats av från resan eller gå på restauranger med kök som påminner om det land där du varit.
 • Börja spara direkt för att åka tillbaka till platsen du just kommit hem ifrån.
 • Ordna en temafest för dina vänner, självklart med det land du just kommit hem från som tema.

4) Ta med semestern in i ditt vanliga liv

Fundera på hur din semesterupplevelse kan hjälpa dig till små förändringar i ditt vanliga liv. Vad var det som gjorde resan så speciell?

 • Levde du kanske på mindre medel, använde färre klädesplagg eller hade mindre prylar än du har hemma? Fundera på om du ska ta passa på att rensa hemma och leva ett på det hela enklare liv.
 • Gjorde du mer roliga saker på semestern än du brukar göra hemma? Börja utforska din egen stad som om du vore en turist där!

Att ta en barrunda på de fem krogar som nominerats till DN gulddraken i kategori bar är något som jag skulle älska att göra om jag turistade i Stockholm. 

 • Använde du mobilen och internet mindre än du brukar? De flesta länder har sämre wi-fi tillgång än vi har i Sverige och de flesta brukar stänga av all datatrafik för sin mobil för att slippa höga roaminavgifter. Många hotell utomlands har så långsamt internet att det inte räcker för att kolla på streamad film som Netflix. Gjorde bristen på internet dig till en lyckligare person? Fundera på om du ska dra ner på surfande och tid med mobilen även här hemma.
 • Levde du nyttigare och hälsosammare på semestern? Tog du den där morgonrundan innan frukost, fick du sova ut osv? Se hur du kan förändra ditt liv här hemma för att få nog med träning och sömn.

Kanske anmäla dig till något lopp som motivation?  

Efter-semestern-deppig 

 • Träffa människor! På en semester träffar man ofta nya människor, men det kan du ju göra även här hemma. Ta relationen vidare med potentiella vänner på jobbet, föräldrar till dina barn eller kontakter via hobbies.

5). Ta hand om dig själv!

 • Försök att få en mjukstart på jobbet. Att komma tillbaka med en full inbox och ta igen allt man missat kan vara jobbigt. Se om du kan ha en dag fri mellan semestern och på plats på jobbet då du kan gå igenom mail etc i lugn och ro.
 • Om du slappat av helt på semestern, inte tränat och druckit alkohol varje dag – försök att snabbt komma in i dina vanliga rutiner med mat och träning. Om du inte har några bra vanliga rutiner – skaffa det!
 • Försök att boka in en natt med bra sömn innan du återgår till jobbet.

6). Boka nästa resa.

Det bästa sättet att komma över efter-semestern-deppigheten är att boka en ny resa att se fram emot. Att ha ett specifikt mål kan också vara motiverande och hjälpa till att dra ner på kostnader för att snabbare kunna ge dig ut och resa igen.

Har du drabbats av efter-semestern-deppighet? Vad är dina tips?

6 kommentarer

  • Längtar ni hem eller har ni vant er vid livet på resande fot? Jag tror mycket för min egen del på tipset att boka en ny resa!

 1. Vi längtar absolut inte hem!!! Vi tänker att vi måste planera för en ny stor resa när vi kommer hem (kanske ytterligare ett år, men längre österut i Europa). Med något att se fram emot kanske det blir lättare att komma hem och jobba igen 😉

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...