fbpx
Matochresebloggen
Cenotes i Tulum - Gran Cenote
Mexiko Okategoriserad Tulum

Cenotes i Tulum – vi tar en simtur i Gran Cenote

En sak man inte får missa att göra i Tulum är att bada i en cenote. Det är ett djupt hål eller “slukhål” som är typiskt för Mexiko , speciellt på Yucatánhalvön där Tulum ligger. Centoes skapas då kalkstensberggrund rasar samman och synliggör grundvattnet.

I Tulum finns över 15 cenotes, vissa i grottor, andra öppna – och flera är en kombination.

Gran Cenote i Tulum – en av de bästa cenotes att besöka

Vi hade en cenote bara 10 minuter från det hus vi bodde i som vi besökte en dag – Gran Cenote. Den omnämns dessutom som en av de bästa cenotes kring Tulum att besöka. Så det var givet att planera in ett besök här.

För att komma in hit löser man entré på 170 pesos (ca 85;:-) per person. Innan man får gå ner till cenoten måste man duscha och absolut inte ha solcreme på (vilket förorenar vattnet). En vakt kontrollerar att man har duschat (och torkat sig!) innan man får gå fortsätta till cenoten,

Cenotes i Tulum - Gran Cenote
Cenotes i Tulum - Gran Cenote

Det är verkligen en speciell syn, att för första gången närma sig denna Gran Cenote. Ett stort hål, där solen reflekteras från vattnet nedanför upp mot väggarna. En trappa leder ner till en plattform mitt i cenoten där man kan byta om och lämna sina saker. Det finns skåp att hyra om man vill låsa in sina värdesaker och man kan även hyra flytvästar eller snorkelutrustning här.

Vi hoppar ner i cenoten och det är verkligen uppfriskande. Dels för att vattnet är lite kallare än i havet, runt 25 grader, men även att det är så rent känns när man badar.

Cenotes i Tulum - Gran Cenote

En liten del får man inte simma in i – där är det fullt med sköldpaddor och det finns även en liten sandbädd där de kan lägga sina ägg.

Sköldpadda i Gran Cenote

Åt andra hållet kan man simma in i en grotta med lågt tak, där vassa stalaktiter och stalagmiter sticker ner och upp – så man får vara försiktig när man simmar fram.

Cenotes i Tulum - Gran Cenote

Verkligen en unik och häftig upplevelse som man inte får missa i Tulum!

Fler cenotes kring Tulum

Tulum och dess omgivningar har massor med cenotes med Gran Cenote och vi åkte bara till vår närmaste så det finns både större och platser som har upp till tio cenotes i samma område. Några exempel nedan!

  • Cenote Jardin del Eden
  • Cenote Azul
  • Cenote Azu
  • Cenote Yax-Kin
  • Cenote Dos Ojos Park
  • Cenotes Chikin-Ha.

Att tänka på inför besök i en cenote,

  • Ta inte på solcreme
  • ta med snorkelutrustning
  • Ta med cash – ofta är det det enda sättet att betala
  • Kom tidigt – gärna när de öppnar – om du kommer i högsäsong.

Läs mer om Tulum

Du hittar alla reportagen här.

Du kanske också är intresserad av...

1 Comment

Lämna gärna en kommentar