Sju roliga sällskapsspel för resan

Dela inlägget:

Semester med familjen eller goda vänner – en perfekt tid att spela sällskapsspel. På resande fot finns även mycket tid i väntan på flygplatser eller andra ställen där det är kul att fördriva tiden med ett spel. 

Många av de populäraste sällskapsspelen finns i reseversioner som enkelt får plats i handbagaget. Och för våra egna favoritspel räcker det med en kortlek och fem tärningar! Här kommer mina tips på sju roliga sällskapsspel för resan

#1. Chicago

För att spela chicago räcker det med en kortlek och för poängräkningen är det vanliga poker regler som gäller. Man delar ut fem kort till varje person och sedan får man byta valfritt antal kort 2 gånger. Byter man bara ett kort kan man ta ett öppet – det vill säga se kortet och välja att ta det eller nästa kort i leken. 

Efter varje byte får man poäng om man har den högsta handen – har flera samma hand få alla poäng. Efter sista bytet spelar man ut sina kort och målet är att ta det sista sticket – då får man 2 poäng. Tar man det sista sticket med en 2:a får man 5 poäng. 

Sju roliga sällskapsspel för resan

En gång under spelet måste man säga “chicago”. Då måste man ta alla fem sticken. Lyckas man får man 15 poäng, missar man att ta alla sticken får man 15 poäng minus. Den som först får 52 poäng vinner. Detta spelade vi mycket på senaste resan till Gran Canaria – ofta på strandrestaurangerna när vi väntade på maten!

#2. Uno

Detta klassiska, enkla kortspel tar ofta tvära vändningar, när man kan spela ut kort som hoppar över spelare, vänder spelriktning eller ger motspelarna extrakort. Perfekt kompakt spel som är enkelt att förstå.

# 3. Fyra i rad

Fyra i rad kan synas vara ett enkelt spel, men möter man en jämlik motspelare blir en strategi i flera steg framåt viktigt.  Två deltagare turas om att lägga brickor i rutnätet och den som först får en rad – lodrätt, vågrätt eller diagonalt – vinner. Ett kul spel som går fort och väcker starka känslor. Och som kan fällas ihop och ta liten plats i bagaget.

Sju roliga sällskapsspel för resan

#4. Yatzy.

Ett av våra absoluta favoritspel att spela på landet som vi även tar med på alla resor med familjen. Lätt att spela överallt – om man slår tärningarna i asken. 

#5. Mastermind

Mastermind är till skillnad från Yatzy ett strategispel, som verkligen kräver logiskt tänkande. Spelledaren sätter upp en dold kombination av fyra olika pjäser i en viss följd – och spelaren ska lista ut vilka fyra pjäser det är. Finns en pjäs i rätt färg på rätt plats markerar spelledaren det med en vit markör. Om det är rätt färg men på fel plats markeras det med en svart markör.  Målet är att med dessa ledtrådar lista ut rätt kombination på så få försök som möjligt!

Sju roliga sällskapsspel för resan

#6. Texas hold’em

Med en vanlig kortlek kan man även köra det klassiska pokerspelet Texas hold’em. På landet använder vi kottar som insats – är man på en strand kan man plocka snäckor eller stenar. Ett av mina favoritspel som är kul att spela med barnen och lära dem hur man bluffar och satsar för att vinna!

Taxas hold em med kottar
TTexas

 #7. MIG – Mobile Intelligence Games 

MIG -Mobile Intelligence Games – är kompakta frågesportspel i kortleksformat. Det finns i en mängd varianter – många som passar hela familjen med varianter på frågor i olika svårighetsnivåer för vuxna och barn.

Mig

Har du några tips om fler roliga sällskapsspel för resan? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...