De 10 mest oförskämda sakerna du kan göra på ett flygplan

Dela inlägget:

Många är lite spända när man ska resa med flyg. Alltifrån flygrädsla, oro över hur semestern ska bli till stress hemifrån som släpper. Med tanke på det finns det 10 saker du bör undvika att göra på flyget av respekt för dina medpassgerare!

Huffington Post intervjuade etiketts-konsulten (ja, det finns de som jobbar som det!) Jodi R.R. Smith som som driver en konsultfirma som är fokuserad på bra etikett – Mannersmith Etiquette Consulting. Hon gav följande lista på De 10 mest oförskämda sakerna du kan göra på ett flygplan – som man helst ska undvika:

När du är instängd i ett litet utrymme måste du uppföra dig extra bra mot dina medpassagerare- Man kan varken gå av eller byta plats som man t ex kan i en buss eller tunnelbana. 

Jodi R.R. Smith

Så – för att du ska veta vad man bör unika att göra – här kommer…

… de 10 mest oförskämda sakerna du kan göra på ett flygplan

1. Ta med mat eller annat med med starka äckliga lukter. 

Tonfiskmacka är exempel på mat som kan sprida dofter långt bort i planet från ditt eget säte. Det är smart att ta med egen mat till flyget – men denna typ av mat kan man med fördel äta innan man går ombord!

Ännu värre är om den man hamnar bredvid luktar svett och man tvingas sitta i denna stank i flera timmar – se till att minst ta en raggardusch innan resan! Tänk även på att starka parfymer inte är bra om du har en allergiker bredvid dig!

2. Ta bilder av medpassagerare och lägga upp på instagram

Självklart är det inte ok att ta foton utan tillåtelse och posta online, även om det kan vara lockande om någon somnar med vidöppen mun bredvid dig och dreglar…

3. Göra oljud

Att samtala väldigt högt, eller kolla på en film (eller spela ett spel) på en egen device utan hörlurar är såklart att undvika då det stör medpassagerare. 

4. Använd planet som ett spa

Fila eller måla naglarna, peta tänderna, … gör detta innan eller efter flygresan – inte under. Varken i ditt säte eller på flygplanstoan – det finns för många passagerare som väntar på att använda toaletterna för att en person ska ta 20 minuter på sig att sminka och fixa håret.

5. Strunta i de oskrivna reglerna för armstöden

Tydligen finns det oskrivna regler om vem som får vilket armstöd: Den som sitter vid gången får armstödet längst ut, den vid fönstret får armstödet längst in och den i mitten får bägge armstöden i mitten. 

6. Inte tänka på att alla behöver eget utrymme

Alla är i behov av en liten bubbla med personligt utrymme runt sig själv. På ett flygplan blir den ännu mindre och om man då dessutom snor utrymme av någon annans bubbla är det väldigt oförskämt. Exempelvis skjuta fram fötterna mellan sätena framför eller ta för mycket av armstödet bredvid. 

https://www.instagram.com/p/BJJrOg-A4xK/?utm_source=ig_embed

7. Blänga argt på föräldrar med skrikande barn

Visst, vissa föräldrar är mycket oförberedda på att flyga med sina barn och har varken leksaker, underhållning eller snacks med sig, men saken blir inte bättre av att man blänger argt på dessa. Fråga istället om du kan hjälpa till med något!

De 10 mest oförskämda sakerna du kan göra på ett flygplan

8. Låta sina barn härja

Som förälder måste man dock se till att större barn inte stör alla andra passagerare genom att springa runt själva, trumma på sätet framför sig eller vara i vägen för kabinpersonalen.

9. Ta av skorna och gå barfota

Det kan finnas en poäng att ta av skorna under en långflygning, men se till att ha med socker eller liknande att sätta på- och glöm inte att sätta på skorna innan du går på toa!

10. Fäll ner sätet utan hänsyn

Se vem som sitter bakom dig och ta lite extra hänsyn som att fråga först om det är ok att du fäller ner. Är det en person som är 1.90 kanske du inte behöver fälla ner stolen så långt det går heller..

De 10 mest oförskämda sakerna du kan göra på ett flygplan

Om du inte följer råden – riskera att bli uthängd

Jag har tidigare skrivit om hur flygvärdinnorna slår tillbaka mot passagerare som inte kan bete sig. Läs mer om detta här!

Dessutom…

De saker som kanske inte är oförskämt, men som jag stör mig mest på är alla personer som agerar som de aldrig flugit tidigare. När de kommer till sin rad i planet står de i gången och i lugn och ro lägger upp sitt handbagage på hyllan utan att tänka på at släppa förbi alla andra passagerare som ska passera.

Vad tycker du är det ”värsta” man kan göra som passagerare på ett flyg (utan att bryta några lagar)? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...