Bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg

Dela inlägget:

Vad är egentligen det bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg? Jag har tidigare skrivit om vikten av att betala resan på rätt sätt för att kunna få ersättning om bolaget går i konkurs och det finns även aspekten av de olika kortens reseförsäkringar att ta hänsyn till när man väljer betalsätt. Men, om man inte drabbas av några problem på resan (vilket är det vanligaste!) så finns det ändå en poäng med att fundera vilket kort man använder för sina vardagsinköp – för att samla poäng för gratis resor. Detta är helt klart en djungel att sätta sig in i, men här kommer en kort översikt.

Bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg

Vilket är då det det bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg? Ja, det beror på. Hur mycket du reser, vilket flygbolag/allians du oftast flyger med/gillar bäst, hur mycket du totalt handlar för per år på kortet och hur mycket du är beredd att betala i årsavgift. Jag har hittat mest kort som är kopplade till Sas Eurobonus men även Norwegian har numera ett eget kort.

Bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg
Se till att du har det bästa kreditkortet innan du bokar nästa resa!

SAS EuroBonus World MasterCard

Passar: Dig som föredrar att flyga med SAS/Star Alliance, då poängen bara kan användas hos dem.

Bonus: SAS EuroBonus-poäng för alla flygbiljetter, mer poäng ju dyrare biljett. Dessutom 10 Extrapoäng för varje hundralapp som du handlar andra saker och tjänster för. Det vill säga, om du handlar mat etc ett år för 65.000 som du betalar med kortet får du 6.500 poäng som kan användas för att köpa flygbiljetter hos SAS. Du kan sedan välja att köpa en resa för helt eller delvis med dessa poäng. Exempelvis kostar en resa i ekonomi för 1 person till Köpenhamn från Stockholm 20.000 poäng t/r.

Kostnad: 395:- i årsavgift (halva priset första året)

Andra förmåner: Reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat.

Läs mer hos SAS.

SAS EuroBonus American Express® Premium Credit Card

Passar: Dig som föredrar att flyga med SAS/Star Alliance, då poängen bara kan användas hos dem, samt köper mycket på kortet och vill betala en lite högre årsavgift.

Bonus: SAS EuroBonus-poäng för alla flygbiljetter, mer poäng ju dyrare biljett. Dessutom 15 Extrapoäng för varje hundralapp som du handlar för. Det vill säga, om du t ex handlar mat ett år för 65.000 som du betalar med kortet får du 9.750 poäng som kan användas för att växla mot flygbiljetter hos SAS. Du kan sedan välja att köpa en resa för helt eller delvis med dessa poäng.

Kostnad: 1000:- i årsavgift

Andra förmåner: Reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat.

Skillnad mot SAS EuroBonus World MasterCard: Dyrare årsavgift – men 15 extrapoäng istället för 10 per hundralapp. När du handlar för 100 000 kronor under ett kalenderår får du möjlighet att boka en valfri EuroBonus-resa till halva poängpriset med SAS ”Bästa pris” inom Europa för upp till två personer.

Finns även som ”SAS EuroBonus American Express® Classic Credit Card” som kostar 395:- per år och som ger 10 extrapoäng per hundralapp man handlar för istället för 10. Där ingår dock inte reseförsäkring.

Läs mer hos American Express

Växla Coop-poäng till SAS Europbonuspoäng

Vi handlar ofta hos Coop och registrerar köpen i deras program, där man får 1 poäng per krona. Dessa poäng är värda ungefär 1 öre styck om man t ex tar ut en biobiljett (12.000 poäng) eller 1 paket ägg (2.000 poäng). Men, man kan även växla över dem till SAS Europbonusprogrammet där 3.000 poäng blir 300 SAS Eurobonuspoäng. Om man handlar mat för 200.000 blir det alltså ca 20.000 SAS Eurobonuspoäng som räcker t ex till en resa för 1 person t/r till Köpenhamn. Läs mer hos Coop.

växla coop poäng mot SAS Europbonuspoäng

 

Vad är ett SAS Eurobonuspoäng värt? När tjänar man på att ha ett kort?

Det är lite svårt att säga exakt, men låt oss ta ett exempel för hur mycket man behöver handla på kortet för att få en gratis flygresa till Köpenhamn (bortsett från de poäng man kan få t ex via Coop).

  • En flygresa i ekonomi för 1 person till Köpenhamn från Stockholm kostar 20.000 eurobonuspoäng t/r.
  • Samma resa kostar ca 2.000 om man betalar kontant. Givet detta är ett SAS Eurobonuspoäng värt 10 öre.
  • Om man då skaffar ett kort, t ex SAS EuroBonus American Express Classic Credit Card som kostar 395:- per år så behöver man samla på sig 3.950 Eurobonuspoäng för att gå jämnt upp, om man bara ser till värdet av SAS Eurobonuspoängen.
  • För att samla på sig 3.950 Eurobonuspoäng bara genom att använda det för vardagsinköp som mat, elektronik etc behöver man handla för 39.500 kronor. Sedan finns det kampanjer som gör att man samlar poäng snabbare eller får ut mer flyg för sina poäng, men detta kan ge en fingervisning.

Kreditkort från Bank Norwegian

Passar: Dig som föredrar att flyga med Norwegian, då poängen bara kan användas hos dem. Billigaste kortet.
Bonus: 1% ”cashpoints” på allt man köper, 5% i CashPoints på LowFare-biljetter och 20 % på Flex-biljetter. Det vill säga, om du handlar mat ett år för 65.000 som du betalar med kortet får du 1% (650:-) som kan användas för att köpa flygbiljetter hos Norwegian. Köper du ekonomibiljetter hos Norwegian för 5000:- får du tillbaka 5% (250:-)
Kostnad: 0:- i årsavgift
Andra förmåner: Reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat, Ingen kontantuttagsavgift.

Om vi tar exakt samma räkneexempel till Köpenhamn som ovan för SAS Eurobonus men med Norwegians kort.

  • En flygresa i ekonomi för 1 person till Köpenhamn från Stockholm med Norwegian kostar ca 1490:-
  • Resan kostar lika mycket om man betalar med cashpoints. En cashpoint är värd 1 Norsk krona.
  •  Om man ser till årsavgiften som är noll kronor så behöver man inte ett enda poäng för att gå ”jämnt upp”.
  • Om man ändå handlar för 395.000 kronor som i exemplet ovan får man 3.950 cashpoints som man kan köpa resor hos Norwegian för.

Läs mer hos Bank Norwegian.

Ska du byta kort? Läs detta först!

Om du bestämt dig för att byta kort, tänk på att ofta gäller inte ev reseförsäkring kopplat till kortet om du sagt upp kortet innan resan. Så, se när bolaget drar nästa årsavgift och tima ditt kortbyte så det inte drabbar en redan inköpt resa!

Sammanfattning – Bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg

Flyger du helst med Norwegian – skaffa Norwegians kort.

Flyger du hellre eller oftare med SAS – skaffa SAS EuroBonus World MasterCard. Om du spenderar riktigt mycket på kortet förutom flygbiljetter hos SAS kan det vara värt att skaffa ett SAS EuroBonus American Express® Premium Credit Card.

Denna artikel görs i samarbete med Alltomkreditkort.se som genom recensioner gör det lätt att hitta rätt kreditkort.

Vad använder du för kort? Har du fler tips? Kommentera gärna!

Edit: tidigare hade jag av misstag satt ett komma fel på tre ställen i räkneexemplet – tack ni som kommentarade och påpekade detta – är nu justerat!

14 kommentarer

  1. Jag kör mitt SAS Eurobonus Mastercard och håller på att slimma kortsamlingen. Har haft både AmEx som jag inte tyckte var värt pengarna och så håller jag på att avveckla mitt Diners-kort som jag tycker har blivit sämre senaste halvåret. Fördelen med Diners är att jag tjänar in 1 loungebesök per 10.000 SEK jag handlar för men samtidigt – vore skönt med enbart ett kort.

    • Funderar på att byta till samma kort som du – Sas Eurobonus Mastercard. Har inte räknat ut exakt tidigare vad poängen egentligen är värda på mitt befintliga dyra kort och det är ju väldigt svårt att ens komma upp i break even. Loungebesöken är ju en annan femma, är ju lyxigt men sällan man hinner nyttja dem!

    • ” Sammanfattning – Bästa kreditkortet för att samla poäng för flyg
      Flyger du helst med Norwegian – skaffa Norwegians kort.

      Flyger du hellre eller oftare med SAS – skaffa SAS EuroBonus World MasterCard. Om du spenderar riktigt mycket på kortet förutom flygbiljetter hos SAS kan det vara värt att skaffa ett SAS EuroBonus American Express® Premium Credit Card.”

      Jag som trodde det var tvärtom. Tack för ovärderlig kunskap 🙂

  2. Kör enbart american express! Har haft väldigt mycket hjälp av dem och dessutom kan du använda poängen till allt och då är försäkrad och får hjälp i slla lägen.

    • Jo, jag har också gjort det fram till nu, men funderar på att byta. Och samtidigt köpa ALLT i vardagen på det nya kortet!

  3. Breakeven med SAS-kortet blir väl 3950 poäng givet att en poäng är värd 10 öre dvs man måste handla för 39500kr eller tänker jag fel?

      • Nej, ni har skrivit att breakeven är 39500 inte 3950. Man behöver alltså bara spendera 39500 per år för att inte ’gå back’.

        • Hej Erik, vi har ju räknat på hur mycket man behöver spendera på vardagsköp för att få en viss summa poäng och gjort en uppskattning av vad dessa poäng är värda. Hur har du kommit fram till din slutsats? Med vänlig hälsning, Christian

          • Jag håller med Bengt och Erik. Du skriver först att en resa till Köpenhamn kostar 20 000 poäng eller 2 000kr.
            Alltså behöver man 3 950 poäng för breakeven, vilket man får efter att ha handlat för 39 500 kr. Detta gällande Mastercard för 395kr per år.

            Kollar man på AmEx med avgift 1000kr så är breakeven vid 10 000 poäng, vilket kräver inköp för 66 667 kr. Efter det så är det fördel för AmEx, som ger 0,15 poäng per krona, i stället för 0,10 poäng per krona.

          • Ni har helt rätt, tack för att ni hittade mitt räknefel! Är nu justerat! Med vänlig hälsning, Christian

  4. Använder SAS eurobonus mastercard, tyvärr är villkoren gällande hyrbil riktigt dåliga och jag tittar på nya kort. Bästa kortet för USA och utan växlingspåslag? Någon som har några input där?

    • Ja Elin, detta är verkligen en djungel där villkor skiljer sig åt så det är svårt att jämföra. Med vänlig hälsning, Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både maten och upplevelsen. Istället för att...

Mälardrottningen 100 år! 

Hur funkar det att ge blod?

Cucumber Basil Martini

Läs mer

Bangers – korvkiosk i lyxförpackning

Bangers är en korvkiosk som har tagit konceptet av kanske den mest klassiska svenska snabbmaten och uppgraderat både...

Vad är Coravin? Ett verktyg för att bevara och servera vin

Vad är Coravin? Jo, det är ett verktyg för att bevara och servera vin, där vin kan hällas...

Mälardrottningen 100 år! 

Mälardrottningen är ett anrikt fartyg som idag ligger förankrat vid Riddarholmen i centrala Stockholm och fungerar som både...

Frozen Negroni – recept på en Negroni 2.0

Frozen Negroni - den optimala utvecklingen av en av de godaste drinkar som finns. Denna är friskare och...