Gulddraken 2019 nominerade och vinnare

Dela inlägget:

Uppdaterat 2/11 2019: Nu är vinnarna i Gulddraken korade. Stort grattis till vinnarna! I år hade jag prickat in en av vinnarna –  Hantverket. Läs mer om alla nominerade och mina gissningar nedan!

Vinnare i Gulddraken 2019:

 • Krog Lyx: Oaxen Krog
 • Krog Mellan: Hantverket
 • Krog budget: The Fishery
 • Bar: Videgård
 • Kafé: Gast

/// Tidigare inlägg om nominerade och mina gissningar:

Nu är alla restauranger barer och caféer som är nominerade i Gulddraken 2019 publicerade. En del givna som var med, andra som i mitt tycke var givna som inte alls är med och så några för mig nya restauranger som jag blir sugen på att testa!

Krogrecensionerna i DN ligger väldigt nära min egen smak så jag följer noga vilka som nomineras i DN’s Gulddraken varje år. 2018 års vinnare och nominerade i Gulddraken hittar ni här.

Gulddraken 2019 nominerade

Nedan finns alla nominerade i Gulddraken 2019, sorterade per kategori.

Gulddraken kategori Lyx:

Nedan fanns mina gissningar, där jag hade skapligt rätt, förutom att Franzen fortfarande inte finns med ens bland de nominerade. Dessutom finns i denna kategori inga nya restauranger alls. Klart ointressantast kategori i årets upplaga av Gulddraken.

/Gissning från Januari

Förra året var inte Franzten ens nominerade, de fick en fyra av DN som sammanfattade besöket som ”en guppig färd med både hisnande höjdpunkter och svackor som förvånar”. I år tror jag de i alla fall blir nominerade trots de dispyter Krogkommissionen haft med Björn Franzén efter den ljumma recensionen. Kanske de har lagt ner stridyxan och Franzen till och med kommer vinna?

På Lyxfronten är det i övrigt inte så mycket nytt som hänt under året. 2018 var de nominerade Adam & Albin, Rutabaga, Soyokaze, Oaxen krog och Gastrologik. Vi kommer troligen se flera av dem som nominerade även i år.

/

Gulddraken kategori Mellan:

Update 31/1: Nu har de nominerade i kategori mellan i Gulddraken 2019 presenteras. De nominerade är…

Nedan finns mina gissningar som jag hade när jag skrev reportaget för några veckor sedan. Två rätt av fem – Hantverket och Ichi – får väl anses ok? :-). Lilla Ego var väl en dum gissning då Gulddraken bara nominerar nya krogar och Breakfast & Wine kanske vi istället hittar i kategori lyx (där det är minst nya restauranger)? Rinos verkar spännande och den har jag inte testat, får bli ett besök inom kort ut till Svartlösavägen i Älvsjö där detta syskon till finkrogen Aloe ligger!

/Gissning från Januari:

I mellansegmentet har det dock hänt massor under 2018 och det ska bli spännande att se vilka som nomineras här. Mina gissningar:

 • Breakfast & Wine – en restaurang det pratas mycket om som vi testade nyligen. Riktigt bra, det skulle inte förvåna mig om de vinner kategori mellan. Läs mer här om vårt besök där.
 • Hantverket fick betyg 5/5 av DN när de testade restaurangen och skulle ligga bra till för att vinna kategori mellan och det inte vore så att Gulddraken oftast vill se nya restauranger på prispallen! En av mina absoluta favoriter, läs mer om mitt senaste besök på Hantverket här.
 • Även Ichi har fått 5/5 av DN. Jag tyckte dock det var lite svajigt när jag testade Ichi. Läs mer om mitt besök där.
 • Lilla Ego är fortfarande, flera år efter öppning, lika populärt. Även fast Gulddraken oftast bara fokuserar på nya krogar är det verkligen dags att ta ett nytt besök på Lilla Ego och ta med dem i denna kategori i år.
 • Nisch – tidigare smörgåstårteriet. DN gillade Nisch och gav dem 4/5. Vad jag tyckte när jag åt där kan ni läsa om här.

/

Gulddraken 2019 nominerade och vinnare Hasselbackspotatis – en rätt som stått på Hantverkets meny ända sedan Stefan Ekengren tog över

Gulddraken kategori Budget

Update 7/2: De nominerade i Gulddraken kategori Budget är…

  • Mahalo
  • Omnipollos hatt
  • Soyokafé
  • Scandwich
  • The Fishery

Mina gissningar från tidigare:

En kategori där det är svårt att slå sig in – budget och höga betyg går inte alltid ihop. Men nedan tre budgetrestauranger verkar DN gilla – och jag är sugen på att testa alla av dem! De är mina gissningar på budgetkrogar i Gulddraken 2019.

 • Soyokafe. Systerkrog till Soyokaze som vann kategori Lyx förra året. När jag var där nyligen var det ett team där och fotade – kan det ha varit DN’s redaktion möjligen? Bra val i så fall – detta är klart en budgetkorg värd en kort resa. Läs mer om Soyokafe här.Gulddraken 2019 budget Soyokafe
 • Omnipollos hatt: Snabbmat med stil som fick högsta betyg av DN. De beskrev restaurangen ”avskalad minikrog med hantverksöl, finpizza och möjlighet till inbjudande barhäng, som gör allt rätt”.
 • Dogfood. Här serveras finkorv, självklart från småskaliga tillverkare.
 • Madam. Koreansk avskalad restaurang på söder som är ett populärt budgethak.

Gulddraken 2019 nominerade kategori Bar

Update 1 feb: Nu har de fem nominerade i kategori bar avslöjats. Någon i krogkommissionen har verkligen fattat tycke för Videgård, som inte bara är nominerade i kategori mellan utan även i kategori bar. Klassiska Cadierbaren tar sig in på listan tack vare nya barmästare och nytt koncept. De nominerade är:

 • Ambar
 • Cadierbaren, Grand Hotel
 • Papillon, Bank Hotel
 • Tjoget
 • Videgård

Läs om tidigare års nominerade och vinnare i Gulddraken

Har du några gissningar på nominerade eller vinnare i Gulddraken 2019? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...