Distansåret 2020 – Sex bra saker med detta märkliga år

Dela inlägget:

Distansåret 2020 blev verkligen ett år när mycket som förut skedde genom fysiska möten ersättes med digitala möten. Mycket blev inte alls lika kul, men det finns för mig helt klart några höjdpunkter under distansåret 2020 som jag hoppas vi tar med oss in i en framtid när vi kan ses fysiskt om vi vill! Detta är sex saker som jag fick ut något positivt av från 2020:

#1. Konferenser blev mer lättillgängliga

Stora internationella konferenser, som exempelvis Hubspot Inbound eller World Travel Market blev helt digitala. Med fördelar som att priset gick ner radikalt till gratis eller under 100 USD – och man fick tillgång till alla keynotes och presentationer både i realtid och on-demand. Inga restider eller kostnad för flyg och hotell.

Visst, man missar alla roliga möten, fester och de sociala aspekterna av att åka till en stor konferens, men fördelen att det är så mycket enklare att ta del av innehållet är enorm. Jag tror jag fick med mig fler nya tankar och insikter från det digitala Hubspot Inbound 2020 än från hela veckan på SXSW 2019. Och World Travel Market som jag aldrig varit på IRL var kul att få en gratis variant av online.

Distansåret 2020


Men, jag skulle ändå gärna åka tillbaka till Austin om SXSW blir ett fysiskt event igen i framtiden – och gärna till WTM i London. Inte minst för att knyta kontakter och träffa likasinnade. Just det spontana nätverkandet är ju väldigt svårt att få till vid ett digitalt event.

#2. Möten blev supereffektiva

Som resebloggare och press är det ofta events för turistbranchen på olika sätt som arrangeras över året. Från frukostseminarier, lunchträffar, after works eller middagar. Någon gång per år även stora mingelevents. Så trevligt att träffa mina ”kollegor” men otroligt varierande kvalitet på arrangemangen. Sedan Mars 2020 har i stort sett alla dessa events blivit inställda – eller digitala. De bästa digitala varianterna har varit de där man brutit ner mötena till små korta breakouts, där man under 10-20 minuter haft en egen pratstund med en representant för en viss destination eller bolag. Det har blivit mycket mer interaktion och möjlighet att ställa frågor om det jag är mest intresserad av. Restiden har kapats till noll – ja, denna typ av nätverkande för att få en första bild av en destination eller nyhet har faktiskt fungerat minst lika bra online.

Samma sak i mitt vanliga jobb som Digital Strateg och Kundansvarig på en digitalbyrå. Möten – och även workshops – med kunder blev verkligen effektiva när vi körde dem över Zoom eller Google Hangout istället för att resa till varandras kontor!

3#. Fysiskt + digitalt blev en hit

Att kombinera en fysisk del med ett digitalt event blev ett sätt att ta onlineupplevelsen ett steg till. Skicka någonting ätbart som alla på det digitala eventet upplever tillsammans. Ett kul exempel var för några veckor sedan då Valencias handelskammare arrangerade en online-vinprovning med tilltugg från regionen. Ett härligt sätt att förmedla lite av känslan i Valencia och på ett intressant sätt lyfta fram de goda ekologiska viner, ostar och traditionella röror med fisk och chili som produceras i Valencia.

Distansåret 2020

4#. Distansprovningar med vänner som bor utspritt

Ett annat sätt att låta smaken vara en röd tråd i onlinediskussionen är de distansprovningar av whisky vi haft under året med min lilla whiskyklubb. Vi väljer ut en,. hemlig för de andra, sort var. Tappar upp dem på små 2-cl flaskor och skickar i vadderade kuvert till varandra. Vid onlineprovningen har vi sedan fem glas framför oss där fyra är de vi ska gissa oss till vad det är. Ett himla kul sätt att prova whisky och perfekt att alla kan vara med oavsett var i landet man befinner sig. En extra bonus är att man kan lägga in en virtuell bakgrund så man byter kuliss från köket på landet till en stor whiskykällare på en vackert destilleri!


Tips om du behöver idéer eller hjälp att skapa ett riktigt bra digitalt event: Memento Event AB är experter på att arrangera olika former av  digitala event. Att hålla kontakten med sina nära och kära, medarbetare och kunder är viktigare än någonsin och eventbyråer som Memento Event utvecklas nu i rask takt för att tillmötesgå dessa behov genom kreativa digitala format och lösningar.


5#. Jag uppskattade de fysiska mötena och resorna ännu mer

En positiv effekt med alla restriktioner och inställda resor och event var att jag uppskattade de sakerna som faktiskt ändå skedde ännu mer. Roadtripen och alla platser vi besökte i Sverige i somras, En kort kryssning med Viking Line i höstas som blev den första gången jag lämnade Sveriges gränser sedan i Mars. Alla härliga restaurangbesök och de hotell vi kört staycations på. Och såklart de weekendresor jag lyckades komma iväg på i höstas till Portugal och Schweiz. Även om vi inte varit på några stora fester har det varit så kul att kunna träffa vänner för härliga middagar i mindre sällskap.

#6. Träningsåret 2020

En till positiv aspekt med alla inställda event och resor under distansåret 2020 var att jag på allvar kom igång med träningen, att äta nyttigare och dricka alkohol mer sällan. Kortare tid för möten på jobbet gav mig luckor för att träna oftare på veckodagarna. Färre lockelser i form av event med mat och dryck gjorde det enklare att äta nyttigare och avstå alkohol. Och jag kom igång så bra att den 16-8 fasta jag startade med i september och tänkte testa en månad fortsatte jag med resten av året på vardagarna – och tänker köra vidare under 2021 på samma sätt. Ja, en stor bidragande faktor var dessutom alla studier jag läste som visade på de stora hälsofördelar det ger immunförsvaret att leva lite nyttigare – inte minst för att stå emot influensavirus bättre!

Med hopp om ett ännu bättre 2021

Nu hoppas jag såklart att vi går i ett 2021 där vi kan börja leva och resa som vanligt igen, men att vi tar med de smarta saker vi lärt oss under 2020!

4 kommentarer

  1. Kul att läsa din sammanfattning! Saknar verkligen IRL mötena då jag inte är något jättefan av digitala konferenser, träningar osv. Är så glad att jag har möjlighet att arbeta på som vanligt i alla fall, dvs med kollegorna på kontoret.

    • Jo, jag saknar också det sociala på konferenser och möten helt klart. Men kanske mest att kunna träffa familj som är i riskgrupp och orolig samt större fester och middagar. Och såklart att resa fritt utan restriktioner. Ja, listan på vad jag saknar är låååång!

  2. Japp, saknar också konferenserna och när man flexade ut en lunch för att dra ner till huvudstaden ibland och träffa många av er andra. Men håller också med om att massa tid frigjorts till annat. Som träning. Heller hemmafix.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...