Därför gör jag en weekendresa till Blekinge i coronatider

Dela inlägget:

Nu i helgen skulle jag gjort en weekendresa till Blekinge och Köpenhamn med mitt whiskygäng. Vi bokade redan i höstas flyg till Ronneby med Bra flyg. Efter ett dygn hos en vän som flyttat till en hus ute på vischan i Blekinge skulle vi sedan åka vidare till Köpenhamn, där vi bokat hotell, bord på en riktigt bra restaurang och kollat upp några intressanta whiskybarer. Jag skulle avsluta utan gänget med att ta en lyxig lunch på söndagen med en gammal pluggkompis som numera bor i Köpenhamn, innan jag skulle ta tåget hem igen på söndag eftermiddag. En helg jag verkligen sett fram mot!


Ändrade planer i dessa tider

Planerna ändrades dock såklart snabbt för någon månad sedan. Flygbolaget BRA som vi skulle rest ner med stoppade alla flyg och gick in i rekonstruktion. Danmark är det ju inte tal om att åka till både på grund av inreseförbudet och att Köpenhamn fortfarande är i stort sett helt nedstängt. Men, en weekend till Blekinge är väl ändå en bra idé? Det tyckte jag och kompisen som bor därnere, men resten av gänget hoppade av olika anledningar av. 

Jag tar tåget själv ner till Blekinge

Jag bestämde mig dock för att inte låta mig slås ner av att helgens planer blev omkullkastade och jag och min kompis nere i Blekinge gjorde en ny plan. Jag tar tåget fram och tillbaka och vi stannar kvar i Blekinge hela helgen. Min kompis bor bara en kvart ifrån Eriksberg – ett hotell min kompis varit sugen på att kolla in länge som bland annat har en egen safaripark! Där startar vi helgen med bland annat en femrättersmeny på deras prisbelönta restaurang. Efter en natt där fortsätter vi till min kompis nya hus och jag hoppas på en liten whiskyprovning från hans stora whiskysamling, istället från en av de där whiskybarerna i Köpenhamn. :-). Sen tar jag tåget hem igen på söndag.

Inte samma upplägg som vi först hade planerat, men ett alternativ som också känns riktigt kul. Dryga fem timmar på tåget istället för en knapp timme med flyg – men jag tänker att jag kan jobba på vägen ner på fredag – blogga på vägen tillbaka på söndag.

Resa nu? Ska man inte stänga in sig i sin lägenhet?

Ja, jag hör till den grupp som tror att det enda rätta just nu är att alla som inte tillhör en riskgrupp fortsätter att leva som vanligt så långt det är möjligt. så inte alla restauranger och hotell går i konkurs och man själv ger ner i en depression av tristess. Det vill säga fortsätta äta ute, bo på hotell och göra andra roliga saker här hemma i Sverige. Såklart inte träffa personer i en riskgrupp och hålla sig hemma om man har några symptom på att vara sjuk. Tillhör man däremot en riskgrupp ska man såklart stanna hemma och inte resa över huvudtaget.

Jag har läst på väldigt mycket om vilka som drabbas av Covid-19 och av de få fallen av personer under 70 år som dött är det är ju uteslutande personer i riskgrupp, framför allt när man numera även räknar in personer med övervikt i riskgrupperna .

Men istället för att rabbla upp alla mina argument (som att ett vaccin troligen ligger minst ett år fram i tiden och att flockimmunitet är enda vettiga lösningen) kommer här några av de kanaler jag läser dagligen om Covid-19, med nyanserad, vettig information.

 • Dagstidning: SvD. Inte samma hets på klick med rubriker som skapar oro (som kvällstidningarna) och i mitt tycke en mer nyanserad rapportering om Covid-19 än DN.
 • Instagram: kapten_coronaljus/ Ett konto som visar upp ett ljus i coronatunneln, med faktaunderbyggda inlägg om hur det faktiskt redan nu går åt rätt riktning.
https://www.instagram.com/p/B_MOgbVDyeN/
 • Twitter: Jennifer Wegerup. Italien-korrespondent för SVT som bland annat delar fakta och statistik från Covid-19-fall i Italien och ger en helat annan bild av läget än man får i kvällspressen eller från andra märkliga twitterkonton som mest hittar på..

Hur resonerar du? Stanna hemma resten av 2020 eller ge sig ut och resa i Sverige redan nu om man är frisk och inte tillhör riskgrupp? Ser du någon annan lösning än flockimmunitet? Kommentera gärna! Och häng gärna med på min weekendresa på Instagram!

7 kommentarer

 1. Jag resonerar på samma sätt som dig. Och känner jag av symptom vet jag att jag kan ta mig hem till mitt eget sjukvårdsdistrikt inom rimlig tid. Har en resa nästa vecka!

 2. Fast jag tror att det är viktigt att komma ihåg att vi faktiskt inte riktigt kan leva som vanligt nu.

  Alla behöver ju ta ansvar (smittskyddslagen) för att smittan inte sprider sig för snabbt i samhället och då är det viktigt att alla minskar sina sociala kontakter. Det handlar ju inte bara om att man själv kanske mest troligt inte riskerar att dö. Även folk som inte tillhör riskgrupp kan ju behöva sjukhusvård, och som det är nu så är vården väldigt ansträngd i Stockholm. Ju fler ”friska” (ej riskgrupp) som blir sjuka, desto mer riskerar det att sprida sig till personer som kanske tillhör riskgrupp. Alla med övervikt, högt blodtryck, hjärtproblem, diabetes kan ju inte hålla sig hemma i flera månader… Att Svenonius gick ut och pratade om ”överkapacitet” handlar ju om att det finns mycket mer kapacitet i vården (totalt och IVA) än i normala fall eftersom man har lyckats ställa om. Det finns INTE en enorm mängd lediga IVA-platser i Sthlm idag. Och det är framför allt oerhört tärande på personalen som arbetar i vården. Med ett fortsatt inflöde av nya sjuka på samma nivå som idag så ökar ju belastningen på vården hela tiden eftersom patienter inte skrivs ut i samma omfattning.

  Men, med det sagt, jag tror också att flockimmunitet är den enda vägen att gå, men det behöver ske kontrollerat. Jag tycker att det är jättebra att Sverige inte har stängt igen helt, och jag tycker att man kan resa till viss del inom landet. Men om man blir ens det minsta sjuk när man är bortrest bör man ju kunna ta sig hem igen, och då inte gärna med allmänna färdmedel. Eller i alla fall så måste man säkerställa att man även under resor kan hålla avstånd till de flesta människor. Och tvätta händerna! (Hoppas verkligen att just det håller i sig även kommande magsjukesäsonger!! 🙂 )

  • Hej Helena,

   Ja, absolut ska man vara försiktig, hålla avstånd och tvätta sig extra noga osv och inte träffa någon i riskgrupp. Tyvärr behöver ju alla i riskgrupp hålla sig i karantän tills vi har flockimmunitet. Så inte minst för deras skull är det ju viktig att inte alla friska isolerar sig. Så tänker jag!

   Vänliga hälsningar Christian

 3. Det finns ju bara två lösningar, flockimmunitet eller vaccin, beroende på vilket som kommer först. Tycker att Sverige håller en bra linje här jämför med många andra! Sedan får det ju inte ske för fort, eftersom sjukvården då belastas för mycket. Vi är försiktiga och försöker undvika smitta/smittas, och kommer försöka följa myndigheternas råd. Möjligtvis måste vi ta oss till Värmland för att hämta husbilen från vinterförvaringen 😉

  • Ja, man får verkligen hoppas att det är flockimmuniteten som kommer först, med tanke på att vaccin ligger så långt bort. Ska världen vara nedstängd resten av året kommer ju de ekonomiska konsekvenserna bli extrema och leda till en våg av fattigdom som garanterat leder till fler dödsfall än de som drabbas av Corona.

 4. Vi var i Göteborg fredag till lördag, köpte ny båt
  På Hönö. Beställde Take Away till rummet. Var inte ute i Göteborg en gång. Båten blev köpt o vi nöjda o glada. Åkte bil.

  • Hej Ulla,

   Ja, perfekt exempel på hur man kan resa i dessa tider med gott samvete!

   Hoppas båter blir till glädje i sommar!

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...