fbpx
Matochresebloggen
Bulgarien - ett land de flesta har fördomar om.
Bulgarien

Bulgarien – ett land de flesta har fördomar om

Jag hade aldrig varit i Bulgarien tidigare – ej heller haft en tanke på att resa dit. Men när jag för ett par veckor sedan fick en inbjudan till en pressresa till Bulgarien med fokus på kustregionen vid svarta havet och ett dygn i huvudstaden Sofia blev jag sugen på att passa på att ge landet en chans och anmälde mig till resan. En av de roligaste sakerna med att driva en reseblogg är att göra just detta – få möjlighet att åka till ett land jag annars inte skulle tänkt på – kunna göra research och sedan kunna komma med tips till alla läsare – som slipper göra misstagen själva!

Bulgarien – ett land de flesta har fördomar om

Bulgarien är ett land många svenskar har varit i, många i form av en charterresa för 15-20 år sedan till Sunny Beach eller någon annan ort på solkusten. Inte med de de bästa minnena. Så här såg några av kommentarerna ut på instagram och Facebook när jag postade ett inlägg om att jag var på väg till Bulgarien. Mest negativa erfarenheter som:

“Billigt som tusan, men det kändes väldigt fattigt och verkligen öststat”.

“En sista-minuten för mer än 20 år sedan, hamnade i Albena som var bedrövligt”

Jag har varit på Sunny beach. Det är enda gången jag har velat åka hem från ett resmål innan resan är slut”

Så det var med viss skepsis, men ändå med förhoppningar om att mycket blivit bättre de senaste 15 åren –  som ju skett i andra östländer som Ungern, Estland och Polen – där det numera finns massor av intressanta restauranger och riktigt härliga hotell. 

Jag såg att även många av mina läsare och följare var nyfikna på landet och hur det utvecklats, då jag fick ovanligt många meddelanden och kommentarer på de inlägg jag lade ut på sociala kanaler under resan. 

Resa till Bulgarien solkust

Att resa till Bulgariens solkust är i vanliga fall enkelt då flera charter- och flygbolag brukar ha direktflyg från både Stockholm och Malmö. Just nu fick vi dock flyga via Sofia med ett byte av flyg i Warsava och sedan ta ett inrikesflyg till Varna på kusten.

“Vi” var en liten grupp jag gjorde resan ihop med: Peter och Helena som driver Freedomtravel, som jag gjort flera resor med tidigare – och Jörgen och Hanna, ett norskt par som driver ett Instagramkonto. Så kul gäng att resa ihop med, som liksom jag gillar att hålla ett högt tempo och ville passa på att se och göra så mycket som möjligt.

Bulgarien - ett land de flesta har fördomar om.

Bulgarien – så mycket mer än charterorterna

Bulgarien har självklart så mycket mer att erbjuda än charterhotellen vid stranden – även om vi första natten bodde på just ett sådant och jag fick lite av mina fördomar om landet infriade.

Men vi bytte hotell redan efter första natten och sedan såg vi en helt annan sida av kusten. Charmiga boutiquehotell, mysiga små städer, intressanta restauranger, lyxiga golfresorts och vackra paradisstränder. Landet har också en intressant historia – det är en av de äldsta länderna i Europa och efter Italien och Grekland är Bulgarien det land man hittar mest ruiner och spår av romartiden.

Bulgarien - ett land de flesta har fördomar om.

Alla detaljer – och mina tips om hur ni gör en riktigt lyckad resa till Bulgarien – kommer i reportage här på bloggen inom kort!

Först ut kan ni läsa om Nessebar – ett av Bulgariens nio världsarv. Kolla in det inlägget här.

Resan till Bulgarien var en pressresa. Alla tankar och synpunkter är som alltid mina egna.

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  29 juli, 2021 at 08:06

  Känner igen det där, vi hörde också en del kommentarer som inte var så positiva. Men länder utvecklas ju, och så även Bulgarien förstås! Tänker också att det var en period förr då många reste på “festresor” … Upplevde Bulgarien som ett fint resmål som har mycket att bjuda på 🙂

  • Reply
   Christian Muda
   29 juli, 2021 at 10:56

   Exakt så!

Lämna gärna en kommentar